Γερμανικές Εκλογές 2025 - Liveblog - Μερτς: Μέχρι το Πάσχα κυβέρνηση

Προς τρικομματική κυβέρνηση στη Γερμανία - Ξεκινάει τις διαδικασίες ο Φρίντριχ Μερτς
AP Photo
2'

Ολονύχτια ήταν καταγραφή των ψήφων στη Γερμανία, αν και το βασικό αποτέλεσμα είχε «κλειδώσει» από νωρίς.

Εκατομμύρια Γερμανοί ψηφοφόροι προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τη νέα ομοσπονδιακή τους κυβέρνηση, στη σκιά μίας διαφαινόμενης κατάρρευσης της διατλαντικής συμμαχίας, τις απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και μιας οικονομίας σε σοβαρή κρίση.

Οι Συντηρητικοί επικράτησαν στις βουλευτικές εκλογές, ενώ το AFD σημείωσε ιστορικό ρεκόρ. Επόμενο ζητούμενο παραμένει ποια θα είναι η σύμπραξη που θα οδηγήσει στην νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο Φρίντριχ Μερτς διεμήνυσε ότι μέχρι το Πάσχα πρέπει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, αν και η Ευρώπη ανησυχεί, κάτι που διεφάνη και από την απόφαση για έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου.

Με βάση τα αποτελέσματα, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χρειάζεται μόνο έναν κυβερνητικό εταίρο. Επομένως ανοίγει ο δρόμος για να σχηματιστεί εκ νέου ο λεγόμενος «μεγάλος» συνασπισμός με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, τα ποσοστά των κομμάτων και η κατανομή των εδρών διαμορφώνονται ως εξής:

  • CDU/CSU: 28,5% (+4,3) και 208 έδρες,
  • Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD): 20,7% (+10,3) και 151 έδρες,
  • Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD): 16,5% (-9,2) και 121 έδρες,
  • Πράσινοι: 11,7% (-3) και 85 έδρες,
  • Η Αριστερά: 8,7% (+3,8) και 64 έδρες,
  • Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW): 4,9%.

Οι πλέον κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών θα καθορίσουν πώς θα ανταποκριθεί η Ευρώπη στις οικονομικές της προκλήσεις, αλλά και την αυξανόμενη γεωπολιτική της απομόνωση.

Η Γερμανία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο και η πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ, πάλευε ήδη με την κληρονομιά της «σιδηράς κυρίας» Άνγκελα Μέρκελ, προκατόχου του Μερτς στο τιμόνι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και μακροχρόνιας πολιτικής του αντιπάλου.

07:53
Γιάννης Φιλιππάκος

To newsbomb.gr κατέγραψε λεπτό προς λεπτό, τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές που βρήκαν θριαμβευτές τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες, με τον Φρίντριχ Μερτς να είναι όπως όλα δείχνουν, ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας.

07:41
Γιάννης Φιλιππάκος

«Βέρτιγκο» μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία - Πώς το διαβάζουν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα

Τα πάνω κάτω φέρνει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, καθώς η δεύτερη θέση που κατέκτησε το AfD, επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, προκαλεί εύλογη ανησυχία για τις νέες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το γερμανικό πολιτικό σύστημα.

Πλέον για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία ένα κόμμα με τα χαρακτηριστικά του AfD κατορθώνει να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις εκλογές, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό CDU που ήρθε πρώτο είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη βοήθεια των σοσιαλδημοκρατών του SPD, που κατέγραψαν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

07:10
Γιάννης Φιλιππάκος
06:52
Γιάννης Φιλιππάκος

Πώς βλέπει η Αθήνα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών

Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που δημόσια έδωσε συγχαρητήρια στον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μέρτς. Mίλησε μάλιστα για «αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, για τη Γερμανία και για την Ευρώπη». Θα είναι όμως όντως «αποφασιστική»; Τι σημαίνει για τις ελληνογερμανικές σχέσεις το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών;

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

06:09
Γιάννης Φιλιππάκος

Τα αγκάθια της επόμενης μέρας για την Γερμανία

Μετανάστευση, οικονομία, σχέσεις με ΗΠΑ και Ουκρανία είναι τα πιο κρίσιμα ζητήματα των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Μετά από μια εκλογική διαδικασία που έφερε για την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ένα αποτέλεσμα ρεκόρ, ο Μερτς έχει δεσμευτεί για περιορισμό των παράτυπων μεταναστών από την πρώτη μέρα, ελπίζοντας να κερδίσει ξανά τους ψηφοφόρους.

Ο Μερτς έχει παράλληλα υποσχεθεί ότι η Γερμανία θα ανακτήσει την παγκόσμια θέση της, όμως όπως δήλωσε η πρώτη του δουλειά θα είναι να κλείσει τα σύνορα της χώρας σε μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

05:43
Γιάννης Φιλιππάκος

To AfD πρώτο κόμμα στα ανατολικά κρατίδια

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία, με 20,7%, εξασφάλισε το υψηλότερο ποσοστό στην 11ετή ιστορία της, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που θέλουν την απήχησή της να είναι ευρύτερη στα ανατολικά κρατίδια της χώρας.

«Η Ανατολή βάφτηκε σκούρα μπλε», σχολίασε η Bild, παραπέμποντας στο χρώμα της AfD.

Στη Θουριγγία του Μπγερν Χέκε, το ποσοστό της AfD έφθασε το 40%.

Στη Σαξονία ήταν 37,3%, στη Σαξονία-Ανχάλτη 37,15%, στο Βρανδεμβούργο 32,5% και στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία 35%.

Ωστόσο, η AfD επικράτησε επίσης σε δυο δυτικές περιφέρειες: στο Γκελζενκίρχεν (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) και στο Καϊζερσλάουτερν (Ρηνανία-Παλατινάτο).

04:57
Γιάννης Φιλιππάκος

Συγχαρητήρια από Στάρμερ σε Μερτς και CDU/CSU

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, συνεχάρη τους συντηρητικούς στη Γερμανία για τη νίκη τους στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, εκφράζοντας τη βούληση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματίσουν για την ενίσχυση της «κοινής ασφάλειας» των δυο κρατών.

«Αδημονώ να συνεργαστώ με τη νέα κυβέρνηση για να βαθύνουμε την ήδη ισχυρή σχέση μας, να ενισχύσουμε την κοινή μας μας ασφάλεια και να φέρουμε ανάπτυξη στις δυο χώρες μας», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

04:20
Γιάννης Φιλιππάκος

Συγχαρητήρια από Μακρόν σε Μερτς

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη την Κυριακή των Φρίντριχ Μερτς, ηγέτη των συντηρητικών, που κέρδισαν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά του να «κάνει μεγάλα πράγματα» μαζί τους.

«Μόλις συνομίλησα με τον Φρίντριχ Μερτς για να τον συγχαρώ για τη νίκη του», καθώς και με τον απερχόμενο καγκελάριο Όλαφ Σολτς, «είμαστε πιο αποφασισμένοι παρά ποτέ να κάνουμε μεγάλα πράγματα μαζί», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω X στα γαλλικά και στα γερμανικά καθ’ οδόν προς την Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες που θα είναι αφιερωμένες στην ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης.

04:03
Γιάννης Φιλιππάκος

Εκτός κοινοβουλίου το BSW – Τα τελικά αποτελέσματα

Η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) δεν κατάφερε τελικά να υπερβεί το όριο του 5% κι έτσι μένει εκτός κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή, αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Έτσι, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χρειάζεται πλέον μόνο έναν κυβερνητικό εταίρο, ανοίγει επομένως ο δρόμος για να σχηματιστεί εκ νέου ο λεγόμενος «μεγάλος» συνασπισμός με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, τα ποσοστά των κομμάτων και η κατανομή των εδρών διαμορφώνονται ως εξής:

  • CDU/CSU: 28,5% (+4,3) και 208 έδρες,
  • Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD): 20,7% (+10,3) και 151 έδρες,
  • Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD): 16,5% (-9,2) και 121 έδρες,
  • Πράσινοι: 11,7% (-3) και 85 έδρες,
  • Η Αριστερά: 8,7% (+3,8) και 64 έδρες,
  • Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW): 4,9%.
03:12
Γιάννης Φιλιππάκος

«Κλειδώνει» το 28,5% για το CDU/CSU

Τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το CDU/CSU στο 28,5%.

Το AfD στη δεύτερη θέση με 20,8% - το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει επιτύχει ποτέ.

Το SPD πέφτει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 16,4% και οι Πράσινοι στο 11,6%.

Η Αριστερά εκτοξεύθηκε στο 8,8% και η Συμμαχία Sahra Wagenknecht όπως όλα δείχνουν χάνει το θρίλερ του 5%.

Το AfD κέρδισε και στα πέντε πρώην ανατολικογερμανικά κρατίδια, σύμφωνα με το Spiegel.

Πρόκειται για τα κρατίδια Μεκλεμβούργο-Πομερανία, Βρανδεμβούργο, Σαξονία-Άνχαλτ, Σαξονία και Θουριγγία.

02:32
Γιάννης Φιλιππάκος

Το πρωτοσέλιδο της Bild

Η Bild, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας, αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της:
«Ο Μερτς τα καταφέρνει!», προσθέτοντας μεταξύ άλλων «Το SPD τόσο κακό όσο ποτέ άλλοτε!», «Το AfD σχεδόν “διπλασιάστηκε”», «Οι Πράσινοι κλαίνε, η Αριστερά πανηγυρίζει».

02:15
Γιάννης Φιλιππάκος

Θρίλερ με το ποσοστό του BSW

Στην τελευταία πρόβλεψή του, το ZDF έθεσε τη Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW) στο 5% - δηλαδή στο όριο για να μπει στο κοινοβούλιο.

Αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει το πόσες έδρες θα λάβουν τα άλλα κόμματα και αν ο Φρίντριχ Μερτς θα πρέπει να στραφεί σε ένα τρίτο κόμμα - ρεαλιστικά στους Πράσινους, με τους οποίους το CDU/CSU διαφωνεί σε πολλά θέματα - προκειμένου να σχηματίσει συνασπισμό.

Το φιλελεύθερο FDP, το οποίο κατέρριψε πέρυσι τον συνασπισμό του Όλαφ Σολτς, συγκεντρώνει 4,4% σύμφωνα με το ZDF, ποσοστό που δεν αρκεί για να μπει στο κοινοβούλιο.

01:53
Γιάννης Φιλιππάκος

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα

260/299 εκλογικές περιφέρειες που δηλώθηκαν

01:24
Γιάννης Φιλιππάκος

Παραιτήθηκε ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ

Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Κυριακής και επισήμως την παραίτησή του από την ηγεσία της παράταξης, μετά τον αποκλεισμό του κόμματός του από την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.

Νωρίτερα, στον «κύκλο του Βερολίνου» —τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο πλατό της δημόσιας τηλεόρασης μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος—, είχε προαναγγείλει πως θα αποχωρούσε εφόσον το FDP έμενε εκτός βουλής.

01:02
Γιάννης Φιλιππάκος

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, οι νικητές της βραδιάς, η συντηρητική συμμαχία του CDU/CSU, ενδέχεται να έχει ανάγκη όχι μόνο τους αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά και τους Πράσινους, εάν η αριστερή ομάδα του BSW εισέλθει στο κοινοβούλιο ξεπερνώντας το ελάχιστο απαιτούμενο όριο του 5%.

00:42
Γιάννης Φιλιππάκος

Ο Ζελένσκι συνεχάρη το CDU/CSU και τον Φρίντριχ Μερτς

Σε μήνυμά του στο X, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει:

«Συγχαίρω το CDU/CSU και τον Φρίντριχ Μερτς για τη νίκη τους στις εκλογές της Μπούντεσταγκ. Μια ξεκάθαρη φωνή από τους ψηφοφόρους και βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Ευρώπη.

Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε το κοινό μας έργο με τη Γερμανία για να προστατεύσουμε ζωές, να φέρουμε την πραγματική ειρήνη πιο κοντά στην Ουκρανία και να ενισχύσουμε την Ευρώπη.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, να αναπτύξει τις βιομηχανίες της και να επιτύχει τα απαραίτητα αποτελέσματα. Η Ευρώπη χρειάζεται κοινές επιτυχίες και αυτές οι επιτυχίες θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη ενότητα στην Ευρώπη».

23:57
Μάνος Χατζηγιάννης

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα

151/299 εκλογικές περιφέρειες που δηλώθηκαν

23:42
Μάνος Χατζηγιάννης

Λίντνερ: «Τώρα αποσύρομαι από την ενεργό πολιτική»

Ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ προφανώς θεωρεί δεδομένο ότι το κόμμα του θα αποτύχει να ξεπεράσει το εμπόδιο του 5%. Στο Χ γράφει: «Τώρα αποσύρομαι από την ενεργό πολιτική».

23:21
Μάνος Χατζηγιάννης

Πώς ψήφισαν οι νέοι

23:21
Μάνος Χατζηγιάννης

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ "χαίρεται" που θα συνεργαστεί με τον Μερτς σε αυτή την "κρίσιμη περίοδο" για την ασφάλεια

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε εξέφρασε την ικανοποίησή του σήμερα που θα μπορεί να συνεργαστεί προσεχώς με τον νικητή των γερμανικών εκλογών Φρίντριχ Μερτς, σε μια "κρίσιμη περίοδο" για την ασφάλεια.

"Είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες και η ηγεσία σας θα είναι καθοριστική σε αυτό", δήλωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

23:12
Μάνος Χατζηγιάννης

CDU 28,9%, AfD 19,9%, SPD 16,2% σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

22:56
Μάνος Χατζηγιάννης

Κατανομή εδρών στην Bundestag

Η τελευταία πρόβλεψη των Εκλογών της Ομάδας Ερευνών θα είχε ως αποτέλεσμα την ακόλουθη κατανομή των εδρών:

  • SPD: 114
  • CDU/CSU: 197
  • Πράσινοι: 82
  • AfD: 141
  • Αριστερά: 60
  • BSW: 35
  • SSW: 1
22:54
Μάνος Χατζηγιάννης

Ο Νετανιάχου συγχαίρει τον Μερτς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Φρίντριχ Μερτς «για την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας».

22:52
Μάνος Χατζηγιάννης

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα

Αυτή τη στιγμή, το CDU/CSU θα έπαιρνε γύρω στο 28,5%, το AfD λίγο πάνω από 20%, το SPD γύρω στο 16,5%, οι Πράσινοι 12%, η Die Linke 8,5%. Από την άλλη πλευρά, οι φιλελεύθεροι του FDP και της Συμμαχίας Sahra Wagenknecht δεν θα λάβουν το 5% που απαιτείται για να εκπροσωπηθούν στην Bundestag.

22:51
Μάνος Χατζηγιάννης

Σύμφωνα με όλα τα αποτελέσματα το FDP, οι Φιλελεύθεροι μένουν εκτός κοινοβουλίου

Αν συμβεί κάτι τέτοιο μόνη λύση είναι μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών

Διαβάστε επίσης