ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo: Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των επικίνδυνων δραστών

Charlie Hebdo: Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των επικίνδυνων δραστών

Ανθρωποκυνηγητό στη Γαλλία για τη σύλληψη των «οπλισμένων και επικίνδυνων αδελφών» που θεωρούνται ύποπτοι για την πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι - Αυτόπτης μάρτυρας ειδοποίησε τις αρχές ότι τους είδε στην περιοχή Aisne, στη βόρεια Γαλλία - Συναγερμός στο Παρίσι καθώς υπάρχουν αναφορές ότι ένα ύποπτο αυτοκίνητο πλησιάζει στη γαλλική πρωτεύουσα

drastesfwto

Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Σαΐντ Κουατσί (γεννηθείς το 1980) και του Σερίφ Κουατσί (γεννηθείς το 1982), ενώ τα ξημερώματα παραδόθηκε ο τρίτος ύποπτος, ο Χαμίντ Μουράντ (γεννηθείς το 1996).

Τους δράστες φέρεται να είδε αυτόπτης μάρτυρας κοντά σε διόδια, στην περιοχή Aisne, στο Villers-Cotterets. Αμέσως ενημέρωσε τις αρχές.

Ο διευθυντής πρατηρίου καυσίμων είπε ότι «αναγνώρισε τους δύο ύποπτους».

«Οι δύο άνδρες φορούν κουκούλες και είναι οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξετήρες ρουκετών», υποστήριξε αστυνομική πηγή, ενώ επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο γκρίζου χρώματος.

B60uZEhCYAAa3qx

Την ίδια στιγμή υπάρχουν αναφορές ότι ένα ύποπτο αυτοκίνητο βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο Ν2 και κατευθύνεται προς το Παρίσι.

Παράλληλα πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν ένοπλο άνδρα στην περιοχή του Παρισιού La Defence, κάτι το οποίο ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε.

Πάνοπλοι αστυνομικοί βρίσκονται στις εισόδους της πόλης, ενώ ελικόπτερα επιτηρούν τη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς σήμερα το πρωί, λίγες ώρες μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo, ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ σκοτώνοντας μια γυναίκα αστυνομικό.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν φαίνεται να συνδέεται πάντως με την χθεσινή επίθεση, ενώ οι αρχές αναζητούν το δράστη.

Όσον αφορά την χθεσινή επίθεση στην εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα, το πρωί της Πέμπτης η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγιναν επτά προσαγωγές ατόμων που προέρχονται από το περιβάλλον των δυο υπόπτων.

Τα άτομα που προσήχθησαν στο Παρίσι και την πόλη Ρεμς, εκτιμάται ότι μπορεί να προσέφεραν βοήθεια ή να γνωρίζουν περισσότερα στοιχεία για τα δυο επικίνδυνα αδέλφια.

Παράλληλα, λίγο πριν τις 03:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (8/1) έγινε επίσης γνωστό ότι παραδόθηκε με δική του πρωτοβουλία στις αρχές ο Μουράντ, ο νεότερος από τους φερόμενους ως δράστες της πολύνεκρης επίθεσης.

Μάλιστα όπως δήλωσε, προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς είδε το όνομά του να κυκλοφορεί στα social media. «Έχει συλληφθεί και τεθεί υπό κράτηση», δήλωσε μια άλλη πηγή στο πρακτορείο. Άτομα του περιβάλλοντός του υποστηρίζουν πάντως ότι δεν έχει σχέση με την επίθεση.

Πλέον η αστυνομία αναζητεί τους άλλους δύο δράστες, ενώ παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τους, προειδοποιώντας πως οι αδελφοί Κουατσί είναι «οπλισμένοι και επικίνδυνοι».

ΔΕΙΤΕ LIVE EIKONA ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ:

 80123219 charlie2
charlie 2
 80123497 trafalgar
CHARLIE HEBDO ΣΚΙΤΣΟ
i>TELE - i>TELE

Πηγή της αστυνομίας δήλωσε ότι ο ένας εκ των δραστών της χθεσινής επίθεσης είχε αναγνωριστεί από την αστυνομική του ταυτότητα, καθώς αυτή βρέθηκε στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε κατά την απόδρασή τους.

Οι αδελφοί Κουατσί είναι από την περιοχή του Παρισιού, ενώ ο Μουράντ από την πόλη Ρεμς που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε στο Ρόιτερς κυβερνητική πηγή.

Η αστυνομική πηγή αποκάλυψε ότι ένα από τα αδέλφια είχε καταδικαστεί στο παρελθόν με κατηγορίες για τρομοκρατία. Στον Σερίφ Κουατσί είχαν απαγγελθεί κατηγορίες το 2005 για την ανάμειξή του σε τρομοκρατική οργάνωση, λίγο πριν την αναχώρησή του για το Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί σε ομάδα ισλαμιστών μαχητών. Καταδικάστηκε το 2008 σε 18 μήνες φυλάκιση, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας.

Η, άνευ προηγουμένου στην ιστορία του γαλλικού Τύπου, τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo έχει προκαλέσει σοκ στη Γαλλία αλλά και παγκόσμιο αποτροπιασμό.

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την Πέμπτη, ημέρα εθνικού πένθους. «Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαγγέλματος προς το έθνος που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα 3 ημερών, γνωστοποίησε ο Ολάντ.

Εν τω μεταξύ, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διατρανώσουν πως η ελευθερία έκφρασης δεν πεθαίνει.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απόψε στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις της Γαλλίας προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης.


Εν τω μεταξύ, από την Λωζάνη και τις Βρυξέλλες, εως το Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Μαρδίτη, οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να δώσουν ηχηρό «παρών» κατά του φανατισμού και της βίας.

Από την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, έπεσαν νεκροί από τα πυρά των ένοπλων κουκουλοφόρων.

Σύμφωνα με καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι δράστες ήταν ντυμμένοι στα μαύρα, κρατούσαν καλάσνικοφ και εκτοξευτήρα ρουκετών, φώναζαν «εκδικηθήκαμε για τον προφήτη» και «σκοτώσαμε το Charlie Hebdo».

Τα βίντεο – σοκ, με τους δράστες να πυροβολούν εν ψυχρώ αστυνομικό, ο οποίος βρισκόταν πεσμένος στο πεζοδόμιο, προκάλεσε παγκόσμια ανατριχίλα.

Το χρονικό του μακελειού

Γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα) της Τετάρτης (07/01/2015) δύο άνδρες εισέβαλαν στα γραφεία του Charlie Hebdo, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Άρχισαν να πυροβολούν, αναζητώντας, όπως αναφέρει το iTele, συγκεκριμένους δημοσιογράφους και σκιτσογράφους του περιοδικού.

"Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις της τάξης" ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Στη συνέχεια έβαλαν στο στόχαστρο έναν οδηγό και παρέσυραν έναν πεζό, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν με κατεύθυνση την Porte Pantin, στα βορειοανατολικά του Παρισιού.

"Άκουσα πυρά, είδα τους μασκοφόρους να φεύγουν με αυτοκίνητο. Ήταν τουλάχιστον πέντε" είπε ο Μισέλ Γκολντεμπέργκ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με το Charlie Hebdo, στην οδό Νικολά Απέρ.

Ένας άλλος μάρτυρας, ο Μπρινό Λεβεγιέ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε "περίπου τριάντα πυροβολισμούς επί δέκα λεπτά".

Στο τελευταίο τεύχος το περιοδικό σατίριζε στο πρωτοσέλιδό του τις "προβλέψεις του μάγου Ουελμπέκ: το 2015 θα χάσω τα δόντια μου... Το 2022 θα τηρήσω το Ραμαζάνι".

Το αμφιλεγόμενο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει την άνοδο στην εξουσία ενός μουσουλμανικού κόμματος το 2022. Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι σαφές εάν η επίθεση αυτή έχει κάποια σχέση με το σατιρικό δημοσίευμα.

Το Charlie Hebdo είχε δεχτεί επίθεση με βόμβες μολότοφ τον Νοέμβριο του 2011, όταν δημοσίευσε στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ. Το τελευταίο tweet του περιοδικού, σήμερα το μεσημέρι, ειρωνευόταν τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας.


Σχετικές ειδήσεις