Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo: Εκδικήθηκαν για τον Μωάμεθ σκοτώνοντας μουσουλμάνο…

Newsbomb

«Εκδικηθήκαμε για τον Μωάμεθ, σκοτώσαμε τον Charlie Hebdo» φώναξαν θριαμβευτικά οι ένοπλοι τρομοκράτες έξω από το κτίριο της σατιρικής εφημερίδας στο Παρίσι, μετά τη σφαγή στη αίθουσα σύνταξης και αφού γάζωσαν έναν αστυνομικό, ο οποίος επέβαινε σε ποδήλατο κι έφθασε πρώτος στον τόπο του εγκλήματος.

Τον έλεγαν Αχμέντ, ήταν τριάντα χρόνων και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα. Επιχείρησε να σταματήσει τους δράστες με το πιστόλι του 9 χιλιοστών, κάτι όμως που αποδείχθηκε μοιραίο για τον ίδιο. Δέχθηκε μια ριπή από σφαίρες και όταν έπεσε τραυματισμένος στο πεζοδρόμιο, ο ένας από τους τρομοκράτες τού έδωσε τη χαριστική βολή στο κεφάλι, επιστρέφοντας αμέριμνος στο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες. Μια σκηνή που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και αποτροπιασμό…

Για πολλούς, ο άδικος θάνατος του Αχμέντ έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού αποδεικνύει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η παγίδα να μπουν όλοι στο ίδιο «τσουβάλι». Αντιθέτως πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στους μουσουλμάνους, στους απλούς Γάλλους πολίτες, και στους φανατικούς τζιχαντιστές.

Οι ένοπλοι αποδεκάτισαν, πάντως, σήμερα (7/1) τον πυρήνα της σύνταξης της εφημερίδας και σύσσωμος ο γαλλικός λαός πενθεί.

Όπως επιβεβαίωσε ο γενικός εισαγγελέας της Γαλλίας, Φρανσουά Μολέν, δώδεκα άνθρωποι, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση. Από τους έντεκα επίσης τραυματίες, οι τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ίδια ώρα, οι σημαίες στο προεδρικό μέγαρο καθώς και στο Δημαρχείο των Παρισίων κυματίζουν μεσίστιες.

Αυθόρμητα οι πολίτες συγκεντρώθηκαν γύρω στις 19:30 (ώρα Ελλάδας) στο Παρίσι και πολλές άλλες πόλεις της Γαλλίας, ενώ καταμετρήθηκαν 83 συγκεντρώσεις στις πλατείες μικρών και μεγάλων πόλεων…

Στο Παρίσι, από νωρίς το απόγευμα ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην κεντρική Πλας ντε Ρεπουμπλίκ σε ένδειξη τιμής για τα θύματα, σε προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά και σε ένδειξη της επίγνωσης για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Εμανουέλ Βαλς αύξησε το επίπεδο συναγερμού του συστήματος Vigipirate στο ύψιστο επίπεδο.

Η αλλαγή έγινε άμεσα αισθητή με την παρουσία περισσότερων περιπολιών σε σταθμούς, τρένα, μετρό, μεγάλα καταστήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, σχολεία, μουσεία, στον πύργο του Άιφελ, καθώς και σε άλλους δημόσιους χώρους με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Όπως και να έχει, η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική για την καθημερινότητα των Γάλλων, ιδιαίτερα στο Παρίσι και στις μεγάλες πόλεις…