ΚΟΣΜΟΣ

Αποστολή στην Τουρκία: Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία

Αποστολή στην Τουρκία: Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, η Τουρκία μυρίζει «μπαρούτι», καθώς διογκώνεται επικίνδυνα η εθνικιστική οργή κατά των Κούρδων μαχητών του PKK. Από τα αποτελέσματα των εκλογών θα καθοριστούν και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΓΙΑΤΙ ΤΡΕΜΕΙ ΤΟ «ΦΥΛΛΟΚΑΡΔΙ» ΤΟΥ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Αποστολή στην Τουρκία: Μαρία Γιαχνάκη

Τούρκοι αναλυτές που συναντήσαμε σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, εκτιμούν πως ο Ερντογάν έχει επιδοθεί σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τα σύνορα της χώρας. Αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η τουρκική ηγεσία, εκμεταλλεύεται τον «κύκλο βίας» για τη δημιουργία συνθηκών κρίσης. Μιας κρίσης που στόχος της θα είναι να στρέψει τους πολίτες προς το «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Ερντογάν.

Στο μεταξύ η νοτιοανατολική Τουρκία «βράζει» από τις επιθέσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων.

Ο «Σουλτάνος του Βοσπόρου», επιδιώκει την αποδυνάμωση του HDP ( Κουρδικού Κόμματος) για να εξασφαλίσει τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα του παρέχει το δικαίωμα να εξουσιάσει κατά πως επιθυμεί.

Από την πλευρά του Κουρδικού Κόμματος, όσο πλησιάζουν οι εκλογές ενισχύονται οι φόβοι για βιαιότητες σε βάρος Κούρδων, από εθνικιστές σε όλη την Τουρκία. Αυτό τονίζουν στο newsbomb.gr οι εκπρόσωποί του HDP στην Κωνσταντινούπολη.

Οι καταγγελίες στελεχών του HDP στο newsbomb.gr περιλαμβάνουν «οργισμένες αντικουρδικές διαδηλώσεις», «επιθέσεις σε καταστήματα που ανήκουν σε Κούρδους» και «απόπειρες λιντσαρίσματος Κούρδων πολιτών».

Τόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και ο ηγέτης της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, απευθύνουν εκκλήσεις να κατευνάσουν τα πνεύματα. Ωστόσο, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς πρόεδρος του Κουρδικού Κόμματος, κατηγορεί ευθέως το καθεστώς Ερντογάν ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά του κουρδικού ζητήματος για πολιτικούς λόγους».

Ο τουρκικής καταγωγής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Suleiman Shah, Τσενγκίς Ακτάρ, προειδοποιεί μέσω του newsbomb.gr πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί στον εμφύλιο, καθώς θεωρεί υπεύθυνη την εμμονή του Ερντογάν να εισάγει το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εκφράζεται η πεποίθηση πως τελικά θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία και κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στη Νοτιοανατολική Τουρκία σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Η εκεχειρία έπεσε στον γκρεμό.

Τούρκοι αναλυτές προβλέπουν πως αυτή η κατάσταση όπως και όσα συνέβησαν πρόσφατα στην Άγκυρα, τελικά θα σπρώξουν το εκλογικό σώμα στη «λύση του Ερντογάν, καθώς με τον τρόπο του δείχνει τί θα συμβεί, αν δεν πάρει αυτοδυναμία».

Πάντως, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τον φόβο για δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορα της Τουρκίας, έχοντας παράλληλα και ενίσχυση των φιλοκουρδικών κομμάτων στο κοινοβούλιο. Αυτό είναι φοβερά ανησυχητικό για τον Ερντογάν ενώ καταλαβαίνει ότι η δυνατότητα του κόμματός του να κυβερνήσει μετά τις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Καθηγητές Διεθνών Σχέσεων τονίζουν στο newsbomb.gr ότι μεσοπρόθεσμα βρίσκεται σε κίνδυνο και η συνοχή του τουρκικού κράτους. Από την πλευρά τους, στρατιωτικοί αναλυτές και ειδικοί μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν πως η Τουρκία δεν θα μπορέσει να υπάρξει στα σημερινά της σύνορα και αυτό είναι που τρομάζει τον Ερντογάν.

Η Ευρωπαϊκή προοπτική

Βασική ανησυχία για το κυβερνών κόμμα είναι πώς θα επηρεάσουν οι εκλογές τις ευρωτουρκικές σχέσεις και πόσο θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να «αγνοήσει» τα ανθρώπινα δικαιώματα για να διατηρήσει την υποστήριξη της Τουρκίας στην περιοχή.

Η Τουρκία έχει εξασφαλίσει δισεκατομμύρια από τις Βρυξέλλες και η κυβέρνηση της υποσχέθηκε βελτίωση συνθηκών για τους πρόσφυγες καθώς και αντιμετώπιση της διακίνησης των προσφύγων.

Όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θέματα αιχμής (τα οποία περιλαμβάνονται και στα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων): η Θράκη, το Αιγαίο καθώς και η πορεία διαπραγματεύσεων για την οριστική επίλυση του Κυπριακού.

Κυβερνών κόμμα, Κεμαλιστές και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν ίδιες απόψεις για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Συμφωνούν στο ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα είναι πιο «συγκαταβατική» σε θέματα που σχετίζονται με μουσουλμάνους της Θράκης και θα επανεξετάσει το κυριαρχικό καθεστώς αρκετών νησιών στο Αιγαίο.

Το Casus Belli εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα και όλοι στην Τουρκία, συμφωνούν στην διατήρησή του. Όπως φυσικά και στο ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο στο μισό τουλάχιστον Αιγαίο και στο μεγαλύτερο μέρος της ΑΟΖ της Κύπρου. Μια δυναμική παρουσία των κομμάτων αυτών στην Τουρκική Βουλή προεξοφλεί σκληρή στάση απέναντι στα φλέγοντα θέματα της Ελλάδας, ειδικά σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Πάντως, το μανιφέστο του Κεμαλικού κόμματος ζητά μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό που θα διασφαλίζει τα δίκαια των Κατεχόμενων και την πολιτική ισότητα με τους Ελληνοκυπρίους. Παρόμοιες θέσεις πρεσβεύει και το κόμμα των Ισλαμιστών με πιο ακραίες τις θέσεις του Εθνικιστικού κόμματος (MHP) για Αιγαίο και Κύπρο. Το φιλοκουρδικό κόμμα είναι το μοναδικό που εμφανίζεται πιο διαλλακτικό και φιλειρηνικό στις διακηρύξεις του, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής δεν κρίνεται μόνον η μελλοντική φυσιογνωμία της χώρας και οι σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η επικράτηση ή μη των Ισλαμιστών του κόμματος Ερντογάν, θα είναι καθοριστική για την συμπεριφορά της Τουρκίας σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα όπως: Συρία, Ιράκ, Τζιχαντιστές, Ουκρανικό, Παλαιστινιακό, Αίγυπτος , Ιράν και Ανατολική Μεσόγειο.

Η άλλη πραγματικότητα…

Αν και για ορισμένους δυτικούς ηγέτες –ανάμεσά τους και ο Μπάρακ Ομπάμα- η Τουρκία είναι η «Μεγάλη Ισλαμική Δημοκρατία», το ζητούμενο είναι πως πια η «κουρδική μειονότητα», έχει διπλάσιο αριθμό παιδιών απ’ ότι η Τουρκία.
Αυτό σημαίνει ότι σε λιγότερο από είκοσι χρόνια, ο μισός τουρκικός πληθυσμός που βρίσκεται σε ηλικία κατάταξης στον στρατό, θα μιλά τα κουρδικά ως μητρική γλώσσα.

Δείτε στην Gallery φωτογραφίες από την προεκλογική Τουρκία (φωτο: Μαρία Γιαχνάκη)

Σχετικές ειδήσεις