ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με το θάνατο του «εγκεφάλου» των επιθέσεων στο Παρίσι (videos+photos)

Θρίλερ με το θάνατο του «εγκεφάλου» των επιθέσεων στο Παρίσι (videos+photos)

Ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων του Παρισιού, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, φέρεται να βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο προάστιο Σεν Ντενί σύμφωνα με την Wasghington Post - Δεν διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει ο εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας - Έρευνες για τον προσδιορισμό της ταυτότητας των νεκρών και των συλληφθέντων - Ξαδέλφη του «πιο δραστήριου δήμιου του Ισλαμικού Κράτους» η ξανθιά (;) καμικάζι που ανατινάχθηκε - Επίθεση στη «La Défense» και στο αεροδρόμιο «Charles de Gaulle» σχεδίαζαν οι τρομοκράτες -Ανθρωποκυνηγητό και στην Ισπανία για τον μακελάρη του Μπατακλάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wasghington Post, η οποία επικαλείται δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, ο φερόμενος ως αρχιτέκτονας των τρομοκρατικών επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα σκοτώθηκε στην αστυνομική επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί.

Η εφημερίδα δεν υπεισέρχεται πάντως σε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε προσδιορίζει την εθνικότητα των στελεχών αυτών.

Την ίδια ώρα ωστόσο ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, μπορεί να αναφέρθηκε σε δύο νεκρούς, ωστόσο δεν αποκάλυψε την ταυτότητά τους, καθώς «συνεχίζεται η έρευνα», παρά μόνο ξεκαθάρισε ότι ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης Παρασκευής (13/11) και πιο δραστήριος δήμιος του ΙΚ, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, δεν είναι μεταξύ των συλληφθέντων, ρίχνοντας έτσι, κατά κάποιο τρόπο, λάδι στη φωτιά που άναψε η Washington Post.

«Θέλω να δώσω αυτή τη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να αναφερθώ στην τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε το Παρίσι την Παρασκευή (13/11), κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι. Θέλω να εκθειάσω το έργο των συνεργατών μου και των αστυνομικών», τόνισε αρχικά ο εισαγγελέας, συμπληρώνοντας:

«Η έρευνα εξελίσσεται καλά και αυτό αποδείχθηκε χθες το βράδυ. Βρήκαμε τον πυρήνα της οργάνωσης και τον οπλισμό τους. Εντοπίσαμε τηλέφωνα, όπλα και πολλά άλλα σύνεργα. Τρεις μονάδες είχαν αναπτύξει ένα αρκετά προχωρημένο σύστημα διασύνδεσης, πριν εκτελέσουν την επιχείρησή τους. Την προηγούμενη μέρα της επίθεσης (Πέμπτη, 12/11), έφτασαν στο Παρίσι τρία οχήματα από το Βέλγιο, νοικιασμένα από τους αδελφούς Αμπντεσλάμ.

Ένα μαύρο Fiat βρέθηκε στο Μοντρέιγ. Είναι το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι τρεις τρομοκράτες που επιτέθηκαν στο εστιατόριο και στο μπαρ, ακολουθώντας την πορεία τους μέσω GPS. Βρήκαμε επίσης τρία καλάσνικοφ και δακτυλικά αποτυπώματα του Αμπντεσλάμ. Βρήκαμε επίσης τρεις σφαίρες και μαχαίρια. Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συνελήφθη πριν γίνει γνωστό το όνομά του ως ένας από τους συμμετέχοντες, ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες, συνελήφθησαν από τη βελγική αστυνομία».

Και συνέχισε: «Βρήκαμε επίσης ένα μήνυμα από κινητό, το οποίο ανέγραφε "είμαστε απ' έξω και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε". Επαναλαμβάνω πως δεν έχουν εντοπιστεί δύο από τους τρομοκράτες που έδρασαν στην επιχείρηση της Παρασκευής.

Στην επιχείρηση συλλάβαμε τρία άτομα, το ένα τραυματίστηκε στο χέρι. Γνωρίζουμε τις ταυτότητές τους, αλλά δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερα στοιχεία. Εκείνη τη στιγμή υπήρξε έκρηξη από βομβιστή αυτοκτονίας. Η κατάσταση του σώματός του δεν μας επιτρέπει προς το παρόν να διαπιστώσουμε την ταυτότητά του. Είναι πιθανόν να πρόκειται για γυναίκα, αλλά η ιατροδικαστική έρευνα συνεχίζεται.

Υπάρχουν δύο νεκροί, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος, προκειμένου να δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία τους. Από την έκρηξη παραλίγο να καταρρεύσει το κτήριο. Εκεί μέσα εντοπίσαμε δύο άνδρες, ο ένας τραυματισμένος, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Δύο ακόμα συνελήφθησαν έξω από το σπίτι, ανάμεσά τους και μία γυναίκα. Συνολικά έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα. Ο Αμπαούντ δεν είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τουλάχιστον 5.000 φορές!».

«Κανείς δεν έχει μπορέσει να εισέλθει στο κτίριο, κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις της σήμανσης δεν έχουν ακόμη αρχίσει», είχε δηλώσει πάντως νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Φρανσουά Μολέν, επιφορτισμένος με την έρευνα των τρομοκρατικών επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Αυτήν τη στιγμή είναι αδύνατον να σας δώσουμε τα στοιχεία ταυτότητας των δύο ανθρώπων που σκοτώθηκαν και των επτά συλληφθέντων. Θα γίνουν όλες οι έρευνες για να διαπιστωθεί ποιος είναι ποιος και σε σχέση με τι, θα σας πούμε ποιος βρισκόταν στο διαμέρισμα», δεσμεύθηκε πάντως ο γενικός εισαγγελέας.

Οι έρευνες από την Παρασκευή επέτρεψαν «μέσω της τηλεφωνίας, της παρακολούθησης και των μαρτυριών τη συλλογή στοιχείων που μπορούσαν να αφήσουν να εννοηθεί ότι ο ονομαζόμενος Αμπαούντ ήταν πιθανόν να βρίσκεται σε ένα διαμέρισμα κρησφύγετο στο Σεν Ντενί», εξήγησε ο Μολέν.

parisi

Στους δύο νεκρούς «περιλαμβάνεται μία νεαρή γυναίκα που ανατινάχθηκε πυροδοτώντας τα εκρηκτικά της και ένας άνδρας που βρέθηκε στο τέλος της επιχείρησης και είχε πληγεί από βλήματα και χειροβομβίδες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα ωστόσο με το Reuters - επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις έρευνες - η γυναίκα που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη και ανατινάχθηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής εφόδου στο διαμέρισμα κοντά στο Παρίσι ενδέχεται να ήταν ξαδέλφη του φερόμενου ως εγκεφάλου των τρομοκρατικών χτυπημάτων που αιματοκύλισαν το Παρίσι την περασμένη Παρασκευή.

«Αναφορικά με τη γυναίκα που ανατινάχθηκε… ενδέχεται να πρόκειται για μια εξαδέλφη του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ» επισήμανε χαρακτηριστικά η πηγή αυτή.

Όπως υποστήριξε δε αυτόπτης μάρτυρας, η γυναίκα που ενεργοποίησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, ήταν ξανθιά με μακριά μαλλιά.

«Της είπαν να δείξει τα χέρια της και να τα σηκώσει ψηλά και μετά ακούσαμε μία ισχυρή έκρηξη. Πιστεύω ότι ήταν αυτή που ενεργοποίησε τη βόμβα. Πράγματι υπήρξε μία ισχυρή έκρηξη. Τότε άρχισαν οι πυροβολισμοί, δεν σταμάταγαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα, η γυναίκα πριν ανατιναχθεί πυροβολούσε με καλάσνικοφ κατά των επίλεκτων δυνάμεων της Γαλλικής Αστυνομίας, ενώ ανάμεσά τους είχε προηγηθεί και ένας μικρός διάλογος.

«Που είναι ο φίλος σου;» φώναξαν οι αστυνομικοί, με την καμικάζι να απαντά ουρλιάζοντας: «Δεν είναι φίλος μου. βοηθήστε με (σ.σ. προφανώς για να την πλησιάσουν)».

«Που είναι;» την ξαναρώτησαν οι αστυνομικοί, παίρνοντας για απάντηση τα πυρά της.

Το υπουργείο Εσωτερικών «δεν αποκλείει» πάντως να σκοτώθηκε και «τρίτος τρομοκράτης» κατά την αστυνομική επιχείρηση στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί, στα βόρεια του Παρισιού, με στόχο τον εντοπισμό του ανθρώπου που σχεδίασε τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι δύο άτομα έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση αυτή, δήλωσε το μεσημέρι ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν: μια γυναίκα που ανατινάχθηκε και τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί και ένας άνδρας, το πτώμα του οποίου εντοπίστηκε μετά τη λήξη της επιχείρησης και είχε χτυπηθεί από πολλά βλήματα.

«Δεν αποκλείεται, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που βρέθηκαν στο χώρο, να έχει σκοτωθεί και τρίτος τρομοκράτης», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιερ Ανρί Μπραντέ. Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ είχε δηλώσει στο κοινοβούλιο ότι «υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί και ίσως και περισσότεροι», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Ο Μπραντέ εξήγησε ότι οι έρευνες της σήμανσης και των ιατροδικαστών γίνονται «με σχολαστικό τρόπο» σε ένα χώρο γεμάτο με συντρίμμια, καθώς «κατά τις βίαιες συγκρούσεις το διαμέρισμα και τα διπλανά του υπέστησαν μεγάλες καταστροφές», ενώ μάλιστα «ένα πάτωμα κατέρρευσε».

Επίθεση στη «Défense» και στο αεροδρόμιο «Charles de Gaulle» σχεδίαζαν οι τρομοκράτες

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, ο πυρήνας των τρομοκρατών που εξαρθρώθηκε στο Σεν Ντενί σχεδίαζε να επιτεθεί στην επιχειρηματική συνοικία του Παρισιού «La Défense», αλλά και στο αεροδρόμιο «Charles de Gaulle».

Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει στις έρευνες, επιβεβαίωσε μάλιστα ότι οι βομβιστές ετοιμάζονταν να «χτυπήσουν» την επιχειρηματική περιοχή «La Défense», ενώ λίγες ώρες αργότερα, τα γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι αστυνομικές αρχές στη Γαλλία είχαν πληροφορίες ότι οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να επιτεθούν και στο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Μια πηγή που πρόσκειται στις έρευνες γνωστοποίησε ότι η επίθεση είχε οργανωθεί για αύριο Πέμπτη, στη συνοικία όπου εδρεύουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γαλλίας, όπως για παράδειγμα ο πετρελαϊκός κολοσσός Total αλλά και η τράπεζα Societe General.

parisi3

Από την πλευρά τους, αρκετές αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι οι στόχοι των τρομοκρατών ήταν το εμπορικό κέντρο Quatre Temps και η κεντρική πλατεία της συνοικίας με τους ουρανοξύστες και τα γραφεία των επιχειρήσεων στο δυτικό τμήμα του Παρισιού.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις αναζητούσαν τρομοκράτες που προετοίμαζαν άλλη μια επίθεση με βάση πληροφορίες που διέθεταν από τις (τοπικές) αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες αλλά και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες του εξωτερικού» σημείωσε μία άλλη πηγή, πολύ καλά ενημερωμένη για την εξέλιξη των ερευνών.

«Αυτή η νέα ομάδα σχεδίαζε μια επίθεση στο Λα Ντεφάνς», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Οι αστυνομικοί «ανέμεναν να εντοπίσουν τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ (σ.σ. τον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων του Παρισιού) ωστόσο ήρθαν αντιμέτωποι με κάτι άλλο: μια ομάδα που προετοίμαζε μια επίθεση στη Λα Ντεφάνς».

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας απέφυγε ωστόσο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, αργότερα ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μπερνάρ Καζνέβ φάνηκε να υπονοεί ότι υπήρχε σχέδιο για μια νέα επίθεση.

«Αυτές οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν εναντίον ανθρώπων που ενδεχομένως θα επιτίθεντο ξανά και για μία ακόμη φορά βλέπουμε ότι εγκλήματα, δολοφονίες και βαρβαρότητες αποφεύχθηκαν», είπε.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι το Παρίσι είχε λάβει πληροφορίες σχετικά με την επίθεση που σχεδιαζόταν στο La Defense από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Μαρόκου, ενώ τέσσερις αξιωματούχοι των μαροκινών υπηρεσιών επισκέφθηκαν τη γαλλική πρωτεύουσα για να συναντηθούν με αστυνομικούς εκεί.

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Reuters οι έρευνες αυτές δεν συνδέονται (τουλάχιστον προς το παρόν) άμεσα με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Στην Ισπανία ψάχνουν τώρα τον τρομοκράτη Σαλάχ Αμπντεσλάμ;

Την ίδια ώρα, οι ισπανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι η αστυνομία της χώρας κλήθηκε να ψάξει για ένα αυτοκίνητο Citroen Xsara με αριθμό AE-113-SY, το οποίο ενδέχεται να μεταφέρει τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ , τον έναν από τους δράστες της επίθεσης στο Μπατακλάν.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο 26χρονος καταζητούμενος φέρεται να ταξίδεψε στην Ισπανία, λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής αστυνομικοί σταμάτησαν τρεις φορές το όχημα με το οποίο διέφυγε από το θέατρο μετά το μακελειό.

Σχετικές ειδήσεις