ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα - Νεκροί και οι 92 επιβάτες (pics+vid)

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα - Νεκροί και οι 92 επιβάτες (pics+vid)

Αεροσκάφος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας τύπου Τουπόλεφ (ΤU-154) με 92 επιβαίνοντες συνετρίβητο πρωί της Κυριακής (25/12) στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο Σότσι -Από τους 92 επιβαίνοντες, 84 είναι επιβάτες και 8 το πλήρωμα - Ανασύρθηκαν οι πρώτες σοροί.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 05:40 τοπική ώρα (04:40 ώρα Ελλάδας) από την πόλη Αντλέρ -που βρίσκεται νοτίως του Σότσι, του θέρετρου στη Μαύρη Θάλασσα- για μια πτήση ρουτίνας με προορισμό τη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ, κοντά στη Λαττάκεια της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα το υπουργείο.

Μεταξύ των επιβατών ήταν πολλοί στρατιώτες, εννέα δημοσιογράφοι και μέλη της διάσημης Ensemble Alexandrov, μιας από τις χορωδίες και τις χορευτικές ομάδες του ρωσικού στρατού που μετέβαιναν στη Συρία για να μετάσχουν στις γιορτές στην αεροπορική βάση για την Πρωτοχρονιά.

Το υπουργείο Άμυνας μεταφέρει συχνά μουσικούς στη Συρία για να δίνουν συναυλίες και να ψυχαγωγούν τους στρατιώτες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη συγκρότηση επιτροπής έρευνας υπό τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία θα διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής του στρατιωτικού αεροσκάφους.

Ο Πούτιν ζήτησε από τον Μεντβέντεφ να «συγκροτήσει και να ηγηθεί κυβερνητικής επιτροπής έρευνας η οποία θα διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής του Tu-154 στο Σότσι», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο διευκρινίζοντας ότι ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε «τα βαθύτατα συλλυπητήριά του» στους συγγενείς των θυμάτων.

sintrivi

Εννέα ρώσοι δημοσιογράφοι επέβαιναν στο αεροπλάνο. Σωστικά συνεργεία σπεύδουν στην περιοχή για τον εντοπισμό του αεροπλάνου.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με το Κρεμλίνο, ενώ για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb

Ο πιλότος ήταν πολύ έμπειρος

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ο πιλότος, Ρόμαν Βολκόφ, είχε περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Το αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 1983 και η τελευταία τεχνική συντήρησή του έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι στην περιοχή του δυστυχήματος κατευθύνονται έξι σκάφη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Στις έρευνες συμμετέχουν άλλα τέσσερα πλοία, ισάριθμα ελικόπτερα, ένα αεροπλάνο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τηλεκατευθυνόμενες υποβρύχιες συσκευές και 63 δύτες. Άλλοι 50 βατραχάνθρωποι από άλλους στόλους αναμένεται να φτάσουν στο Σότσι μέσα στην επόμενη ώρα.

Τα συλλυπητήριά του για το δυστύχημα εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Τεφτ. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας Μαρία Όλσον, σε μήνυμά της στο Twitter ανέφερε ότι ο πρεσβευτής «προσεύχεται για τους αγαπημένους των επιβατών και του πληρώματος του Tu-154, μαζί με τον ρωσικό λαό».

Δεν υπάρχουν επιζώντες

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους Tu-154 της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Η περιοχή της συντριβής του Tu-154 έχει καθοριστεί, χωρίς επιζώντες» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Πληροφορίες για μηχανική βλάβη

Η συντριβή του μπορεί να οφείλεται σε μηχανική βλάβη ή σε λάθος χειρισμό του πιλότου, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, καθώς το σήμα του χάθηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πιλότος δεν πρόλαβε να εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, αναφέρει ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι το αεροπλάνο συνετρίβη εξαιτίας μηχανικού προβλήματος.

Δείτε βίντεο από τις έρευνες για επιζώντες

Βρέθηκαν συντρίμμια στη Μαύρη Θάλασσα

«Συντρίμμια του αεροπλάνου ΤU-154 του ρωσικού υπουργείου Άμυνας βρέθηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα παράλια της πόλης του Σότσι, σε βάθος 50 έως 70 μέτρων», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις υπηρεσίες διάσωσης, μετέδωσαν νωρίτερα ότι μια ομάδα διάσωσης εντόπισε το πιθανό σημείο της συντριβής στη θάλασσα του Σότσι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αεροπλάνο πιθανόν συνετρίβη κατά τη διάρκεια της ανόδου του και είναι απίθανο να υπάρχουν επιζώντες.

Ο ηχολήπτης του NTV Εβγένι Τολστόφ είχε ανεβάσει στο προφίλ του στο facebook την τελευταία φωτογραφία του μοιραίου Τουπόλεφ

sintrivi rosikou aeroplanou

Ποιοι ήταν οι επιβαίνοντες

Στη λίστα των επιβατών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο συγκαταλέγονται 64 μέλη της Ensemble Alexandrov, ενός γνωστού μουσικού συνόλου από τις περιοδείες που δίνει στο εξωτερικό υπό την αιγίδα του ρωσικού στρατού, οκτώ στρατιωτικοί μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της Ensemble Alexandrov Βαλέρι Χαχίλοφ, οκτώ μέλη του πληρώματος, εννέα δημοσιογράφοι, δύο υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι και η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, επικεφαλής μιας πασίγνωστης στη Ρωσία φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Μουσικός σώθηκε χάρη στο νεογέννητο παιδί του

Ο τραγουδιστής Vadim Ananyev έμεινε εκτός της αποστολής που θα πήγαινε στη Συρία, για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς, στη ρωσική αεροπορική βάση στη Λαττάκεια. Αιτία ήταν ο γιος του, ο οποίος μόλις είχε γεννηθεί.

«Οι συνάδελφοι και φίλοι μου, η χορωδία και μία ομάδα από ακορντεονίστες και παίκτες μπαλαλάικας, πέταξαν για τη Συρία. Θα έδιναν μια συναυλία και θα γύριζαν πίσω. Δεν ξέρω τι να πω, απλά ελπίζω για το καλύτερο. Δεν πήγα εξαιτίας οικογενειακών λόγων: μόλις γεννήθηκε ο γιος μου, το τρίτο παιδί στην οικογένεια και έμεινα σπίτι να βοηθήσω τη σύζυγό μου» δήλωσε ο Ananyev στην εφημερίδα «Komsomolskaya Pravda».

Πηγή φωτογραφιών: Sputnik

Σχετικές ειδήσεις