ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε
AP

Την απόφασή του να παραιτηθεί ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (20/08) ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Αυτή η κυβέρνηση τελειώνει εδώ» δήλωσε ο Κόντε, εξαπολύοντας «πυρά» κατά του Ματέο Σαλβίνι.

«Η απόφασή του έχει συνέπειες στη χώρα και στην οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η παραίτηση του Κόντε δεν σημαίνει ότι η Ιταλία θα πάει σε πρόωρες κάλπες. Το βάρος της απόφασης αυτής πέφτει στον Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για την εξεύρεση μιας λύσης στην τρέχουσα πολιτική κρίση.

Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Κόντε να παραμείνει στη θέση του και να εκτελεί τα καθήκοντά του όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις αυτές.

Οι συναντήσεις του προέδρου με τους πολιτικούς ηγέτες θα ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη στις 4 το απόγευμα, τοπική ώρα και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Ματαρέλα θα διαπιστώσει έτσι αν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Νωρίτερα σήμερα, ο Κόντε κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ότι ήταν «ανεύθυνος» και ότι «εργάστηκε μόνο για τα δικά του συμφέροντα και αυτά του κόμματός του», προκαλώντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στις 8 Αυγούστου.

Σε επίσημη ομιλία στη Γερουσία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης κατηγόρησε τον Σαλβίνι, που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ότι «θέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους τη χώρα μας» τονίζοντας κυρίως τον κίνδυνο πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: Οι επιχειρηματίες, οι μόδιστροι και οι βίλες των οργίων στην Μύκονο