ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν: «H Δύση απειλεί, αλλά εμείς δεν καταλαβαίνουμε από απειλές»

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν: «H Δύση απειλεί, αλλά εμείς δεν καταλαβαίνουμε από απειλές»
AP images

Υψηλούς τόνους διατηρεί για ακόμα ένα 24ώρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την αντίδρασή του στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος ξαναχτύπησε βάζοντάς με τη… Δύση συμπεριλαμβάνοντας και την ΕΕ.

«H Δύση απειλεί, αλλά εμείς δεν καταλαβαίνουμε από απειλές. Εμείς προστατεύουμε και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας εδώ (στην ανατ. Μεσόγειο) μέχρι τέλους», δήλωσε από το Άρτβιν της Μαύρης Θάλασσας, όπου περιοδεύει. «Μην ανησυχείτε καθόλου. Εμείς μέχρι σήμερα δεν σκύψαμε το κεφάλι μας σε υπηρέτες. Μόνο μπροστά στο Θεό μας θα σκύψουμε. Πουθενά αλλού!», συμπλήρωσε.

Από τα βέλη του δεν γλύτωσε ούτε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος έκανε λόγο για «απουσία» της Τουρκίας από τα τεκταινόμενα της ανατ. Μεσογείου. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «αχάριστο» τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και στη συνέχεια ανέφερε ότι η Δύση απειλεί την Τουρκία.

«Λέει ότι στην ανατ. Μεσόγειο είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αγγλία, το Κατάρ αλλά όχι η Τουρκία. Ποια χώρα; Η Τουρκία δεν είναι, λέει… Τι αχάριστος! Δεν βλέπεις το Yavuz μας εκεί, δεν βλέπεις το Μπαρμπαρός; Δεν βλέπεις τη γιγάντια σημαία μας στα δύο γεωτρύπανα και στα δύο ερευνητικά πλοία; Δεν βλέπεις τις φρεγάτες μας δίπλα τους; Είμαστε εκεί με τα αεροπλάνα μας, με όλα…», τόνισε.

Η αντίδραση αυτή έρχεται ως συνέχεια στην απάντησή του στο αίτημα της Αμερικής να αποχωρήσει από την ανατολική Μεσόγειο αλλά και του μηνύματος που έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην Αγκυρα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν κάποιοι δεν έχουν παραδειγματιστεί από τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, θα ήθελα να γίνει γνωστό ότι δεν θα διστάσουμε να τους δώσουμε τις αναγκαίες απαντήσεις» τόνισε την Πέμπτη ο Ερντογάν.

«Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ και τον Κουντρέτ Οζερσάι στην Άγκυρα.

«Εφόσον υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στο νησί και στην περιοχή με την ίδια αποφασιστικότητα. Η στάση του Κυπριακού και η κατάληξη του μέχρι σήμερα οφείλονται εξ ολοκλήρου στις ασυμβίβαστες στάσεις των Ελληνοκυπρίων», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες εξερεύνησης με την ίδια αποφασιστικότητα» είπε αναφερόμενος στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία για το αδιέξοδο στο θέμα του Κυπριακού καταδεικνύοντάς την ως «απόλυτα υπεύθυνη» για ό,τι συμβαίνει μέχρι σήμερα στο νησί.

«Η εμφάνιση του Κυπριακού και για το πώς έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αδιάλλακτη στάση των Ε/Κ. Εκείνοι που προσπάθησαν χθες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το νησί χύνοντας το αίμα των Τουρκοκυπρίων, επιδιώκουν το ίδιο και σήμερα με πολιτικές και οικονομικές επιθέσεις» τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως πλέον έχει άλλο ένα μέτωπο να αντιμετωπίσει, αυτό του Κρεμλίνου. Στο επίκεντρο της διαφωνίας του με τον Πούτιν βρίσκεται το Ιντλίμπ, με τον Ρώσο πρόεδρο να αντιλαμβάνεται πως ο Ερντογάν δεν τηρεί καμία συμφωνία, είναι αφερέγγυος και κοιτάζει μόνο το συμφέρον του.

Ο «τσάρος» κατηγόρησε ανοικτά το καθεστώς Ερντογάν, ότι έχει μετατρέψει το Ιντλίμπ σε «ορμητήριο» χιλιάδων Τζιχαντιστών και ότι σαφώς και κατηγορηματικά χρησιμοποιεί τη συριακή επαρχία ως εφαλτήριο για να επεκτείνει την παρουσία τουρκικών δυνάμεων και σε άλλες χώρες.