ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Πομπέο: Κατάφωρη η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία

Μητσοτάκης σε Πομπέο: Κατάφωρη η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην ακραία ρητορική της Άγκυρας
intimenews.gr

Στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έφτασε λίγα λεπτά πριν τις 10:30 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό ανάμεσα στους δύο άνδρες, με χαμόγελα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ακραία ρητορική από την Τουρκία και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα απέναντι σε Κύπρο και Ελλάδα ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνο το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Δείτε το βίντεο:

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της 'Αγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας, ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.

Τόνισε επίσης πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά στην αμυντική συνεργασία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής και ιδίως για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Πομπέο: «Έχουν ανάψει για τα καλά οι μηχανές»

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας που, όπως τόνισε, είναι στο απόγειό τους και «ποτέ δεν ήταν καλύτερες».

Ο ίδιος σημείωσε πως οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας, της ενέργειας κ.τ.λ.

Ο κ. Πομπέο αναφέρθηκε στη «δυναμική γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων όπου συμβαίνουν πολλά», υπογραμμίζοντας πως «είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα διατηρήσει το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας».

Δείτε στη gallery φωτογραφίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Πομπέο:

Στο ΥΠΕΞ ο Μάικ Πομπέο - Θερμή υποδοχή από Δένδια

Στις 12:20 υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών.

Από την είσοδο του νεοκλασικού ο κ. Δένδιας τον οδήγησε στην αίθουσα Καποδίστρια του πρώτου ορόφου όπου οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους.

Για τους δύο υπουργούς Εξωτερικών είναι η τρίτη φορά που συναντώνται, καθώς τον Ιούλιο ο Νίκος Δένδιας είχε επισκεφθεί τη Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε η υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCΑ), που επιταχύνει τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον.

Τη μεγάλη σημασία της υπογραφής αυτής της επικαιροποιημένης Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ τόνισε ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στο δελτίο των ειδήσεων του τ/σ «Αντ1», χαρακτηρίζοντάς την ως μία Συμφωνία που "θωρακίζει τη χώρα μας, θωρακίζει τα συμφέροντά μας, αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στην περιοχή μας".

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο εκτός του ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού μετά από χρόνια στην Αθήνα είναι και η μεγαλύτερη σε διάρκεια αν τη συγκρίνει κανείς με την επίσκεψη του προκατόχου του Τζον Κέρι ο οποίος είχε μείνει στην Αθήνα λίγες μόνο ώρες. Ένδειξη της εξαιρετικής σημασίας που δίνει η αμερικανική πλευρά στη στενότερη αμυντική και όχι μόνο συνεργασία της με την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος δεδομένου του σημαντικού ρόλου της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Πομπέο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στο Στρατόπεδο «Παπάγου» τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο.

Κατά τη συνάντηση του κ. Παναγωτόπουλου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο χωρών. Παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπρόσθετα συζητήθηκαν επίσης η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Αμυντικό - Τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, όπως αναφέρεται στην σχετικά ανακοίνωση, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της περιοχής με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Αστακός» η Αθήνα

Η Ελληνική Αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Πομπέο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έχει μαζί του μια μεγάλη συνοδεία από πράκτορες του FBI και της CIA.

Δείτε το βίντεο:

Επίσης, επί ποδός βρίσκονται περίπου 1.200 αστυνομικοί στην Αθήνα ενώ πραγματοποιούνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανάλογα με τις μετακινήσεις του Αμερικανού πολιτικού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Βελτιωμένος ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας - Πού θα βρέξει (χάρτες)

«Φρούριο» η Αθήνα για τον Πομπέο – Το πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών

Σχετικές ειδήσεις