ΚΟΣΜΟΣ

Οργή κατά του Ακιντζί για τις δηλώσεις του για τη Συρία - Θα συζητηθεί η παραίτησή του

Οργή κατά του Ακιντζί για τις δηλώσεις του για τη Συρία - Θα συζητηθεί η παραίτησή του
Associated Press

Την οργή της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την επέμβαση στη Συρία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί αύριο, Δευτέρα (14/10), το σενάριο παραίτησής του.

Στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για τη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, σύμφωνα με το offsite.com.cy πως «ξεπέρασε τα όριά του».

«Οι ομοεθνείς μας θα του δώσουν την απάντηση που χρειάζεται» σημείωσε.

Διερωτήθηκε εάν υπάρχει στον κόσμο άλλο κράτος εκτός από την Τουρκία που δίνει αγώνα για να είναι κράτος η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και απάντησε μόνος του:

«Όχι. Σε ένα τέτοιο μέρος λοιπόν χτυπά. Πρέπει να ξέρει τα όρια του. Ο θώκος που κάθεται δεν είναι κάτι που ο ίδιος απέκτησε, κερδήθηκε χάρη στην παρέμβαση της Τουρκικής Δημοκρατίας».

«Πιστεύω ότι ο "λαός" της "τδβκ" θα του δώσει το μάθημα που χρειάζεται», ανέφερε ακόμη ο Ερντογάν.

Κατά Ακιντζί Τατάρ και Οζερσάι

Παράλληλα, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν είναι οι απόψεις του «λαού» και στην ερώτηση εάν θα ζητήσει ως «κυβερνών» κόμμα την παραίτηση του κ. Ακιντζί είπε ότι θα το συζητήσουν αυτό στο ανώτατο κομματικό όργανο του ΚΕΕ, σε έκτακτη συνεδρία αύριο το απόγευμα και θα αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Ανέφερε επίσης ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκύπριων είναι αντίθετη προς αυτές τις δηλώσεις. «Θα ήθελα να πω πως αυτές οι δηλώσεις δεν έπρεπε να γίνουν, ήταν πολύ λάθος», τόνισε.

Ο κ. Τατάρ χρησιμοποίησε μάλιστα την φράση «ο Αλλάχ να προφυλάξει τα μεχμετζίκ. Οι προσευχές μας είναι μαζί με τον τουρκικό λαό».

Σε ανάρτησή του ο «ΥΠΕΞ», Κουντρέτ Οζερσάι χαρακτήρισε επίσης τη δήλωση Ακιντζί ατυχή λέγοντας πως ο κάθε «πρόεδρος» που πέρασε από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η λέξη που πάντοτε είχε στο στόμα ήταν η λέξη «ασφάλεια».

«Όχι μόνο από άποψης ασφάλειας, αλλά και από οικονομική, πολιτική και διπλωματική, ποια χώρα είναι πάντοτε δίπλα μας», διερωτήθηκε στην δική του ανάρτηση ο κ. Οζερσάι γράφοντας ότι και κατά την διάρκεια της τετρακομματικής «κυβέρνησης» ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν αυτός που δυσκόλευε τις σχέσεις με την Τουρκία.

Το ποστ του Ακιντζί στο Facebook

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο κ. Ακιντζί έκανε την εξής ανάρτηση στο Facebook:

«Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στην στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, η οποία προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική χούντα. Φίλοι μου πέθαναν στο πλευρό μου στις μάχες της Λευκωσίας.

Όπως οι περισσότεροι από εμάς, είδα τι σημαίνει πόλεμος. Αν και την επέμβαση της Τουρκίας τότε την αποκαλούσαμε "Ειρηνευτική Επιχείρηση", ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε "Πηγή Ειρήνης" δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Προελαύνουν οι Τούρκοι στη Συρία - Ερντογάν: Θα πάμε μέχρι τέλους - Σκοτώσαμε 440 «τρομοκράτες»

«Μείνετε συντονισμένοι» - Ο Τραμπ απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις: «Πόλεμος» Μέρκελ - Ερντογάν

Σχετικές ειδήσεις