ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι είναι οι εξτρεμιστές «μισθοφόροι» του Ερντογάν στη Συρία; «Διψούν» για αίμα και χρήμα (pics)

Ποιοι είναι οι εξτρεμιστές «μισθοφόροι» του Ερντογάν στη Συρία; «Διψούν» για αίμα και χρήμα (pics)
ap

Για έβδομη ημέρα, η Άγκυρα συνεχίζει το αιματοκύλισμα στη βόρεια Συρία, με αμείωτη ένταση, παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την τουρκική εισβολή

Οι κουρδικές δυνάμεις αντιτάσσουν λυσσώδη αντίσταση σήμερα στη μεθοριακή πόλη - κλειδί Ρας αλ-Άιν.

Μολονότι η μεθοριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ έπεσε στα χέρια των Τούρκων και των Σύρων συμμάχων τους, η Ρας αλ-Άιν, η οποία βρίσκεται ανατολικότερα, φαίνεται ότι προς το παρόν αντιστέκεται.

21757079.jpg
Το γράφημα αποτυπώνει τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της βόρειας Συρίας, μετά την τουρκική επέμβασηΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι «μισθοφόροι» του Ερντογάν στη Συρία

Η Τουρκία έχοντας στο πλευρό της ομάδες Σύρων ανταρτών, συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση κατά των Κούρδων με στόχο να τους απωθήσει από τη «ζώνη ασφαλείας» των 32 χιλιομέτρων.

Οι Σύροι αυτοί αντάρτες, ορκίστηκαν πριν την έναρξη της τουρκικής εισβολής να σκοτώσουν «γουρούνια» και «άπιστους», παρέλασαν με Κούρδους αιχμαλώτους μπροστά στις κάμερες των τουρκικών δικτύων και σε ένα φρικτό βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου εμφανίζονται να εκτελούν εν ψυχρώ Κούρδους αμάχους. Είναι μέλη του λεγόμενου «Συριακού Εθνικού Στρατού», που εμφανίζονται ως συνεχιστές της εξέγερσης κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

AP_19287533189396.jpg
Ποιοι είναι οι εξτρεμιστές «μισθοφόροι» του Ερντογάν στη Συρία; «Διψούν» για αίμα Κούρδωνap

Αλλά πέρα από κάποιους Ισλαμιστές εξτρεμιστές και πρώην μέλη αντάρτικων ομάδων στη Συρία, πολλοί είναι Άραβες και Τουρκομάνοι μαχητές από τη βορειοανατολική Συρία, που τρέφουν βαθύ μίσος κατά των Κούρδων, σύμφωνα με το Associated Press.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα μ’ αυτές τις δυνάμεις είναι η ροπή τους στην εγκληματικότητα», λέει η Ελίζαμπεθ Τσούρκοφ του αμερικανικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής, η οποία έχει πάρει συνεντεύξεις από δεκάδες τέτοιους μαχητές. Κατά τη γνώμη της το κύριο κίνητρο των συμμάχων αυτών της Τουρκίας δεν είναι κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία αλλά η δίψα για χρήμα και εξουσία.

Αυτό που τους ωθεί στα περισσότερα εγκλήματα είναι «το μίσος για τους Κούρδους, ο αραβικός σωβινισμός, η απόλυτη δυσανεξία στις αντίθετες απόψεις και η επιθυμία να βγάλουν κέρδος», επισημαίνει.

Από το 2016 που η Τουρκία άρχισε να χρηματοδοτεί αυτούς τους αντικαθεστωτικούς Σύρους αντάρτες μέχρι τώρα δεν είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με τα στρατεύματα του Άσαντ.

AP_19288465842042.jpg
Οι Σύροι αυτοί αντάρτες, ορκίστηκαν πριν την έναρξη της τουρκικής εισβολής να σκοτώσουν «γουρούνια» και «άπιστους»ap

Βίντεο από εκτελέσεις Κούρδων αμάχων

Εν τω μεταξύ οι Σύροι αντάρτες που συμμετέχουν στην τουρκική εισβολή στη Συρία, διαπράττουν ωμότητες τις οποίες μάλιστα καταγράφουν με τα κινητά τους.

Τουλάχιστον εννέα πολίτες εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι εννέα πολίτες εκτελέστηκαν σε χωριστά περιστατικά νότια της μεθοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ», αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται η Χεβρίν Χαλάφ, γραμματέα τους κόμματος «Συρία του μέλλοντος».

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται το δράμα των αμάχων. Σύμφωνα με κουρδικές πηγές οι πρόσφυγες έχουν φτάσει τις 275.000, μεταξύ των οποίων 70.000 παιδιά. Την ίδια στιγμή όλες οι διεθνείς ΜΚΟ αποχωρούν από τη Ροτζάβα. Σε ανακοίνωσή της η Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι μετά τη συμφωνία Κούρδων-Άσαντ-Ρωσίας οι διεθνείς ΜΚΟ απέσυραν το προσωπικό τους από την περιοχή, αφού η κατάσταση έχει καταστεί απρόβλεπτη.

ΟΗΕ: Να ερευνηθούν οι εκτελέσεις

Στο διεθνές επίπεδο οι πιέσεις στον Ερντογάν εντείνονται. Ο ΟΗΕ κάλεσε την Τουρκία να ερευνήσεις τις εν ψυχρώ εκτελέσεις Κούρδων αιχμαλώτων. «Η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για συνοπτικές εκτελέσεις Κούρδων μαχητών και ενός πολιτικού από μια ένοπλη ομάδα που συνδέεται μ' αυτή, μετά την ανάρτηση το Σαββατοκύριακο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που φέρεται ότι εικονίζουν τις εκτελέσεις αυτές», ανακοίνωσε το γραφείο ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Κυρώσεις

Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Μέχρι τώρα έχουν λάβει ανάλογες αποφάσεις η Γαλλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Γερμανία και η Τσεχία. Το εμπάργκο πέρα από τη συμβολική σημασία του στο διπλωματικό πεδίο, έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση προηγμένων όπλων (όπως τα τεθωρακισμένα Leopard) στο πεδίο της μάχης.

Υπενθυμίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις σε τρεις υπουργούς της Τουρκίας, καθώς και δασμούς 50% στον τουρκικό χάλυβα. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον στρατιωτικό διοικητή των SDF Μαζλούμ Αμπντί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε επίσης την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση στη Συρία και να «επανέλθει στον ορθό δρόμο».

Με πληροφορίες από associated press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανείπωτος θρήνος για την τραγωδία στον παιδικό σταθμό: Με αρακά πνίγηκε το 2,5 ετών αγοράκι

Νεκρός μέσα στο κελί του διαβόητος παιδεραστής - Τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου