ΚΟΣΜΟΣ

Αποχώρηση της Γαλλίας από την Ομάδα του Μινσκ ζητά η Τουρκία

Αποχώρηση της Γαλλίας από την Ομάδα του Μινσκ ζητά η Τουρκία

Την αποχώρηση της Γαλλίας από την Ομάδα του Μινσκ, ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, η οποία συγκροτήθηκε για τη διευθέτηση της διαφοράς για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Κατά τον Τούρκο πρόεδρο, η οριστική υιοθέτηση από το γαλλικό κοινοβούλιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, συνιστά «στάση που στερείται αμεροληψίας».

«Αν αυτό το νομοσχέδιο λάβει ισχύ νόμου, κάτι που δεν ελπίζω, τότε θα πρέπει πολύ πιθανώς η Γαλλία να αποχωρήσει άμεσα από το διαμεσολαβητικό έργο, καθώς θα έχει υιοθετήσει μια στάση που στερείται σαφώς αμεροληψίας και επισημοποιεί τη μονομέρειά της», δήλωσε Γκιουλ στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα από το Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση», μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τις «χωρίς αμφιβολία υπερβολικές δηλώσεις» που διατυπώθηκαν.

Η Ομάδα του Μινσκ, στην οποία μετέχει και η Τουρκία, συγκροτήθηκε το 1992 από την τότε Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (νυν ΟΑΣΕ), και σε αυτή συμπροεδρεύουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Η αποστολή της είναι να ενθαρρύνει την εξεύρεση μιας ειρηνικής απόφασης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον αζερικό θύλακα που ελέγχεται ντε φάκτο από τους Αρμένιους.