ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τη νέα συμφωνία - Αποχώρησαν οι Κούρδοι, λένε οι ΗΠΑ

Συρία: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τη νέα συμφωνία - Αποχώρησαν οι Κούρδοι, λένε οι ΗΠΑ
AP images

Έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσαν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξη τύπου την Τρίτη (22/10) ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την Συρία

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν μοίρασαν ρόλους και εδάφη κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Σότσι για τη Βόρεια Συρία.

Η Τουρκία διατηρεί την περιορισμένη ζώνη που κατέλαβε με τη στρατιωτική της επιχείρηση, ενώ Ρώσοι και Άσαντ αναλαμβάνουν τον έλεγχο των συνόρων στην υπόλοιπη βόρεια και ανατολική Συρία, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν τήρησαν πλήρως τις υποσχέσεις τους και πως η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει τα αναγκαία βήματα.

Τι συμφώνησαν Πούτιν-Ερντογάν για τη Συρία

«Τσάρος» και «σουλτάνος» συμφώνησαν για εκεχειρία και διορία 150 ωρών για να απομακρυνθούν οι Κούρδοι από τη βόρεια Συρία, αλλά και για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην οποία θα περιπολούν Ρώσοι και Τούρκοι.

Ο «τσάρος» έθεσε ως προτεραιότητα την ανάγκη να βοηθηθούν περαιτέρω οι Σύροι πρόσφυγες να επιστρέψουν στο σπίτι τους, υπογραμμίζοντας ότι Ρωσία και Τουρκία βρήκαν καθοριστικές λύσεις για την κατάσταση στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Επίσης, υποστήριξε ότι η συριακή κυβέρνηση και οι κουρδικές δυνάμεις χρειάζεται να διεξάγουν διευρυμένες συνομιλίες προκειμένου να λάβουν υπ’ όψιν τα συμφέροντα όλων των θρησκειών που υπάρχουν στη χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι ότι πρέπει η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διατηρηθεί.

Ερντογάν: Να φύγουν τώρα οι Κούρδοι

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί ξένα εδάφη καθώς και ότι η Τουρκία «κάνει ό,τι μπορεί να απελευθερώσει εκτάσεις από μαχητές».

Διεμήνυσε επίσης ότι αρχής γενομένης την Τετάρτη, όλες οι κουρδικές μονάδες θα πρέπει να αποχωρήσουν πίσω από τα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, ενώ τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει αποσχιστηκές τάσεις στη βόρεια Συρία.

Οι δύο πλευρές υιοθέτησαν μνημόνιο συνεργασίας και ξεκινούν κοινές περιπολίες σε ζώνη βάθους 10 χιλιομέτρων στη Συρία.

Η Μόσχα θα στείλει στρατιωτική αστυνομία, ενώ η Δαμασκός θα στείλει συνοριοφύλακες προκειμένου να διασφαλίσει την απομάκρυνση των δυνάμεων της YPG και των όπλων τους σε βάθος «30 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα» δηλαδή εκτός της ζώνης ασφαλείας.

14.jpg
Ερντογάν: Να φύγουν τώρα οι Κούρδοι
ap

Κατά την τοποθέτησή του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι οι Κούρδοι έχουν 150 ώρες για να αποχωρήσουν. Τόνισε επίσης ότι οι Κούρδοι θα αποχωρήσουν από τις πόλεις Μανμπίζ και Τελ Ριφάτ.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι έως 500 άτομα που κρατούνταν στις φυλακές ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν δραπετεύσει. Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον έχει λιγότερο από δύο ώρες για να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη Συρία.

Εκτίμησε επίσης ότι η Ρωσία έχει αρκετούς στρατιωτικούς αστυνομικούς για τις κοινές περιπολίες στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, ωστόσο, θα χρειαστεί πρόσθετος στρατιωτικός εξοπλισμός.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τη νέα συμφωνία

H συμφωνία ενδυνάμωσε την εξουσία Τουρκίας και Ρωσίας στη Συρία, μετά την ξαφνική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Associated Press. Η συμφωνία αλλάζει τον χάρτη της βορειοανατολικής Συρίας, αφήνοντας στην Τουρκία τον έλεγχο ενός τμήματος στη μέση των συνόρων, ενώ στα χέρια το υπόλοιπο τμήμα των συνόρων θα είναι στα χέρια της Τουρκίας, της Ρωσίας και τη Συρίας, προσθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Κέρδη από τη συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας έχει όμως και ο Ασαντ, που έκανε την Τρίτη μια συμβολική επίσκεψη στην Ιντλίμπ, την οποία για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια ελέγχει το καθεστώς. Με τη νέα συμφωνία εγκρίθηκε η επιστροφή των δυνάμεων του Ασαντ στα σύνορα, καθώς μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις θα αντικαταστήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις.

AP_19294373903076.jpg
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τη νέα συμφωνίαap

Στον αντίποδα, η συμφωνία αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το όνειρο της αυτονομίας των Κούρδων.

Η Άγκυρα έχει την ικανοποίηση ότι η Μόσχα έπεισε τη Δαμασκό να εκχωρήσει τον έλεγχο σε περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, διαλύοντας τον έλεγχο των Κούρδων. Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα φαίνεται ότι απέσπασε τις διαβεβαιώσεις της Άγκυρας ότι θα σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, επισημαίνει ο Guardian.

«Οι Κούρδοι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας»

Την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από τη ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία γνωστοποίησε Αμερικανός αξιωματούχος -μια δήλωση που έρχεται ενώ η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την… ανάσα τις εξελίξεις στην περιοχή πριν την εκπνοή της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί είπε ότι έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

17.jpg
«Οι Κούρδοι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας»ap

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως οι ΗΠΑ αναμένουν πως η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μετατραπεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος»

Έτοιμες να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις οι ΗΠΑ

Λίγη ώρα πριν από τις κοινές δηλώσεις Πούτιν – Ερντογάν, Αμερικανός αξιωματούχος -που ζήτησε να μην γνωστοποιηθεί το όνομά του- δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία εφόσον η Άγκυρα σεβαστεί τη συμφωνία εκεχειρίας στη βόρεια Συρία.

«Είναι μια δέσμευση την οποία θα τηρήσουμε» τόνισε ο αξιωματούχος αυτός, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα αρθούν οι κυρώσεις.

«Κάθε στρατιωτική επιχείρηση μετά τη λήξη της χρονικής διορίας των 120 ωρών (...) θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι παραβίασαν τη συμφωνία μας, με τις αναπόφευκτες κυρώσεις» που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΕΠΕ - Ενιαία ενίσχυση 2019: Από σήμερα η μεγάλη πληρωμή για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Αλλαγή ώρας Οκτώβριος 2019: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω