ΚΟΣΜΟΣ

«Χαστούκι» της ΕΕ στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο – Οι κυρώσεις των Ευρωπαίων

«Χαστούκι» της ΕΕ στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο – Οι κυρώσεις των Ευρωπαίων

Πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, αντιδρώντας στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, υιοθέτησε σήμερα (11/11) το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Τα μετρά αυτά αποτελούν την υλοποίηση της σχετικής απόφασης που ελήφθη κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, «με το πλαίσιο αυτό θα είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων έναντι προσώπων ή οντοτήτων που ευθύνονται για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται σε αυτές».

Οι κυρώσεις θα συνίστανται στην «απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην ΕΕ και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των οντοτήτων. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων».

Όπως αναφέρει το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του, το πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα καθιστά δυνατόν να τεθούν υπό καθεστώς κυρώσεων:

  1. πρόσωπα ή οντότητες που ευθύνονται για δραστηριότητες γεώτρησης σχετιζόμενες με δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τις οποίες δεν έχει δοθεί άδεια από την Κύπρο εντός των χωρικών της υδάτων, της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ) ή της υφαλοκρηπίδας της. Στις εν λόγω δραστηριότητες γεώτρησης περιλαμβάνονται, όπου η ΑΟΖ ή η υφαλοκρηπίδα δεν έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη σχετικής συμφωνίας οριοθέτησης·
  2. πρόσωπα ή οντότητες που παρέχουν οικονομική, τεχνική ή υλική στήριξη στις προαναφερόμενες δραστηριότητες γεώτρησης·
  3. συνδεόμενα με τα ανωτέρω πρόσωπα ή οντότητες.

«Η σημερινή απόφαση είναι άμεσο επακόλουθο των συμπερασμάτων που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 14 Οκτωβρίου 2019 και τα οποία επικυρώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019, όταν η ΕΕ επιβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και κάλεσε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα», καταλήγει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Προχωρά τον ωμό εκβιασμό η Άγκυρα: Ελεύθεροι 18 Ευρωπαίοι τζιχαντιστές

Σαφές μήνυμα Δένδια: Η Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της στο μεταναστευτικό

Σχετικές ειδήσεις