ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα «μας» θα τους εμποδίσουμε

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα «μας» θα τους εμποδίσουμε
ASSOCIATED PRESS

Επιμένει στην εμπρηστική της ρητορική η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να επαναλαμβάνει το πρωί της Τετάρτης (11/12) ότι η συμφωνία με τη Λιβύη είναι «σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο» και να υποστηρίζει πως η Τουρκία έχει δικαίωμα να κάνει σεισμικές έρευνες.

«Μπορούμε να κάνουμε σεισμικές έρευνες με τη Λιβύη» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα και η ΕΕ δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν επ’ αυτών των ζητημάτων».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο A Haber, ο κ. Τσαβούσογλου έδειξε χάρτες και προχώρησε σε νέα πρόκληση, κάνοντας λόγο για την «υφαλοκρηπίδα μας».

«Στην υφαλοκρηπίδα μας κανείς δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί χωρίς την άδειά μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συνέχισε: «Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας θα τους εμποδίσουμε».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού στόλου στη Λιβύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι θα αξιολογηθεί τυχόν αίτημα της Λιβύης για αποστολή στρατού στη χώρα.

Αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις».

«Θα διώξουμε τις ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ»

Η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους και απέναντι στις ΗΠΑ, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να διαμηνύει σήμερα πως η χώρα του μπορεί να διώξει τις ΗΠΑ από την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ λόγω των κυρώσεων για την αγορά των S-400.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 για να αγοράσει αμερικανικούς Patriot.

Σε ανακοίνωσή του, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως εάν η Ουάσινγκτον προχωρήσει σε κυρώσεις απέναντι στην Άγκυρα για τους S-400, τότε μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνσή των Αμερικανών από την αεροπορική βάση.

«Θα εξετάσουμε το χειρότερο σενάριο και θα λάβουμε μια απόφαση. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, τότε το θέμα των βάσεων σε Ιντζιρλίκ και Κιουρετζίκ θα μπει στην ατζέντα» ξεκαθάρισε ο Τούρκος υπουργός.

Η απειλή αυτή κάθε άλλο παρά… κενή είναι, δεδομένου ότι ραντάρ του ΝΑΤΟ έχει εγκατασταθεί από τις αρχές του 2012 στην επαρχία Κουρετσίκ και ο αμερικανικός στρατός είναι αυτός που είναι επιφορτισμένος με τη λειτουργία του.

Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε επίσης ότι η Άγκυρα δεν θα στηρίξει το σχέδιο του ΝΑΤΟ για την προστασία της Βαλτικής, μέχρι η Συμμαχία να προχωρήσει στην προστασία της Τουρκίας από «τρομοκρατικές απειλές».

Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο στην Ουάσινγκτον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα ενδεχομένως να αγοράσει τα αμερικανικά Patriot, ωστόσο θεωρεί «παραβίαση της κυριαρχίας της» το αμερικανικό αίτημα να μην αγοραστούν οι S-400.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται νέες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις – Αναλυτικά τα ποσά (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Η αίτηση, τα κριτήρια και οι κόφτες - Πότε θα πάρετε 700 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις