ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Στους εννέα οι αγνοούμενοι - Πολύ πιθανή και νέα έκρηξη του ηφαιστείου (pics&vid)

Νέα Ζηλανδία: Στους εννέα οι αγνοούμενοι - Πολύ πιθανή και νέα έκρηξη του ηφαιστείου (pics&vid)
ASSOCIATED PRESS

Πολλοί από τους τραυματίες θα μεταφερθούν στην Αυστραλία.

Εννέα άνθρωποι έχουν επισήμως καταγραφεί ως αγνοούμενοι έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας, ανακοίνωσε σήμερα (11/12) η αστυνομία, εκ των οποίων οι επτά είναι Αυστραλοί και οι δύο Νεοζηλανδοί.

«Αυτή η λίστα με τα ονόματα των αγνοουμένων δεν είναι ολοκληρωμένη καθώς δεν έχουμε μπορέσει να μιλήσουμε με όλους τους συγγενείς», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους έξι και των τραυματιών στους 30.

Σύμφωνα με την αστυνομία, υπάρχει μια τελική λίστα με τα ονόματα των τραυματιών στο νοσοκομείο, που όμως δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα για λόγους διαφύλαξης της ιδιωτικής τους ζωής.

Τα εννέα πρόσωπα που δεν νοσηλεύονται και δεν έχουν πάρει εξιτήριο θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι 25 από τους τραυματίες έχουν τόσο εκτεταμένα εγκαύματα που η κατάστασή τους θεωρείται κρίσιμη.

O υπουργός αρμόδιας για την αστυνομία Στούαρτ Νας εξήγησε ότι ορισμένοι ασθενείς έχουν τόσο παραμορφωθεί από τα εγκαύματα ώστε δεν μπορούν ούτε να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους.

«Υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων στο νοσοκομείο που δεν μπορεί να επικοινωνήσει, έχει σοβαρά εγκαύματα, όχι μόνο στο δέρμα, αλλά και στα εσωτερικά του όργανα», δήλωσε ο ίδιος στο Ραδίοφωνο της Νέας Ζηλανδίας.

Ο δρ. Πίτερ Γουότσον, επικεφαλής της Εθνικής Μονάδας Εγκαύματος της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι εκτιμάται πως 120 τμ δέρμα για μεταμόσχευση θα χρειαστεί για τους τραυματίες και ότι αυτό έχει παραγγελθεί στις ΗΠΑ.

Πολλοί ασθενείς θα μεταφερθούν στην Αυστραλία από την Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη (Σ.τ.Σ: τον στρατιωτικό οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την υπεράσπιση της Αυστραλίας) με ένα ειδικό αεροσκάφος που να μπορεί να φιλοξενήσει εξοπλισμό μονάδας εντατικής θεραπείας μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες, είπε ο Γουότσον, αν η κατάστασή τους είναι σταθερή ώστε να επιτρέπει την μεταφορά τους.

Συνολικά 47 ξεναγοί και τουρίστες βρίσκονταν στο νησί τη στιγμή της έκρηξης, προερχόμενοι από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Μαλαισία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο Γκρέιαμ Λέοναρντ, ένας ηφαιστειολόγος της GeoNet, επισήμανε ότι καθώς «οι σεισμοί κλιμακώνονται στο νησί αυτή τη στιγμή», αν «χθες υπήρχε μεγάλος κίνδυνος (νέας) ηφαιστειακής έκρηξης», σήμερα ο κίνδυνος αυτός «είναι ακόμη υψηλότερος» και «οι παράμετροι επιδεινώνονται» στον κρατήρα όσο περνούν οι ώρες.

Η νεοζηλανδική αστυνομία ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι το να στείλει σωστικά συνεργεία στο νησί Γουάιτ για να εντοπίσουν και να περισυλλέξουν τα πτώματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην ηφαιστειακή έκρηξη της Δευτέρας θα ήταν πολύ επικίνδυνο.

Η GeoNet επισήμανε ότι στις 11:00 το πρωί (τοπική ώρα· 00:00 ώρα Ελλάδας) υπολόγιζε πως οι πιθανότητες νέας ηφαιστειακής έκρηξης ανέρχονται σε 40% ως 60%, αλλά έκτοτε «η ηφαιστειακή σεισμική δραστηριότητα κλιμακώθηκε».

Ο Γκρέιαμ Λέοναρντ, ηφαιστειολόγος της GeoNet, επισήμανε ότι καθώς «οι σεισμοί κλιμακώνονται στο νησί αυτή τη στιγμή», αν «χθες υπήρχε μεγάλος κίνδυνος (νέας) ηφαιστειακής έκρηξης», σήμερα ο κίνδυνος αυτός «είναι ακόμη υψηλότερος» και «οι παράμετροι επιδεινώνονται» στον κρατήρα όσο περνούν οι ώρες.

Η νεοζηλανδική αστυνομία ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι το να στείλει σωστικά συνεργεία στο νησί Γουάιτ για να εντοπίσουν και να περισυλλέξουν τα πτώματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην ηφαιστειακή έκρηξη της Δευτέρας θα ήταν πολύ επικίνδυνο.

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στους Αγίους Θεοδώρους: Ταυτοποιήθηκε και ο δεύτερος δράστης

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Με έντονα φαινόμενα και η Τετάρτη - Αυτές τις περιοχές θα χτυπήσει η «Διδώ»

Σχετικές ειδήσεις