ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Παγκόσμια ανησυχία - Η Ρωσία κλείνει τα σύνορα με την Κίνα

Κοροναϊός: Παγκόσμια ανησυχία - Η Ρωσία κλείνει τα σύνορα με την Κίνα
Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί δέκα κρούσματα
AP PHOTOS

Κλείνουν τα σύνορα ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα - Περισσότερα από 7.700 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα  

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα (30/01) την πρόθεσή της να κλείσει τη μεθόριό της μήκους περίπου 4.250 χλμ. με την Κίνα προκειμένου να καταπολεμήσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, που έχει προκαλέσει τουλάχιστον 170 θανάτους.

«Υπογράφτηκε σήμερα μια διαταγή και τίθεται σε ισχύ. Θα ενημερώσουμε σήμερα όλο τον κόσμο για τα μέτρα που ελήφθησαν για το κλείσιμο των συνόρων στην Άπω Ανατολή», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Δεν ανέφερε προσώρας λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα, ούτε αν το κλείσιμο αυτό των συνόρων αφορά επίσης τα λιμάνια.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι αναστέλλει από σήμερα την έκδοση ηλεκτρονικών θεωρήσεων διαβατηρίου σε Κινέζους υπηκόους σε σημεία διέλευσης στην Άπω Ανατολή, στον ευρωπαϊκό θύλακα Καλίνινγκραντ και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Αγία Πετρούπολη.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης τους Ρώσους να αποφύγουν όλα τα ταξίδια στην Κίνα «εκτός εάν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο».

Η Μόσχα δεν έχει καταγράψει στο έδαφός της κάποιο κρούσμα του νέου κοροναϊού μετά την εξάπλωσή του από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο.

Πολλοί Κινέζοι τουρίστες και ταξιδιώτες βρίσκονται στη Ρωσία, κυρίως στη Σιβηρία και στην Άπω Ανατολή. Χρησιμοποιούν επίσης μαζικά τα ρωσικά αεροδρόμια για πτήσεις τράνζιτ με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες.

170 νεκροί, συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ - Αγωνία για Έλληνες «εγκλωβισμένους» στην Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον.

Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κοροναϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι έκαναν λόγο για 37 νέους θανάτους και 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτή την επαρχία, εστία της μόλυνσης του αποκαλούμενου 2019-nCoV.

Κραυγή αγωνίας από Έλληνα «εγκλωβισμένο» στην Κίνα

Την ώρα που δεκάδες χώρες προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες στον επαναπατρισμό των πολιτών τους, μετά τον συναγερμό που έχει σημάνει στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα ο νέος κοροναϊός, «εγκλωβισμένος» στην Κίνα λόγω της επιδημίας βρίσκεται και ένας Έλληνας υπήκοος.

Σαν «κινηματογραφική ταινία» περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Χουμπέι, που έχει «εγκλωβιστεί» εδώ και τέσσερις μέρες λόγω του κοροναϊού, ο Γιάννης Μεσσηνιάς.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, δεν υπάρχουν λεωφορεία, δεν υπάρχουν αεροπλάνα. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Εστιατόρια δεν δουλεύουν, ξενοδοχεία δε λειτουργούν. Πρόκειται για μία άδεια πόλη» δήλωσε ο κ. Μεσσηνιάς, μιλώντας στον «Alpha».

Δείτε στο βίντεο:

Ο Γιάννης Μεσσηνίας βρίσκεται σε μία πόλη, η οποία απέχει περίπου 330 χιλιόμετρα από την Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κοροναϊός. Η επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται ο Έλληνας υπήκοος, αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, καθώς στην περιοχή έχει καταγραφεί η πλειοψηφία των κρουσμάτων.

«Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ» πρόσθεσε ο κ. Μεσσηνιάς, σημειώνοντας ακόμη ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής «φορούν μάσκες και πλένουν τα χέρια τους».

«Η ενημέρωση είναι δύσκολη, γιατί δεν μιλάω καλά κινεζικά, ενώ οι αρχές δεν μιλούν αγγλικά», τόνισε. Διαβεβαίωσε πάντως, ότι η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να καταφέρει να αποχωρήσει από την Κίνα και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Εκτός από τον κ. Μεσσηνιά, στην Κίνα - σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - έχουν «εγκλωβιστεί» ακόμη δύο Έλληνες υπήκοοι.

Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί δέκα κρούσματα -τέσσερα στη Γερμανία, πέντε στη Γαλλία και ένα στη Φινλανδία-, θέτοντας σε επιφυλακή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν στον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουχάν, μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, και σχεδόν το σύνολο της επαρχίας στην οποία βρίσκεται, η Χουμπέι, έχουν από την περασμένη Πέμπτη (23/01) αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο περιορισμός αυτός αφορά 56 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται χιλιάδες ξένοι, και πολλές χώρες εντείνουν τις προετοιμασίες τους για να επαναπατρίσουν ένα μέρος των πολιτών τους.

AP_20029378248342.jpg
Περισσότερα από 7.700 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίναap

Αναβάλλονται όλες οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις

Όλοι οι αγώνες των κινεζικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου αναβάλλονται εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανακοίνωσε η κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Η έναρξη της σεζόν 2020 αναβάλλεται «για όλους τους τύπους» διοργανώσεων, σε «όλα τα επίπεδα», προκειμένου να προστατευθούν οι παίκτες και το φίλαθλο κοινό, εξήγησε η κινεζική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Η κινεζική Σούπερ Λίγκα (CSL, πρώτη κατηγορία) επρόκειτο να αρχίσει την 22η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι θα συγκαλέσει εκ νέου σήμερα Πέμπτη, και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τον νέο κοροναϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα, προκειμένου να αποφανθεί εάν η επιδημία αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο #κοροναϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά μια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, σε ένα tweet.

Η μετάδοση του νέου κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο σε τρεις χώρες, τη Γερμανία, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία, είναι ανησυχητική και θα εξεταστεί από τους ειδικούς που θα αποφασίσουν εάν θα κηρύξουν μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, επισήμανε ο ΠΟΥ.

Τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα

Ορίστηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ).

Στη συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Επίσης έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Επελαύνει στην Ευρώπη – Σχεδόν έτοιμο το πρώτο νοσοκομείο για ασθενείς του φονικού ιού

Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σχετικές ειδήσεις