ΚΟΣΜΟΣ

Oscars 2020 - Όσκαρ 2020 νικητές: Αυτός είναι ο Νοτιοκορεάτης που σάρωσε τα βραβεία

Oscars 2020 - Όσκαρ 2020 νικητές: Αυτός είναι ο Νοτιοκορεάτης που σάρωσε τα βραβεία

Όσκαρ 2020: Είναι ο αδιαμφισβήτος θριαμβευτής της 92ης απονομής των βραβείων Όσκαρ, καθώς ο Μπονγκ Τζουν Χο έφυγε από το Dolby Theatre με τέσσερα χρυσά αγαλματάκια.

Ήταν μια ιστορική βραδιά για το Χόλιγουντ.

Για πρώτη φορά μετά από 92 χρόνια θεσμού, η Ακαδημία Κινηματογράφου βράβευσε μια ξενόγλωσση ταινία ως την καλύτερη της χρονιάς.

Σκηνή από τα «Παράσιτα».

Παράλληλα, έδωσε στα «Παράσιτα» και τον δημιουργό τους Μπονγκ Τζουν Χο άλλα τρία Όσκαρ, της σκηνοθεσίας, του πρωτότυπου σεναρίου και της σκηνοθεσίας.

Ήταν μια ιστορική στιγμή και για τη Νότιο Κορέα καθώς δεν είχε ποτέ βραβευτεί με Όσκαρ ταινία από αυτή την ασιατική χώρα.

Δείτε τον Μπονγκ να παραλαμβάνει το πρώτο από τα βραβεία του, αυτό του Πρωτότυπου Σεναρίου:

Με τα «Παράσιτα» (Parasite), μια μαύρη κοινωνική σάτιρα για τις κοινωνικές ανισότητες στη Νότια Κορέα, ο 50χρονος Μπονγκ κέρδισε βετεράνους, όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε («Ο Ιρλανδός») και ο Κουέντιν Ταραντίνο («Κάποτε στην... Αμερική»). Παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, αναφέρθηκε τιμητικά και στους δυο τους.

«Όταν πήγαινα σχολείο, μελετούσα τα φιλμ του Μάρτιν Σκορτσέζε. Και μόνο που ήμουν υποψήφιος ήταν τεράστια τιμή. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα κέρδιζα», είπε καταχειροκροτούμενος.

«Όταν ακόμα οι περισσότεροι στις ΗΠΑ δεν γνώριζαν καν τις ταινίες μου, ο Κουέντιν πάντα τις έβαζε στους καταλόγους του» με τα αγαπημένα του φιλμ, συνέχισε ο Μπονγκ. «Εδώ είναι. Κουέντιν, σ’ αγαπάω

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας ήταν ο Σαμ Μέντες («1917») και ο Τοντ Φίλιπς ("Joker").

Τα «Παράσιτα» έχουν φέρει στα ταμεία 25 εκατομμύρια δολάρια, μόνο στις ΗΠΑ, και περισσότερα από 135 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το ΗΒΟ έχει ήδη στα σκαριά μια μίνι σειρά, βασισμένη στην ταινία. Για να γίνουν όλα αυτά, ο Μπονγκ χρειάστηκε να παραμείνει πιστός στην ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του.

«Νομίζω ότι θα ξυπνήσω και όλα αυτά θα είναι ένα όνειρο, δήλωσε μετά το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Δείτε το βίντεο:

«Είμαι έτοιμος να πιω απόψε», είχε πει νωρίτερα, όταν παραλάμβανε το βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Δείτε το βίντεο:

Ποιος είναι ο Μπονγκ

Ο Μπονγκ συνηθίζει να γυρίζει ταινίες η πλοκή των οποίων τις κάνει κωμωδίες και θρίλερ ταυτόχρονα, όπως για παράδειγμα το φιλμ «Μνήμες εγκλήματος» (Memories of Murder, 2003). Τα «Παράσιτα» είναι μακράν η πιο επιτυχημένη ταινία του μέχρι σήμερα. Ήδη πέραν της πολύ καλής εισπρακτικής της πορείας εξασφάλισε το κορυφαίο βραβείο στις Κάννες, τον «Χρυσό Φοίνικα» αλλά και δύο BAFTA (τα λεγόμενα «βρετανικά Όσκαρ»).

«Ήξερα ότι είχε τη δική του δύναμη, ότι θα πρόσφερε τροφή για σκέψη, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πως μπορούσε να είναι τόσο επιτυχημένη ταινία στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στη Γαλλία», παραδέχθηκε.

«Πολλοί Αμερικανοί θεατές είπαν ότι τα "Παράσιτα" είναι πολύ απρόβλεπτη ταινία, νομίζω ότι αυτό απόλαυσε το κοινό», πρόσθεσε. Εξερευνά, επισήμανε, την «ευγένεια προς τα ανθρώπινα όντα», την «ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Αν ξεπεράσετε το φράγμα των δύο εκατοστών των υποτίτλων, ανακαλύπτετε καταπληκτικές ταινίες», είχε σχολιάσει με χιούμορ ο Μπονγκ παραλαμβάνοντας τη Χρυσή Σφαίρα τον περασμένο μήνα.

Όπως έχει κατά καιρούς δηλώσει σε συνεντεύξεις του, ο γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1969 στο Νταεγκού της Νότιας Κορέας, Μπονγκ Τζουν Χο, μεγάλωσε βλέποντας ταινίες σε κασέτες VHS, η αγαπημένη του ταινία όλων των εποχών είναι το «Cure» του Κιγιόσι Κουροσάβα, αγαπάει τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και θεωρεί ότι το τράβελινγκ της Κέλι Ράιχαρντ στην αρχή του «Wendy and Lucy», όπου η Μισέλ Γουίλιαμς περπατά με τον σκύλο της είναι μια από τις πιο όμορφες αρχικές σκηνές στην ιστορία του σινεμά.

Επίσης έχει παραδεχθεί ότι «είμαι εξαιρετικά αγχωμένος 24 ώρες την ημέρα. Στην πραγματικότητα ένας ψυχίατρος μου έχει πει πως έχω εξαιρετικά υψηλά επίπεδα άγχους και ψυχαναγκαστικές τάσεις, σε βαθμό που υπό άλλες συνθήκες θα μου ήταν αδύνατον να έχω μια φυσιολογική κοινωνική ζωή. Αλλά χάρη στο σινεμά έχω κατορθώσει να επιβιώνω».

Για αυτό ακριβώς το λόγο έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνει μια μεγάλη ταινία για ένα από τα αμερικανικά στούντιο. «Νομίζω ότι θα με αγχώσει ακόμη περισσότερο αν κάνω κάτι τέτοιο, φοβάμαι ότι θα πεθάνω από ασφυξία. Για να αισθάνομαι ασφαλής πρέπει να ξεκινήσω ένα πρότζεκτ από την αρχή και να χτίσω κάθε κομμάτι του και το φέρω ως την ολοκλήρωσή του. Πραγματικά θαυμάζω τους σκηνοθέτες που μπορούν με ευκολία να σκηνοθετήσουν μια μεγάλη υπερηρωική ταινία ή ένα blockbuster».

Όσο για τα επόμενα σχέδιά του, ο Μπονγκ γράφει τα σενάρια για δυο ταινίες «πολύ αργά εξαιτίας όλων των υποχρεώσεων για τα Όσκαρ», όπως έχει πει. Το ένα είναι μια κορεάτικη ταινία τρόμου και το άλλο ένα αγγλόφωνο σενάριο για μια «πολύ ανθρώπινη ιστορία» που διαδραματίζεται στην Αγγλία το 2016.

Μερικές από τις σκηνοθετικές δουλείες του είναι τα: "Mother", "Snowpiercer" και "Okja".

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «Παράσιτα»:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Βουτσάς: Ώρες αγωνίας για τον ηθοποιό - Οι δηλώσεις της κόρης του και η αγάπη του κόσμου

Καιρός: Ολοταχώς προς την άνοιξη! Ανεβαίνει η θερμοκρασία - Λιακάδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Σχετικές ειδήσεις