ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ιντλίμπ: Νεκροί πέντε Τούρκοι στρατιώτες - Έτοιμη να απαντήσει η Άγκυρα

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ιντλίμπ: Νεκροί πέντε Τούρκοι στρατιώτες - Έτοιμη να απαντήσει η Άγκυρα
Associated Press

Πέντε Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίσθηκαν από πυρά πυροβολικού του συριακού κυβερνητικού στρατού σε μια επίθεση εναντίον τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Ταφτανάζ της βορειοδυτικής Συρίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε εκτάκτως με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, όπως μετέδωσε το NTV.

Η Άγκυρα απάντησε στην επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. «Στόχοι που αναγνωρίσθηκαν στην περιοχή επλήγησαν άμεσα και με σφοδρότητα … και η αναγκαία απάντηση δόθηκε. Οι στόχοι καταστράφηκαν και το αίμα των μαρτύρων μας δεν έμεινε στο χώμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στρατιωτικός διοικητής των ανταρτών που υποστηρίζεται από την Τουρκία, δήλωσε ότι οι αντάρτες ξεκίνησαν σήμερα μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του συριακού στρατού κοντά στο Σαρακέμπ με την υποστήριξη του τουρκικού πυροβολικού.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην Ιντλίμπ, όπου ήδη έχει αναπτύξει στρατιωτικά φυλάκια επιτήρησης μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Ρωσία και το Ιράν, ώστε να περιορισθούν οι μάχες γύρω από το Ιντλίμπ που παραμένει ο τελευταίος θύλακος των δυνάμεων που αντιπολιτεύονται τον Άσαντ. Πολλά από τα φυλάκια αυτά αυτή την στιγμή έχουν περικυκλωθεί από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά η Τουρκία έχει αναπτύξει 5000 άνδρες στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος των συνόρων, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, εξοπλισμό για ραντάρ, με σκοπό να υποδηλώσει την παρουσία της.

Η επίθεση στην περιοχή Ταφτανάζ πραγματοποιείται μία εβδομάδα αφότου οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί έχασαν την ζωή τους από πυρά του συριακού στρατού. Τα δύο αυτά περιστατικά σηματοδοτούν μια από τις πιο σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των τουρκικών και συριακών στρατευμάτων στα εννιά χρόνια του πολέμου που διεξάγεται στη Συρία, όπου η Άγκυρα η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες που μάχονται κατά του Άσαντ, ήλπιζε κάποτε ότι θα μπορούσε να τον ανατρέψει.

Άγκυρα: Θα συνεχίσουμε τα αντίποινα

Την επίθεση στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό πολλών άλλων, καταδίκασε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Φαρετίν Αλτούν.

Με tweet του, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι «Η Τουρκία προχώρησε σε αντίποινα μετά την επίθεση να καταστρέψει όλους τους στόχους του εχθρού και να εκδικηθεί για τα πληγέντα στρατεύματά μας. Ο εγκληματίας πολέμου, ο οποίος διέταξε τη σημερινή αποτρόπαια επίθεση, στοχεύει ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και όχι μόνο την Τουρκία. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που ακούραστα υπηρετούν τον σκοπό της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να συντρίβουν όποιον τολμά να στοχεύσει τη σημαία μας».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προβαίνει σε αντίποινα ενάντια στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που οφείλει να κάνει έως ότου η Δαμασκός υποχωρήσει από την γραμμή που έχει παραβιάσει στην Ιντλίμπ», τόνισε ο Τσελίκ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, αναφερόμενος στην ζώνη αποκλιμάκωσης που έχει συμφωνηθεί στην επαρχία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Βουτσάς: Ραγίζει καρδιές η σύζυγός του – Η έκκλησή της προς τον κόσμο

Αναδρομικά 2020: «Κλείδωσαν» τα ποσά - Δείτε ΕΔΩ αν θα πάρετε έως 1.800 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις