«ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΟΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ»

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αποκάλυψη - «βόμβα» επιδημιολόγου στο Newsbomb.gr για την εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Αποκάλυψη - «βόμβα» επιδημιολόγου στο Newsbomb.gr για την εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Απαντήσεις σε πληθώρα ερωτημάτων έδωσε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Άγγελος Χατζάκης, αναφορικά με την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Μετά τις νέες ανακοινώσεις που έκανε το απόγευμα της Δευτέρας (16/03), ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας, έγινε γνωστό πως τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 21, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 352.

Τα 51 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε πως συνολικά 21 υγειονομικοί στην Ωτορινολαρυγγολογική (ΩΡΛ) κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, τέθηκαν σε καραντίνα, καθώς ένα γιατρός βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Όλα αυτά τα νέα στοιχεία που έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας δημιουργούν νέα ερωτήματα και φόβους σχετικά με την ραγδαία εξάπλωση του Covid-19 στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr, μετά την καραντίνα 21 υγειονομικών (11 ιατρών, 11 νοσηλευτών) στο Ιπποκράτειο, «υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να εξαπλωθεί ο ιός στο ιατρικό προσωπικό της χώρας. Γι' αυτό το λόγο χρειάζονται προφυλάξεις, ούτως ώστε να μην μείνουμε χωρίς γιατρούς, προσωπικό και νοσοκομεία.

Πιστεύω ότι μέχρι τώρα τα μέτρα που ελήφθησαν δεν ήταν ιδιαιτέρως αυστηρά γι' αυτό οδηγήθηκαν εκεί τα πράγματα. Από εδώ και πέρα πρέπει να προσέχουν πολύ παραπάνω».

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις πως ο ιός μέχρι στιγμής δεν έχει σημειώσει εξάπλωση στην Ελλάδα όπως σε άλλες χώρες, ο ίδιος τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «χθες ανακοινώθηκαν 21 νέα κρούσματα, ωστόσο ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Δεν φαίνεται από τα στοιχεία, αλλά υπάρχει μεγάλη εξάπλωση που ακόμη, λόγω των μέσων που χρησιμοποιούνται, δεν μπορεί να γνωστοποιηθεί. Η μικρή εξάπλωση του ιού είναι φαινομενική».

Επομένως, ο κ. Χατζάκης εκτίμησε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο ιός να έχει εξαπλωθεί εκθετικά σε εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν διαγνωστεί.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πόσο ανθεκτικό είναι το σύστημα Υγείας.

«Οι κινήσεις της Πολιτείας για την ενίσχυσή του είναι στη σωστή κατεύθυνση. Οι πάντες έχουν κάνει το καλύτερο δυνατόν με βάσει τα μέσα που υπάρχουν. Υπάρχουν «σημεία» στα οποία μπορεί να έχουμε θέματα, καθώς υπό κανονικές συνθήκες υπήρχαν ειδικά σχέδια που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί πολύ νωρίτερα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αυτή η κυβέρνηση επομένως, τρέχει και δεν φτάνει».

Στην ερώτηση πώς κρίνει την αντίδραση των πολιτών, καθώς έχουμε δει αρκετούς να μένουν στα σπίτια τους αλλά και πολλούς ακόμη να "σπάνε" τους περιορισμούς, ο ίδιος επεσήμανε πως «ο Έλληνας πειθαρχεί πολύ καλά σε σχέση με τα νέα μέτρα που έχει θέσει η Πολιτεία, ωστόσο πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Αλλά σε ένα γενικό πλαίσιο η αποδοχή των μέτρων από την πλευρά των πολιτών είναι πολύ καλή».

Τέλος, ανέφερε πως καλό θα ήταν να μην κάνουμε εικασίες σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων που αναμένονται, καθώς βρισκόμαστε απέναντι σε έναν πρωτοφανή ιό. Επομένως χρειάζονται πολλά στοιχεία και πληροφορίες για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με το ερώτημα "πώς θα κορυφωθεί η κρίση στη χώρα μας και πότε το φαινόμενο θα αποκλιμακωθεί".

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 17:00 - Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός