ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Μάχη των επιστημόνων με τον χρόνο για το εμβόλιο που θα σώσει ζωές

Κορονοϊός: Μάχη των επιστημόνων με τον χρόνο για το εμβόλιο που θα σώσει ζωές

Κορονοϊός: Το φάρμακο για τον κορονοϊό δεν έχει βρεθεί ακόμα, υπάρχουν όμως θετικές ενδείξεις ότι κάποια από τα υπάρχοντα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς, με πιο ελπιδοφόρο το αντι-ικό remdesivir που σχεδιάστηκε κατά του ΜΕΡΣ και του Έμπολα.

Οι κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ χορηγείται και σε τρεις ασθενείς στη χώρα μας, που είναι διασωληνωμένοι.

Έλληνες επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το πώς ο Covid 19 επιτίθεται στον ανθρώπινο οργανισμό, εκείνο το χρονικό σημείο από την 5η έως την 7η ημέρα που η κατάσταση της υγείας αρκετών ασθενών επιδεινώνεται ξαφνικά και οδηγούνται σε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η επιτάχυνση των διαδικασιών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όμως είναι μακριά ακόμα η ευρεία χρήση του τόνισαν οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Στρασβούργο, Κώστα Δαβάνη.

Η Διευθύντρια Ερευνών Π.Ο.Υ. Μαρία Βαν Κερκόβε δήλωσε: «Υπάρχουν τουλάχιστον 20 εμβόλια σε εξέλιξη για τον COVID-19. Οι πρώτες δοκιμές έχουν ξεκινήσει 60 ημέρες αφότου αναλύθηκε ο ιός.

Η πρόοδος της έρευνας είναι πραγματικά δραματική σε σχέση με όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε: Η παρασκευή τους βασίζεται στα εμβόλια κατά των ιών SARS και MERS και θα χρησιμοποιηθούν κατά του COVID-19.

Χρειαζόμαστε ακόμα χρόνο για να έχουμε το εμβόλιο για μαζική χρήση. Πρέπει να γίνουν οι δοκιμές. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη».

Όπως δήλωσε ο Μάικ Ράιαν επικεφαλής Διαχείρισης Κρίσης COVID-19: «Πολύς κόσμος αναρωτιέται: “Γιατί θα πρέπει να δοκιμάσουμε το εμβόλιο; Γιατί δε φτιάχνουμε απλά το εμβόλιο και να το δώσουμε στον κόσμο;”

Ο κόσμος μας έχει πάρει πολλά μαθήματα από τη μαζική χρήση των εμβολίων και αυτό που είναι πιο επικίνδυνο από ένα κακό ιό είναι ένα κακό εμβόλιο».

Ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Γκεμπργέσιους αναφέρει: «Η ταχύτητα (παρασκευής του εμβολίου) δεν έχει προηγούμενο. Το να έχουμε τις πρώτες καταγεγραμμένες δοκιμές μέσα σε 60 ημέρες, είναι κάτι πραγματικά καταπληκτικό».

Μέχρι όμως να γίνει μαζική παραγωγή του εμβολίου, μία είναι η λύση, η πρόληψη, γι’ αυτό μένουμε σπίτι και τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι ασθενείς στην Ελλάδα - Πόσοι νοσούν σε κάθε νομό (Χάρτες & πίνακες)

Κορονοϊός στην Ελλάδα - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Κοντά στην έσχατη λύση η κυβέρνηση

Σχετικές ειδήσεις