ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Σοκάρει δήμαρχος - Έτσι προειδοποιεί τους πολίτες για τον ιό (pics)

Κορονοϊός: Σοκάρει δήμαρχος - Έτσι προειδοποιεί τους πολίτες για τον ιό (pics)
rferl.org

Κορονοϊός: Ένας Ουκρανός δήμαρχος βρήκε ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο μέτρο, πρώτον για να αντιμετωπισθούν ανάγκες που θα προκύψουν ενδεχομένως από την πανδημία και, δεύτερον, για να πείσει τους συμπολίτες του να παραμείνουν στα σπίτια τους και να προφυλαχθούν από τον κορονοϊό.

Ο ίδιος έσκαψε εκατοντάδες τάφους, μολονότι η πόλη του, η Ντνίπρο, δεν έχει καταγράψει ακόμη κανέναν θάνατο.

Συνολικά 615 τάφοι έχουν ανοιχτεί σε διάφορα κοιμητήρια της πόλης και 2.000 σάκκοι νεκρών βρίσκονται σε ετοιμότητα στο βιομηχανικό τούτο κέντρο με πληθυσμό σχεδόν ένα εκατ. κατοίκους, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιούλια Βίτβιτσκα, εκπρόσωπος Τύπου της δημαρχίας.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery:

Η πρωτοβουλία ανήκει στον δήμαρχο Μπόρις Φιλατόφ, έναν πλούσιο επιχειρηματία, που είναι πολύ δραστήριος στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Για όσους εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν: προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα», έγραψε ο ίδιος στο Facebook στις 2 Απριλίου, ανακοινώνοντας πως προτίθεται να σκάψει εκατοντάδες τάφους και καλώντας τους συμπολίτες του να τηρήσουν ευλαβικά τα περιοριστικά μέτρα, που συχνά αψηφούν.

«Χωρίς υπερβολή, πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου», τόνισε ο δήμαρχος, απειλώντας συνάμα με πρόστιμο 17.000 γρίβνα (περίπου 570 ευρώ) τους παραβάτες της απαγόρευσης.

Η πρωτοβουλία του έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα στην πόλη, που αριθμεί μόνον 13 επίσημα κρούσματα κορονοϊού και κανέναν θάνατο, όταν στην Ουκρανία τα κρούσματα είναι 1.462 κι οι θάνατοι 45.

Για τον γνωστό συγγραφέα και κάτοικο του Ντνίπρο Γιάν Βαλετόφ, ο δήμαρχος έκανε καλά να προτάξει ένα "φόβητρο" για να συνετίσει τους συμπατριώτες του και να «υιοθετήσουν μία πιο σοβαρή προσσέγγιση» και πως «ο δήμαρχος έλαβε ένα καλό ψυχολογικό μέτρο , αναγκάζοντας τους ανθρώπους να φαντασθούν πώς θα τους βάλουν στους τάφους αυτούς». Εάν η πόλη γλιτώσει, «τόσο το καλλίτερο, ενώ εάν, Θεός φυλάξοι, υπάρξει εκατόμβη, τότε είναι καλλίτερο να είμαστε προετοιμασμένοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Προσοχή! Μην κάνετε αυτό το λάθος με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ

Κορονοϊός: «Βόμβα» από επιστήμονες - Τι θα αποκαλύψει την πραγματική εξάπλωση του ιού

Κορονοϊός: Έχετε ανοσία στον ιό; Τα καλά νέα (pics)

Δεν συμμερίζεται όμως την άποψή του ο επικεφαλής τοπικής ΜΚΟ Ιβάν Κρασίκοφ, που στιγμάτισε τη «νευρική κρίση του δημάρχου», που είναι ανίκανος να διαχειρισθεί την κατάσταση και, «αντί να συγκεντρώσει τις προσπάθειές του στην προετοιμασία των νοσοκομείων" και της πρόληψης, "δεν μιλάμε παρά για τάφους». Και τονίζει πως «αυτό δεν είναι φυσιολογικό και δεν κάνει τίποτε περισσότερο παρά να ενισχύει τον πανικό!"

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στην Αργολίδα: Γέμισε ο δρόμος νεκρά χελιδόνια - Τι συνέβη;