ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο «ασθενής μηδέν» - Πότε και πώς ξεκίνησε η μετάδοση του φονικού ιού

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο «ασθενής μηδέν» - Πότε και πώς ξεκίνησε η μετάδοση του φονικού ιού

Τι αποκάλυψε ο πρώτος γιατρός που αναγνώρισε τον covid-19.

Ο κόσμος συνεχίζει να ζει με την πανδημία του κορονοϊού, έναν φονικό ιό που έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην Ουχάν της Κίνας, πριν από 4 μήνες.

Ο δόκτωρ Zhang Jixian, ο πρώτος γιατρός ο οποίος αναγνώρισε το νέο στέλεχος του κορονοϊού, αποκάλυψε ποιος ήταν ο πρώτης ασθενής από τον οποίο ξεκίνησε η φονική πανδημία αλλά και πότε.

Ο Jixian ήταν ο γιατρός ο οποίος είχε μιλήσει πρώτος στις κινεζικές Αρχές για το νέο ιό, ο οποίος έχει τα συμπτώματα της πνευμονίας, ενώ εργάζεται στο νοσοκομείο της Ουχάν.

«Στις 26 Δεκεμβρίου, ο πρώτος ασθενής που εντοπίσαμε ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία έβηχε, είχε πυρετό και προβλήματα στην αναπνοή. Ο άντρας της παρουσίασε τα ίδια συμπτώματα με εκείνη, ωστόσο χωρίς τον πυρετό. Αναρωτηθήκαμε αν ο γιος τους ήταν υγιής. Τον υποβάλαμε σε εξετάσεις και εντοπίσαμε πως και εκείνος ήταν θετικός. Τότε κατάλαβα πως είχαμε να κάνουμε με κάτι πραγματικά τρομακτικό», δήλωσε στο Xinhua News Agency.

Σύντομα, ο Zhang και η ομάδα του, διαπίστωσαν την άσχημη τροπή που παίρνει η υγεία ενός ασθενούς όταν έρθει αντιμέτωπος με τον sars-cov-2: «Οι ασθενείς άρχισαν να παρουσιάζουν εικόνες σαν γυαλί στους πνεύμονες, εξαιτίας του ιού. Η εικόνα όμως του γιου, ήταν πραγματικά πολύ άσχημη».

Μια ημέρα μετά, στις 27 Δεκεμβρίου, ο Zhang εξέτασε ακόμα έναν ασθενή με τα ίδια συμπτώματα. Σύντομα οι γιατροί εντόπισαν ένα τεράστιο δίκτυο του ιού, το οποίο είχε απλωθεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Η επιδημία στην πόλη, που μετατράπηκε σε πανδημία παγκοσμίως, αναγνωρίστηκε από τον Zhang ως «covid-19», καθώς αναγνώρισε τα σημάδια του SARS στο νέο κορονοϊό.

«Υποπτευθήκαμε πως κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά δεν ξέραμε τι αντιμετωπίζαμε», πρόσθεσε ο Κινέζος γιατρός.

Μετά από την έκθεση του Zhang, στις 28 Δεκεμβρίου ξεκίνησε έρευνα και ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών, με αποτέλεσμα η ασθένεια να κυρηχθεί ως «επιδημία πνευμονίας άγνωστης αιτίας στην πόλη της Ουχάν».

Σήμερα, ο κορονοϊός covid-19, έχει σκοτώσει περισσότερους από 154.000 ανθρώπους παγκοσμίως ενώ έχει μολύνει 2.256.000.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: Στους 112 οι νεκροί στην Ελλάδα - Κατέληξαν δύο άνδρες

Σχετικές ειδήσεις