ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Δραματική προειδοποίηση του ΟΗΕ για λιμούς «βιβλικών διαστάσεων»

Κορονοϊός: Δραματική προειδοποίηση του ΟΗΕ για λιμούς «βιβλικών διαστάσεων»
ASSOCIATED PRESS

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως ότι απαιτείται άμεση ανάληψη δράσης για να μην πεθάνουν από την πείνα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει σχεδόν 180.000 θανάτους σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τον αριθμό να μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, ενώ εξαιτίας των καταστάσεων που έφερε ο Covid-19, περισσότερες από 30 χώρες βρίσκονται στα όρια του λιμού.

Αυτό υποστηρίζει με δηλώσεις του στην Guardian, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίσλεϊ τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μιλάμε για ανθρώπους που πέφτουν να κοιμηθούν με άδειο το στομάχι, αλλά για ακραίες καταστάσεις. Αν δεν φθάσουν τρόφιμα σ’ αυτούς τους ανθρώπους θα πεθάνουν».

Ο Μπίσλεϊ έστειλε το μήνυμά του στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη, προειδοποιώντας τους παγκόσμιους ηγέτες ότι πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα σε μια ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση και τους κάλεσε να προωθήσουν περίπου 2 δισ. δολάρια οικονομικής βοήθειας που έχει δεσμευτεί.

Απαιτούνται επίσης ακόμη 350 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία δικτύου εφοδιασμού τροφίμων και ιατρικών προμηθειών -περιλαμβανομένου του προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού – καθώς και τη δημιουργία αερογεφυρών, όπου ο χερσαίος εφοδιασμός είναι αδύνατος.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Γιατί πεθαίνουν νέοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα;

Κορονοϊός: Λύθηκε το «ιατρικό μυστήριο»; Γιατί «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες

Κορονοϊός: Γιατί ζήτησε «συγγνώμη» από τους Έλληνες ο Σωτήρης Τσιόδρας

Τέλος, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Αρίφ Χουσάιν, υπογράμμισε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού θα είναι πιθανώς καταστροφικές για εκατομμύρια ανθρώπους.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως: «Είναι το τελειωτικό χτύπημα για εκατομμύρια ακόμη, που μπορούν να τραφούν μόνον αν κερδίζουν το μισθό τους. Ο αριθμός των ανθρώπων που θα αντιμετωπίσουν οξεία διατροφική ανασφάλεια ίσως διπλασιαστεί φέτος λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Τα περιοριστικά μέτρα κι η παγκόσμια οικονομική ύφεση έχουν ήδη αποδεκατίσει το δίχτυ ασφαλείας τους. Κι ένα ακόμη σοκ –σαν την Covid 19- αρκεί για να τους σπρώξει στο χείλος του γκρεμού. Πρέπει να δράσει τώρα συλλογικά για να μετριάσουμε τις συνέπειες αυτής της παγκόσμιας καταστροφής».

Διαβάστε επίσης:

Κεραμέως: Μέσα στον Ιούνιο ξεκινούν οι Πανελλαδικές