ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - Ιταλία: Τραγουδώντας το Bella Ciao γιόρτασαν την ημέρα της απελευθέρωσης από τους ναζί

Κορονοϊός - Ιταλία: Τραγουδώντας το Bella Ciao γιόρτασαν την ημέρα της απελευθέρωσης από τους ναζί
Associated Press

Τα εβδομήντα πέντε χρόνια από την απελευθέρωση από το φασιστικό καθεστώς και την ναζιστική κατοχή γιόρτασαν σήμερα (25/04) στην Ιταλία, έστω και αν οι δημόσιες τελετές, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Τα περιοριστικά μέτρα δεν εμπόδισαν τους Ιταλούς να γιορτάσουν έστω και από τα σπίτια τους και χιλιάδες ήταν αυτοί που βγήκαν στα μπαλκόνια και τα παράθυρά τους κυματίζοντας σημαίες.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η στιγμή που άπαντες βγήκαν στο μπαλκόνι τους και τραγούδησαν το «Bella Ciao», τον ύμνο της ιταλικής αντίστασης απέναντι στον φασισμό.

«Αν πεθάνω σαν αντάρτης, εσύ όμορφή μου πρέπει να με θάψεις. Να με θάψεις εκεί, στο βουνό, κάτω από τη σκιά ενός υπέροχου λουλουδιού. Και οι άνθρωποι που θα περνούν θα λένε: Ω! Τι όμορφο λουλούδι! Αυτό εδώ είναι το λουλούδι του αντάρτη που πέθανε για την ελευθερία μας», αναφέρει μεταξύ άλλων το τραγούδι.

Δείτε βίντεο:

«Η γιορτή αυτή της απελευθέρωσης από τον φασισμό και τον ναζισμό ας μας προσφέρει την δύναμή για μια νέα αρχή», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα.

Το πρωί του Σαββάτου (25/04), ο πρόεδρος της Ιταλίας, μόνος, και με προστατευτική μάσκα, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, στην πλατεία piazza Venezia της Ρώμης.

«Πρόκειται για ένα απόθεμα αξιών τεράστιας κοινωνικής και θεσμικής αξίας, το οποίο πρέπει να προσφέρει, για μια ακόμη φορά, την ισχυρή ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, την φάση της ανάκαμψης της χώρας μας», δήλωσε ο Ματαρέλα, με αναφορά στην σημερινή γιορτή.

Ο Ιταλός πρόεδρος πρόσθεσε ότι σήμερα, οι μαχητές στην πρώτη γραμμή του πυρός είναι οι γιατροί, οι νοσοκόμοι, οι εργάτες και όσοι επιτρέπουν στην Ιταλία να συνεχίσει να λειτουργεί.

Με αναφορά στις τελευταίες φάσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στην αμέσως επόμενη περίοδο, ο Σέρτζιο Ματαρέλα υπογράμμισε, επίσης, ότι «ακριβώς την περίοδο εκείνη η αντοχή, οι θυσίες και η εθνική συνείδηση επέτρεψαν στους Ιταλούς να ξεπεράσουν εμπόδια που έμοιαζαν απροσπέλαστα».

Τέλος, παρότρυνε τους συμπατριώτες του, «η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις δυσκολίες, να χαρακτηρίσει την στάση τους και στην σημερινή περίοδο, κατά την σκληρή δοκιμασία της ασθένειας αυτής, η οποία στέρησε τόσες ζωές».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανατριχιαστικές εικόνες από «το ποτάμι του αίματος» (Pics)

Σχετικές ειδήσεις