Κορονοϊός - Συνεργασία Apple-Google: Εφαρμογή στα smartphone για να ανιχνεύεται ο φονικός ιός

Newsbomb

Associated Press

Κορονοϊός:  Αγώνας δρόμου βρίσκεται σε εξέλιξη, για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής για τα smartphones, μέσω της οποίας θα καταγράφονται οι επαφές των πολιτών και η παρακολούθηση της πορείας της νόσου, έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η επιβολή στοχευμένων μέτρων και η ενημέρωση των πιθανών φορέων του ιού.

Σε μια συνεργασία που όμοιά της δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν έχουν προχωρήσει η Apple και η Google.

Στόχος της συνεργασίας των δύο εταιρειών, είναι να προσθέσουν ειδική τεχνολογία στις πλατφόρμες των smartphones που διαθέτουν, βάσει της οποίας θα ειδοποιούν τους χρήστες εάν έχουν έρθει σε επαφή με ένα άτομο που έχει προσβληθεί από κορονοϊό.

Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσω του λειτουργικού συστήματος τη χρήση της τεχνολογίας αυτής, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί, περίπου, το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η τεχνολογία αυτή, που είναι γνωστή ως εντοπισμός επαφών, έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ζητώντας από τους χρήστες να τίθενται σε καραντίνα ή να αυτο-απομονώνονται μετά από επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Οι δυο ανταγωνιστές έχουν ήδη αναφέρε ότι αναπτύσσουν την τεχνολογία αυτή στα λειτουργικά συστήματα iOS και Android σε δύο βήματα. Στα μέσα Μαΐου, οι εταιρείες θα προσθέσουν τη δυνατότητα στα iPhone και στα τηλέφωνα Android να ανταλλάσσουν ασύρματα ανώνυμες πληροφορίες μέσω εφαρμογών που εκτελούνται από δημόσιες αρχές υγείας. Οι εταιρείες θα κυκλοφορήσουν επίσης ειδικά πλαίσια για εφαρμογές δημόσιας υγείας, ώστε να διαχειρίζονται τη λειτουργικότητά τους.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένας χρήστης ελεγχθεί και βγει θετικός στον Covid-19 και προσθέσει αυτά τα δεδομένα στην εφαρμογή δημόσιας υγείας, οι χρήστες της ίδιας εφαρμογής με τους οποίους έχει έρθει σε στενή επαφή με τις προηγούμενες ημέρες, θα ενημερώνονται για αυτή την εξέλιξη.

Έτσι, όσοι θεωρούν ότι κινδυνεύουν περισσότερο θα υποβάλλονται σε ειδικό τεστ για να εξακριβωθεί εάν νοσούν από τον COVID-19.

Πάντως, για να μπορέσει η ειδική αυτή εφαρμογή να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει κατ' αρχήν να την εγκαταστήσει στο smartphone του και να τη χρησιμοποιεί, τουλάχιστον το 60% των Ευρωπαίων πολιτών και δεύτερον η εφαρμογή να είναι κοινή σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Έρευνα του δικτύου ZDF στη Γερμανία, μόλις το 47% των Γερμανών εμφανίζεται πρόθυμο να εγκαταστήσει την εφαρμογή, όταν αυτή είναι έτοιμη, ενώ ένα ποσοστό 8% είπε ότι δεν διαθέτει και ούτε σκοπεύει να προμηθευτεί smartphone.

Παρόμοια προβλήματα εμφανίζονται και στη Γαλλία, καθώς το 20% των πολιτών που διαθέτει συσκευή της Apple δεν σκοπεύει να εγκαταστήσει την εφαρμογή, ενώ ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμπιστευτεί τόσο ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα σε δύο αμερικανικές εταιρείες, ήτοι την Google και την Apple.

Πρωτοβουλία στη Γαλλία

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Apple όσον αφορά την ανάπτυξη μίας εφαρμογής σε smartphone προς χρήση στα δίκτυα της Γαλλίας για την ανίχνευση ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας Στεφάν Ρισάρ.

Όλες οι χώρες μεριμνούν άμεσα για να αναπτύξουν εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να αποκτήσουν την δυνατότητα να εκτιμήσουν τον κίνδυνο της μετάδοσης του κορονοϊού από ένα άτομο σε άλλο, με την τεχνολογία να βοηθά να απομονωθούν επαρκέστερα όσοι θα μπορούσαν να τον μεταδώσουν.

«Πραγματοποιούνται συναντήσεις σχεδόν καθημερινά. Δεν έχει υπάρξει ακόμα μια συμφωνία (...), όμως έχει εδραιωθεί μία δυναμική συζήτησης με την Apple που δεν είναι κακή», δήλωσε ο Ρισάρ.

Η Apple και η Google μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Γαλλίας να στηρίξουν την προσέγγισή της αναφορικά με τη χρήση τεχνολογίας smartphone, η οποία περιλαμβάνει την φύλαξη των προσωπικών δεδομένων σε έναν κεντρικό διακομιστή (server). Απεναντίας, οι εταιρείες τεχνολογίας αιχμής υποστηρίζουν την προοπτική μιας αποκεντρωμένης προσέγγισης, κύριος άξονας της οποίας θα είναι η αποθήκευση των αρχείων καταγραφής Bluetooth στα μεμονωμένα smartphones.

Παρόλο που η Γερμανία, η οποία αρχικά συνεργάστηκε με τη Γαλλία για την ανάπτυξη της εφαρμογής αυτής, υπαναχώρησε από τη λύση αυτή την περασμένη Κυριακή, ο διευθύνων σύμβουλος της Orange διευκρίνισε σήμερα ότι το Βερολίνο δεν έχει εγκαταλείψει παντελώς την προσέγγιση της αποθήκευσης δεδομένων σε κεντρικό διακομιστή.

«Προσοχή στις διάφορες δηλώσεις που ακούμε. Οι Γερμανοί διατηρούν έναν ανοιχτό δίαυλο. Δεν έχουν επιλέξει τη μία πλευρά έναντι της άλλης. Οι Γερμανοί επεξεργάζονται επί του παρόντος και τις δύο επιλογές. Εξακολουθώ να ευελπιστώ πως σύντομα θα καταφέρουμε μία σύγκλιση σε όλα», επισήμανε ο Ρισάρ.

Η Μαρί-Νοέλ Ζεγκό-Λαβεσιέρ, διευθύντρια Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Orange, του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού φορέα της Γαλλίας, δήλωσε από την πλευρά της πως η γαλλική εφαρμογή, που ονομάζεται προς το παρόν StopCovid --αν και αυτό το όνομα ενδεχομένως να αλλάξει στο τέλος-- θα πρέπει να είναι έτοιμη ως τα τέλη Μαΐου.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το θέμα αυτό έχει προκαλέσει επίσης πολιτικές τριβές, με πολλούς Γάλλους βουλευτές να θέτουν το ζήτημα της παραβίασης του απορρήτου ως μία από τις κύριες επιφυλάξεις για την υιοθέτηση μίας τέτοιας εφαρμογής. Ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα κατατεθεί προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο μόλις είναι έτοιμα όλα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Πώς θα δοκιμάζουμε ρούχα - Οδηγίες για την είσοδο μας στα καταστήματα

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved