ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - Άρση μέτρων: Πώς και πότε θα επιτραπεί στους ηλικιωμένους να πάνε στα χωριά τους

Κορονοϊός - Άρση μέτρων: Πώς και πότε θα επιτραπεί στους ηλικιωμένους να πάνε στα χωριά τους
INTIME NEWS

Κορονοϊός- Άρση μέτρων: «Πράσινο» φως από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για την επιστροφή ηλικιωμένων και συνταξιούχων στα χωριά και τα εξοχικά τους

Μπορεί από τη Δευτέρα να σταματάει η υποχρέωση των πολιτών να στέλνουν sms στο 13033 για τις μετακινήσεις τους ή να έχουμε χειρόγραφη βεβαίωση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες για όλη την επικράτεια. Ανάμεσα στους περιορισμούς που συνεχίζουν να ισχύουν είναι και η μετακίνηση σε άλλους νομούς – όχι όμως και στα νησιά- η οποία θα ξεκινήσει μετά από 15 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 18 Μαΐου.

Με τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα, η κυβέρνηση προτρέπει τις ευπαθείς ομάδες -στις οποίους περιλαμβάνεται η μεγάλη ομάδα των συνταξιούχων και των ηλικιωμένων- να μετακινηθούν προς την Περιφέρεια. Η 18η Μαΐου είναι η ημερομηνία «ορόσημο» που δίνει το πράσινο φως στους ηλικιωμένους και συνταξιούχους να μετακινηθούν προς τις εξοχές και τα χωριά.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς προ ημερών, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, «η πρόθεση είναι μετά τις 18 Μαΐου, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες να δώσουμε τη δυνατότητα να μεταβούν στα εξοχικά και στα χωριά κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες και όρους, οι οποίοι θα προκύψουν από τα επιδημιολογικά φορτία και τους πολλαπλασιαστές που εκείνη την περίοδο θα έχουν κατοχυρωθεί για την κάθε περιοχή. Άρα, προφανώς όλα αυτά θα γίνουν με ξεκάθαρους κανόνες και πρωτόκολλα. Ο στόχος δεν είναι απλά και μόνο να στείλουμε κάποιους ανθρώπους στα χωριά και να νοσήσουν, αλλά να τους δώσουμε διέξοδο και ψυχική και ψυχολογική σε όλη αυτή την προσπάθεια που έχουν κάνει εδώ και πολλές εβδομάδες».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, συμπλήρωσε ότι «δεν στέλνουμε τους ανθρώπους στα χωριά για να κολλήσουν τον ιό. Μακάρι να μπορέσουν να πάνε στα χωριά για να μην κινδυνεύουν τόσο από την κυκλοφορία του ιού στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία λειτούργησαν κατά κάποιο τρόπο και σαν επίκεντρα της επιδημίας στη χώρα μας. Αυτή ήταν η στρατηγική. Δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρουν όλοι, αλλά όσοι τα καταφέρουν και επιλέξουν να ζήσουν το καλοκαιρινό διάστημα στο χωριό, σε συνθήκες πολύ καλύτερες, μεγαλύτερης ευκαιρίας για έξοδο στην ύπαιθρο, για αραίωση, όχι για συνωστισμό στο καφενείο, προς Θεού. Δεν πάνε στο χωριό για να κολλήσουν, πάνε στο χωριό για να μην κολλήσουν τον ιό. Φυσικά και πρέπει να υπάρχει επάρκεια στο σύστημα υγείας στη Περιφέρεια και αυτό είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ούτε εμείς όταν φύγουμε από τα αστικά κέντρα θα πάμε στο χωριό για να κολλήσουμε τους ηλικιωμένους. «Οι διακοπές όταν γίνουν, θα πρέπει να γίνουν με βασικό γνώμονα την προστασία των ηλικιωμένων. Να μην σας πω ότι όταν πάμε εμείς εκεί, αυτοί θα πρέπει να έρθουν εδώ», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Πώς θα δοκιμάζουμε ρούχα - Οδηγίες για την είσοδο μας στα καταστήματα