ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά - Die Welt: Στέλνει ο Ερντογάν και πάλι πρόσφυγες στον Έβρο;

Ελληνοτουρκικά - Die Welt: Στέλνει ο Ερντογάν και πάλι πρόσφυγες στον Έβρο;
Associated Press

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό αναφέρεται άρθρο της Die Welt. «Στέλνει ο Ερντογάν και πάλι πρόσφυγες στα σύνορα; Η Ελλάδα μεταφέρει μονάδες», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

Από τα μέσα Ιουνίου έχει αυξηθεί αισθητά η μετανάστευση από αέρος από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Die Welt, ο οποίος επικαλείται εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινής Ανάλυσης και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim). Πρόκειται για ανθρώπους που τους έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα. Επιτρέπεται να ταξιδεύουν, ωστόσο έχουν δικαίωμα να διαμείνουν σε άλλη χώρα του Σένγκεν μέχρι 90 ημέρες το χρόνο.

Η έκθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Die Welt, αναφέρει ότι «οι ελληνικές υπηρεσίες μετανάστευσης εκδίδουν όλο και περισσότερα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες». Και ο αρθρογράφος διευκρινίζει: «Σε πρόσφυγες με διεθνή αναγνώριση δίνεται το δικαίωμα να ταξιδεύουν εντός των χωρών Σένγκεν αεροπορικώς ή μέσω των χερσαίων συνόρων. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία διότι ορισμένα από αυτά τα πρόσωπα αφού εισέλθουν στη χώρα δηλώνουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εκ νέου προστασία».

Η Die Welt εξηγεί ότι προηγουμένως καταστρέφουν τα έγγραφά που τους χορηγήθηκαν στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουν και πάλι να κάνουν νέα αίτηση και να παραμείνουν στη Γερμανία.

Στην έκθεση επισημαίνεται η δυσκολία για τη γερμανική κυβέρνηση: «Η Ελλάδα αναγνωρίζει περισσότερους πρόσφυγες αλλά δεν προσφέρει μόνιμη διαμονή και δίνει λίγες ευκαιρίες δουλειάς, αντ’ αυτών όμως ελευθερία να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ» καταλήγει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

Σημειώνεται ότι η φύλαξη των ελληνικών συνόρων έχει ενισχυθεί με δύο ομάδες της ΕΚΑΜ, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει επέκταση και ενίσχυση του φράχτη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) στην Aνατολική Μεσόγειο θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εντάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Η τουρκική ηγεσία θα μπορούσε και πάλι να συντονίσει τους μετανάστες τις επόμενες ημέρες για να εκβιάσει την ΕΕ, ώστε να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ετοιμάζουν διπλό χτύπημα οι Τούρκοι; «Κόκκινος» συναγερμός σε Έβρο και Καστελόριζο