ΚΟΣΜΟΣ

Η Δαμασκός απορρίπτει οποιαδήποτε συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ

Η Δαμασκός απορρίπτει οποιαδήποτε συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ

Η Συρία απορρίπτει οποιαδήποτε συμφωνία σύναψης επίσημων σχέσεων με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι αυτές βλάπτουν τα αραβικά ζητήματα και προπαντός το παλαιστινιακό ζήτημα, μετέδωσε σήμερα το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο δήλωση αξιωματούχου του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπέγραψαν ιστορικές συμφωνίες στην Ουάσινγκτον στα μέσα Σεπτεμβρίου για την εξομάλυνση των σχέσεων τους. Δεν είναι σαφές εάν άλλες χώρες στην περιοχή θα ακολουθήσουν, όπως υποδήλωσε η Ουάσινγκτον.

«Προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι η εξομάλυνση και η υπογραφή συνθηκών και συμφωνιών το μόνο που έκανε ήταν να αυξήσει την αλαζονεία και την ισχυρογνωμοσύνη του ισραηλινού εχθρού, και να αποδυναμώσει και να διχάσει τους Άραβες», μετέδωσε το SANA επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

«Ο πόλεμος (της Συρίας) κατά της τρομοκρατίας και οι συνέπειές του μέχρι τώρα έχουν ενισχύσει τη δέσμευσή της στις αρχές της, με την απόρριψη της εξομάλυνσης», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι αρχές αναφέρονται πάντα στη σύγκρουση αυτή στην οποία έχουν εμπλακεί πολλές πλευρές και η οποία ξέσπασε μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2011, σαν να είναι μια μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία το 1967 στον Πόλεμο των Έξι Ημερών και προσάρτησε το έδαφος αυτό το 1981. Βάσει του διεθνούς δικαίου, τα στρατηγικής σημασίας υψίπεδα θεωρούνται κατεχόμενο από το Ισραήλ έδαφος στη Συρία.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει τακτικά στόχους επανδρωμένους από πολιτοφύλακες από το Ιράν και τους συμμάχους του, τη Χεζμπολάχ -- οι βασικοί σύμμαχοι που πολεμούν μαζί με τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Πρόσφατα, υπήρξαν εικασίες σε αραβικά μέσα ενημέρωσης για πιθανές μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων