ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: «Ξεδιπλώνεται» ραγδαία στην Ευρώπη - Ποιες χώρες γυρίζουν στο lockdown

Κορονοϊός: «Ξεδιπλώνεται» ραγδαία στην Ευρώπη - Ποιες χώρες γυρίζουν στο lockdown

Τι δείχνει ο ευρωπαϊκός χάρτης των κρουσμάτων - Ποιες χώρες έχουν κοκκινίσει και ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Πάνω από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, «χρωματίζονται» με κόκκινο στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη για τον κορονοϊό που δημοσιοποίησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).

Στον χάρτη αυτόν, σκοπός του οποίου είναι να βοηθήσει τις χώρες να εναρμονίσουν τις συστάσεις τους για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μόνο τρεις χώρες της ΕΕ και του Χώρου Σένγκεν (η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Φινλανδία) καθώς και η περιφέρεια της Καλαβρίας, στην Ιταλία, είναι εν μέρει πράσινες. Αυτό σημαίνει ότι καταγράφονταν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%.

Πέντε χώρες (Ιταλία, Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία) είναι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, «πορτοκαλί», δηλαδή είχαν κάτω από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους αλλά το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν άνω του 4% ή είχαν μεταξύ 25-150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%.

Άλλες πέντε χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ισλανδία) είναι γκρίζες στον χάρτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τα τεστ στον πληθυσμό.

Όλες οι άλλες χώρες της δυτικής και κεντροανατολικής Ευρώπης (εξαιρούνται οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων) είναι κόκκινες στον χάρτη αυτό, που σημαίνει ότι καταγράφονταν 50 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν 4% ή υψηλότερο κατά τις 14 τελευταίες ημέρες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Lockdown» στην Κοζάνη - Μπήκε στο «Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4»

Ρεκόρ Κρουσμάτων στην Γαλλία

Ο κορονοϊός σαρώνει τη Γαλλία καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της χώρας το τελευταίο 24ωρο ανιχνεύθηκαν ακόμη 30.621 άνθρωποι που είναι θετικοί στον Covid19. Για πρώτη φορά μετά τη διεξαγωγή τεστ σε ευρεία κλίμακα τα κρούσματα πέρασαν τα 30.000 κι αυτό ενισχύει την ανησυχία των αρμόδιων αλλά και την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν για απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την αρχή της πανδημίας 809.684 άνθρωποι έχουν ανιχνευθεί θετικοί στον κορονοϊό στη Γαλλία, ενώ με τους 88 θανάτους της Πέμπτης (15/10) το σύνολο ανήλθε στους 33.125. Ανοδική τάση καταγράφουν και οι ασθενείς που εισάγονται στις ΜΕΘ, καθώς την Πέμπτη έγιναν 219 εισαγωγές.

Συνολικά 1.741 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στη Γαλλία με τον υπουργό Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, να δηλώνει πως η Γαλλία διαθέτει 5.800 κλίνες ΜΕΘ για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών της.

Σουηδία: Συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα

Η Σουηδία ανακοίνωσε 1.075 νέες περιπτώσεις μολύνσεων με τον νέο κορονοϊό, αλλά ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων στη σκανδιναβική χώρα δεν αποτελεί ένδειξη ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η Σουηδία, που δεν επέλεξε την πολιτική του lockdown από την έναρξη της επιδημίας, αφήνοντας τα περισσότερα σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις ανοιχτά, καταγράφει συνεχή άνοδο των νέων κρουσμάτων από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς για να αποτρέψουν την εξάπλωση της Covid-19 μετά από μια απότομη αύξηση των μολύνσεων.

Ο Άντερς Τέγκνελ, επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, που σχεδιάζει τη στρατηγική κατά της πανδημίας, δήλωσε ότι χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ισπανία βιώνουν ένα δεύτερο κύμα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στη Σουηδία.

«Αυτό θα προϋπέθετε μια αρκετά σημαντική εξάπλωση σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που δεν το βλέπουμε επουδενί στη Σουηδία», τόνισε ο Τέγκνελ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ωστόσο ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων πρέπει να ληφθεί «πολύ σοβαρά».

Το σύνολο των νέων λοιμώξεων που ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία υγείας περιλαμβάνει μολύνσεις που δεν είχαν συμπεριληφθεί σε καταμετρήσεις προηγούμενων ημερών.

Η Σουηδία ανακοίνωσε επίσης 3 νέους θανάτους, οι οποίοι αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 σε 5.910.

Σε σχέση με τον πληθυσμό, το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ υψηλότερο από τα αντίστοιχα των γειτονικών σκανδιναβικών χωρών, αλλά χαμηλότερο από τα ποσοστά χωρών όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Βρετανία που εφάρμοσαν lockdown.

Αύξηση νεκρών στην Ιταλία

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 83 άνθρωποι και διαγνώσθηκαν 8.804 νέα κρούσματα κοροναϊού.

Χθες τα κρούσματα ήταν 7.332 και οι νεκροί 43.

Συνεχίζεται, δηλαδή, η επιδείνωση των τελευταίων ημερών, με μεγάλη αύξηση των νεκρών. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν εισαχθεί 586 ασθενείς, 47 περισσότεροι από χθες.

Στην Λομβαρδία, σήμερα, καταγράφηκαν 2.067 περιστατικά, στην Καμπανία 1.127 και στην περιφέρεια του Τορίνο 1.033.

Συνολικά, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους από κορονοϊό, 36.372 άνθρωποι.

Βάσει και των σημερινών στοιχείων, αυξάνεται η πιθανότητα να αποφασιστούν τοπικά lockdown, στις περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Ολλανδία: Τα νοσοκομεία θα μεταφέρουν ασθενείς στη Γερμανία

Ολλανδικά νοσοκομεία γνωστοποίησαν σήμερα ότι θα ζητήσουν τη βοήθεια γερμανικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αφού ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με νέο κορονοϊό στη χώρα διπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα, φτάνοντας τους 1.526.

«Πρόκειται να ζητήσουμε τη μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία της Γερμανίας, ξανά», είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ένωσης ολλανδικών νοσοκομείων LNAZ.

Η Ολλανδία τέθηκε ξανά σε μερικό λοκντάουν σήμερα, λόγω της αύξησης ρεκόρ των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Η εισροή των ασθενών με Covid-19 ανάγκασε τα νοσοκομεία να αναστείλουν προγραμματισμένες επεμβάσεις και ορισμένοι θάλαμοι επειγόντων έχουν κλείσει προσωρινά.

Από σήμερα και για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια στη χώρα θα παραμείνουν κλειστά. Οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν υφασμάτινες μάσκες σε κλειστούς χώρους.

Τα ολλανδικά νοσοκομεία είχαν μεταφέρει ασθενείς στη Γερμανία και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη.

Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στο Λονδίνο

Η βρετανική κυβέρνηση θα επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς κατά του κορονοϊού στο Λονδίνο, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ μιλώντας στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Η πρωτεύουσα, είπε, θα εισέλθει σύντομα στο «δεύτερο στάδιο» ή στο «υψηλό επίπεδο» με βάση το σύστημα τριών επιπέδων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, από το «πρώτο στάδιο» ή «μεσαίου κινδύνου» επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.

Τα μέτρα αυτά δεν είναι εύκολα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας, τα ποσοστά μόλυνσης στο Λονδίνο αυξάνονται δραματικά και η απειλή παραμένει σοβαρή είπε ο υπουργός ανακοινώνοντας ότι θα τεθούν σε ισχύ στις 00:01 του Σαββάτου.

Πρέπει να δράσουμε τώρα και να λάβουμε αμετάκλητες αποφάσεις, η ετεροχρονισμένη δράση θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους και τα πράγματα θα χειροτερέψουν, είπε.

Οι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για να αποφευχθεί μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή μελλοντικά, τόνισε και ζήτησε οι ενέργειες να είναι όσο πιο στοχευμένες γίνεται.

Σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού στο Μάντσεστερ και στο Λάνκασιρ, ενώ οι τοπικές αρχές του Έσεξ και του Έλμπριτζ επίσης αποφάσισαν την αύξηση του επιπέδου συναγερμού.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν έκανε δηλώσεις έπειτα από συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο ιός «εξαπλώνεται ραγδαία σε κάθε γωνιά της πόλης μας», είπε.

Το Λονδίνο θα φθάσει σύντομα στα 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατά μέσο όρο με αρκετές κοινότητες να έχουν ήδη ξεπεράσει αυτό το όριο.

Ο Καν δήλωσε επίσης ότι έχει ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι το Λονδίνο θα χρειαστεί οικονομική στήριξη για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο δήμαρχος Λονδίνου διευκρίνισε ότι θέλει περισσότερη δράση, περιλαμβανομένου ενός εθνικού lockdown τύπου «διακοπής κυκλώματος» που, όπως πρόσθεσε, θα μπορούσε να «σώσει χιλιάδες ζωές, να μειώσει τα κρούσματα του ιού σε διαχειρίσιμα επίπεδα και να δώσει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο ώστε επιτέλους να πάρει τον έλεγχο του αποτυχημένου συστήματος διάγνωσης και ιχνηλάτησης».

Το Λονδίνο, σημείωσε, "έχει μπροστά του ένα δύσκολο χειμώνα...αλλά όπως πάντα συνέβη στη σπουδαία ιστορία της πόλης μας, το ξέρω ότι αν συνεργαστούμε θα βγούμε από αυτή την μαύρη περίοδο".

Ισπανία: Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια

Στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στην Καταλωνία, μπαρ και εστιατόρια κλείνουν από την Πέμπτη και για τις επόμενες 15 ημέρες.

Η ανακοίνωση αυτού του δραστικού μέτρου γίνεται μετά τον μερικό αποκλεισμό της Μαδρίτης και άλλων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία.

Επιπλέον, σε λοκντάουν βρίσκεται η πόλη της Σαλαμάνκα στην αυτόνομη κοινότητα της Καστίλλης & Λεόν, μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Είναι η τρίτη πόλη της διοικητικής περιφέρειας που μπαίνει σε καθεστώς λοκντάουν, μετά τη Λεόν και την Παλένθια.

Επιπλέον, σε ολόκληρη την κοινότητα, οι συναντήσεις περιορίζονται σε έξι άτομα σε ιδιωτικούς χώρους, ενώ απαγορεύεται η κατανάλωση στις μπάρες των μπαρ και τα εστιατόρια και το κάπνισμα στον εξωτερικό χώρο των εστιατορίων.

Η πανδημία έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 33.000 ανθρώπους στη χώρα της Ιβηρικής.

Νέα μέτρα εξετάζονται στην Σερβία

Ύστερα από μία περίοδο σχετικά ομαλής επιδημιολογικής κατάστασης στη Σερβία, τις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού Covid-19 σε 203 άτομα, ενώ κατέληξαν δύο ασθενείς. Συνολικά από την εκδήλωση της πανδημίας προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό 35.454 άνθρωποι και 770 απεβίωσαν. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 359 ασθενείς, εκ των οποίων οι 25 είναι διασωληνωμένοι.

Ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι η πλειοψηφία των προσβληθέντων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες είναι νεαρής ηλικίας. Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας αύριο θα αποφασίσει αν θα ληφθούν κάποια επιπρόσθετα μέτρα για να αποτραπεί η διάδοση της νόσου. Όπως αναφέρθηκε, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους. Στα σχολεία η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, ανέφερε ό υπουργός Παιδείας Μλάντεν Σάρτσεβιτς.

Από την 1η Σεπτεμβρίου που άνοιξαν τα σχολεία βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 108 μαθητές, ενώ 36 κρούσματα κατεγράφησαν στο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Στη Σερβία φοιτούν συνολικά, στη βασική και μέση εκπαίδευση, 850.000 μαθητές και η εκπαίδευση γίνεται εκ περιτροπής, διά ζώσης και εξ αποστάσεως, ανά εβδομάδα.

Πολωνία: Έκκληση του πρωθυπουργού

Ο Πολωνός πρωθυπουργός ζήτησε την Πέμπτη από τους πολίτες «να μένουν στα σπίτια τους» και να «εργάζονται από απόσταση» ανακοινώνοντας σειρά μέτρων με στόχο την αναχαίτηση της αύξησης ρεκόρ των κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Σήμερα, πρέπει να επιστρέψουμε στη βασική σύσταση που γνωρίζουμε από την άνοιξη: να μένουμε στο σπίτι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης συστήνοντας «σε όσους το μπορούν να εργάζονται από απόσταση». Η Πολωνία σημείωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ 8.009 κρουσμάτων σε 24 ώρες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο χάρτης κρουσμάτων της Ευρώπης - Ποιες χώρες «κοκκίνισαν»