ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2020 Αποτελέσματα: Δείτε ποιος θα κόψει πρώτος το… νήμα - Τραμπ ή Μπάιντεν;

Εκλογές ΗΠΑ 2020 Αποτελέσματα: Δείτε ποιος θα κόψει πρώτος το… νήμα - Τραμπ ή Μπάιντεν;
ASSOCIATED PRESS

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ντόναλντ Τραμπ ή Τζο Μπάιντεν; Η ώρα των Αμερικανικών Εκλογών 2020 έφθασε. Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν και θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το αποτέλεσμα των Αμερικανικών Εκλογών 2020.

Λίγες μόνον ώρες έμειναν προκειμένου να ανοίξουν οι κάλπες και οι Αμερικανοί να ψηφίσουν τον υποψήφιο που θέλουν για πρόεδρό τους για την τετραετία 2020-2024.

Η πόλωση ωστόσο για πρώτη φορά χτυπά «κόκκινο». Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η συμμετοχή ακολουθούσε φθίνουσα πορεία εδώ και δεκαετίες, μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 96,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι κατά την διαδικασία της πρόωρης/επιστολικής ψήφου.

Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, ο αριθμός αυτός αποτελεί ήδη πάνω από τα 2/3 του αριθμού των ψήφων που μετρήθηκαν σε ολόκληρες τις εκλογές του 2016.

Μέχρι στιγμής περισσότερα από 35 εκατομμύρια άτομα ψήφισαν αυτοπροσώπως και 61,2 εκατομμύρια ψήφισαν μέσω ταχυδρομείου. Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μια τεκτονική μετατόπιση μακριά από την μονοήμερη ψηφοφορία, το βασικό στοιχείο του αμερικανικού εκλογικού συστήματος για αιώνες.

Η συμμετοχή ωστόσο κρίνεται από τους αναλυτές ως σε μεγάλο βαθμό κομματική, αφού μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ αναμένει να εμφανιστεί αυτοπροσώπως την ημέρα των εκλογών σε μία προσπάθεια να αναδείξουν την εν δυνάμει μη εγκυρότητα της εν λόγω διαδικασίας.

Ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα;

Ωστόσο για τους βιαστικούς, η πραγματικότητα ίσως επιφυλάξει εκπλήξεις. Αυτό, γιατί σύμφωνα με το σύστημα που επικρατεί στις ΗΠΑ είναι πιθανόν να μην μάθουμε ποιος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, καθώς κάθε Πολιτεία έχει δικό της τρόπο για να καταμετρά τις ψήφους.

Σε κάποιες θα καταμετρηθούν πρώτα οι επιστολικές ψήφοι, ενώ αλλού αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με την ψήφο των εκλογικών κέντρων.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα των δημοσκόπων, θέλουν τους ψηφοφόρους του Τζο Μπάιντεν να έχουν προστρέξει να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο ενώ του Ντόναλντ Τραμπ να αναμένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες.

Όπως τονίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ μία από τις πρώτες πολιτείες που θα δημοσιεύσουν τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι η Φλόριντα η οποία είναι από αυτές που όπως λέγεται «βγάζουν πρόεδρο». Εάν σε αυτήν έχει καθαρό προβάδισμα ο Τζο Μπάιντεν τότε η υπόλοιπη διαδικασία αναμένεται να κυλήσει ομαλά με τον εκλεκτό των Δημοκρατικών λίγες ώρες μετά να ανακηρύσσεται ως νικητής.

Εάν η Φλόριντα, όμως πέσει στον Ντόναλντ Τραμπ τότε θα περιμένουμε την Πενσυλβάνια να… δώσει πρόεδρο. Εκεί, ωστόσο αναμένεται να μετρούν ψήφους έως και τρεις ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης!

Τo πρώτο αποτέλεσμα - Τι ψήφισε το χωριό με τους μόλις 12 κατοίκους

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ένα ψαροχώρι στη Νέα Αγγλία και συγκεκριμένα κοντά στο Νέο Χαμσάιρ, το Ντίξβιλ Νοτς, έδειξε την προτίμησή του στον Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδεται, το συγκεκριμένο χωριουδάκι είναι ουσιαστικά η πρώτη περιοχή που ανακοινώνει το αποτέλεσμα της διαδικασίας αφού σε αυτήν συμμετείχαν μόλις πέντε ψηφοφόροι από τους οποίους όλοι υποστήριξαν τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Το χωριό που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα κοντά στον Καναδά, έχει συνολικά 12 κατοίκους ωστόσο μόνον οι πέντε ψηφίζουν.

Σύμφωνα με την παράδοση, όλοι οι ψηφοφόροι συγκεντρώνονται στο πολυώροφο "Ballot Room" στο θέρετρο The Balsams στο Dixville Notch για να ψηφίσουν μυστικά μόλις ανοίξουν οι ψηφοφορίες τα μεσάνυχτα. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία οι ψήφοι μετριούνται και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται - ώρες πριν οπουδήποτε αλλού, καθιστώντας ένα αγαπημένο σημείο για τους δημοσιογράφους και τους παρατηρητές που είναι πρόθυμοι για οποιεσδήποτε συμβουλές για το τι θα γίνει την Ημέρα των Εκλογών.

Ωστόσο πέρα από το «παραπολιτικό» του πράγματος, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν μπορεί επ ουδενί να χαρακτηρίσει την διαδικασία αφού και στις τελευταίες εκλογές του 2016 πρώτη με ψήφους 3-2 είχε βγει η Χίλαρι Κλίντον…

Οι πολιτείες-«κλειδιά»

Βόρεια Καρολίνα

Στην κατά τα άλλα συντηρητική πολιτεία ο Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει να πάρει μαζί του τον πληθυσμό των λευκών αλλά και τους ευαγγελικούς, οι οποίοι έπαιξαν και καθοριστικό ρόλο στην νίκη του το 2016.

Από την άλλη ο Τζο Μπάιντεν θέλει να προσελκύσει τους νέους (millennials) των μεγάλων πόλεων αλλά και τους Αφροαμερικανούς.

Πενσυλβάνια

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει την συγκεκριμένη πολιτεία που «χαρίζει» 20 εκλέκτορες αλλά με οριακή διαφορά κάνοντας την ανατροπή αφού θεωρείται μία δημοκρατική πολιτεία. Τότε, οι αναλυτές απέδωσαν την στροφή των ψηφοφόρων στην οικονομική κρίση που την μαστίζει καθώς ήταν μία βιομηχανική πολιτεία και ο εν λόγω κλάδος βρισκόταν σε παρακμή. Στόχος του, όχι μόνο οι λευκοί αλλά και οι αφροαμερικανοί στους οποίους έχει υποσχεθεί οικονομική ανάκαμψη.

Το στοίχημα για τον Τζο Μπάιντεν είναι να πάρει μαζί του τους ψηφοφόρους που είχαν αφήσει την Χίλαρι Κλίντον δηλαδή επίσης τους νέους των αστικών κέντρων αλλά και τους εργάτες οι οποίοι δεν είδαν αναβίωση της βιομηχανίας κατά την διακυβέρνηση Τραμπ.

Το Ουισκόνσιν

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται μέχρι στιγμής στην συγκεκριμένη πολιτεία που προσφέρει 10 εκλέκτορες, από την άλλη ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ελπίζει καθώς το 2016 είχε περάσει πρώτος το νήμα του τερματισμού και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Υπενθυμίζεται πως στην συγκεκριμένη πολιτεία σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες άγρια επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Το Μίσιγκαν

Ο Τζό Μπάιντεν υπολογίζει στις ψήφους των λευκών των προαστίων, της κοινότητας των μαύρων και των συνδικαλιστών εργατών, ενώ όπως γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ, την συγκεκριμένη πολιτεία ο Τραμπ την είχε κερδίσει το 2016, παίρνοντας τους 16 εκλέκτορες ακόμα κι αν ιστορικά θεωρείται μία δημοκρατική περιοχή.

Η Αριζόνα και το τείχος

Η συγκεκριμένη Πολιτεία έχει μία ιδιαιτερότητα. Έχει να ψηφίσει δημοκρατικό υποψήφιο από το 1996, οπότε ο Τζο Μπάιντεν ελπίζει να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Οι 11 εκλέκτορες που χαρίζει η πολιτεία είναι σημαντικοί με δεδομένο πως τις τελευταίες ημέρες ακόμα κι αν ο Μπάιντεν διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις οι αναλυτές επισημαίνουν πως η πραγματική δυναμική του Τραμπ θα φανεί στην κάλπη όπως και το 2016.

Μάλιστα θεωρείται προνομιακό έδαφος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ καθώς εκεί χτίστηκε το περίφημο τείχος, καθώς η συγκεκριμένη Πολιτεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις μεταναστευτικές ροές από το Μεξικό.

Η πολιτεία της Τζώρτζια

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ξεκινά με προβάδισμα σε αυτή την πολιτεία καθώς ήταν από αυτές στις οποίες είχε μεγάλη διαφορά από την Χίλαρι Κλίντον το 2016, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μία εικόνα ντέρμπι. Ο Τζο Μπάιντεν από την άλλη στοχεύει στην κοινότητα των μαύρων οι οποίοι έχουν και μεγάλο πληθυσμό στην συγκεκριμένη πολιτεία ο οποίος ανέρχεται σε πάνω από το 30%.

Η Άιοβα

Η Άιοβα είναι μία πολιτεία με μικρό πληθυσμό αλλά με μεγάλο ποσοστό λευκών. Το γεγονός πως είναι και θρησκευόμενοι δρα υπέρ του Τραμπ ο οποίος κέρδισε την αγροτική αυτή πολιτεία το 2016, αλλάζοντας τα δεδομένα καθώς η Άιοβα είχε ψηφίσει Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012.

Οχάιο: Η πολιτεία-«κλειδί»

Οι 18 εκλέκτορες του Οχάιο είναι σημαντικοί για όποιον θέλει να κερδίσει τις εκλογές. Αυτό προκύπτει όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού των εκλεκτόρων αλλά και γιατί η συγκεκριμένη πολιτεία εμφανίζει μεγάλη δημογραφική ποικιλομορφία.

Υπενθυμίζεται πως είναι μία από τις πολιτείες στις οποίες το 2016 ο Τραμπ θριάμβευσε έναντι της Χίλαρι την οποία και άφησε πίσω του με διαφορά άνω των 8 μονάδων παίρνοντας με το μέρος του μάλιστα πολλούς δημοκρατικούς. Αυτό είναι και το στοίχημα του Τζο Μπάιντεν ο οποίος εμφανίζεται πιο μετριοπαθείς από τις υποσχέσεις του Τραμπ το 2016 οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν.

Τέξας: Το μεγάλο έπαθλο

Το Τέξας είναι παγκοσμίως γνωστό ως προπύργιο των ρεπουμπλικανών. Αποτελεί δε και το… μήλον της έριδος για τον εκάστοτε νικητή αφού προσφέρει 38 εκλέκτορες! Κεντρικό αφήγημα του Τραμπ το μεταναστευτικό αλλά και η στήριξη στην βιομηχανία της πετρελαιοπαραγωγής.

Στοίχημα του Μπάιντεν να κερδίσει την πολιτεία που έχει να ψηφίσει δημοκρατικό υποψήφιο από το 1980. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια -και εκεί στηρίζεται ο δημοκρατικός υποψήφιος- έχει αλλάξει το μείγμα των ψηφοφόρων αφού έχει μεγαλώσει η κοινότητα των ισπανόφωνων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ολικό lockdown για 14 μέρες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες - Μετακίνηση μόνο με sms