ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: «Θερίζει» την Ευρώπη η πανδημία - Προειδοποίηση για έξαρση μετά τα Χριστούγεννα

Κορονοϊός: «Θερίζει» την Ευρώπη η πανδημία - Προειδοποίηση για έξαρση μετά τα Χριστούγεννα
AP PHOTOS

Κορονοϊός: Με μία δήλωση βόμβα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε και για τρίτο κύμα αν χαλαρώσουν τα μέτρα τα Χριστούγεννα ενώ μίλησε για 3 χιλιάδες θανάτους από αυτήν την ασθένεια καθημερινά.

«Η πανδημία παραμένει σοβαρή. Με περίπου 3.000 θανάτους καθημερινά, η Covid-19 ήταν η πρώτη αιτία θανάτου [….] Τα νοσοκομεία παραμένουν υπό πίεση και σε κάποιες περιοχές οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες».

Παρά τα προειδοποιητικά μηνύματα για έξαρση αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από το Σάββατο, με επαναλειτουργία των καταστημάτων, έως τις 9 το βράδυ και άνοιγμα των χώρων λατρείας με όριο 30 ατόμων. Οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την κύρια κατοικία και για τρεις ώρες.

Κι εφόσον τα νέα κρούσματα μειωθούν στα 5 χιλιάδες την ημέρα, η εθνική καραντίνα θα αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου, όποτε θα ισχύσει απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, με εξαίρεση την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά έως τις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μega.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας κι μία τρίτη καραντίνα.»

Ο χθεσινός απολογισμός στη Γαλλία ήταν πάνω από 9 χιλιάδες κρούσματα. 592 ήταν οι θάνατοι.

Εκτόξευση των θυμάτων σε Γερμανία και Βρετανία

Οι αρχές στη Γερμανία ανακοίνωσαν αριθμό ρεκόρ 410 θανάτων από κορονοϊό το προηγούμενο 24ωρο. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 στη Γερμανία αυξήθηκε το προηγούμενο 24ωρο κατά 18.633.

Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας ενδέχεται να καταρρεύσει τις επόμενες εβδομάδες.

Προσωρινή χαλάρωση των μέτρων για την περίοδο των γιορτών και για πέντε ημέρες αποφάσισαν από κοινού η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία. Έτσι, ειδικά για τα Χριστούγεννα και μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις μεταξύ των μελών έως τριών νοικοκυριών. Θα αρθούν επίσης οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, ώστε όλοι να μπορούν να ταξιδέψουν. Επιστήμονες προειδοποιούν ότι το σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα έξαρση της πανδημίας.

Ο χθεσινός απολογισμός στη Βρετανία ήταν πάνω από 11 χιλιάδες νέα κρούσματα –μία αισθητή μείωση συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, οι θάνατοι ήταν 608 θάνατοι: ο υψηλότερος αριθμός από τον περασμένο Μάιο.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιος Θρήνος: Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα