ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν με κορονοϊο: Νευρική κρίση στην Ευρώπη – Ποιο λάθος παραδέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος

Ο Μακρόν με κορονοϊο: Νευρική κρίση στην Ευρώπη – Ποιο λάθος παραδέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος
AP PHOTO

Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει η ασθένεια του Εμανουέλ Μακρόν με κορονοϊό.

Σύμφωνα με τη Le Figaro ο Γάλλος πρόεδρος υποβλήθηκε σε τεστ το πρωί της Πέμπτης αφού παρουσίασε «χαρακτηριστικά αλλά ήπια συμπτώματα το προηγούμενο βράδυ, όπως βήχας, καταρροή και κόπωση».

Ο Μακρόν ώρες μετά την ανακοίνωση από το Ελιζέ για την ασθένειά του φέρεται να παραδέχθηκε λάθη στη συμπεριφορά του το τελευταίο διάστημα, ότι, δηλαδή, έκανε λάθος που έδωσε το χέρι σε ορισμένα άτομα με τα οποία συναντήθηκε.

Η ασθένεια του Μακρόν έχει προκαλέσει αγωνία σε όλη την Ευρώπη δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής το διήμερο 10-11 Δεκεμβρίου.

Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό είναι ότι ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί πώς ακριβώς νόσησε με covid-19 o Μακρόν.

Μια εκδοχή που παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης η γαλλική προεδρία χαρακτήρισε ως «πολύ πιθανόν» ο Μακρόν να κόλλησε τον ιό στη Σύνοδο Κορυφής.

Μια δεύτερη εκδοχή που παρουσιάστηκε νωρίτερα από το περιοδικό Le Point θέλει τον Μακρόν να συμμετείχε σε δείπνο με 10 άτομα παραπάνω άτομα, δηλαδή, από το επιτρεπόμενο όριο των έξι ατόμων που ισχύει στη Γαλλία.

Απέναντι από τον Μακρόν καθόταν ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Στα δεξιά του καθόταν ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, Αλέξις Κολέρ, στ’ αριστερά του ο Πρόεδρος της Βουλής Ρισάρ Φεράν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο δείπνο μπορεί να κρατήθηκαν οι αποστάσεις ωστόσο στο τέλος του σύμφωνα με πηγή έγιναν πηγαδάκια και οι αποστάσεις ξεχάστηκαν.

Ποιοι τέθηκαν σε καραντίνα

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, που ήρθε σε επαφή με τον Μακρόν έχει τεθεί σε απομόνωση, «αν και δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Μια άλλη επαφή ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν απομονώθηκε επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του Σώματος.

Η σύζυγος του Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ, «δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα», διευκρίνισε το γραφείο της. Είχε βρεθεί αρνητική στην COVID-19 προχθές, Τρίτη, προτού επισκεφθεί μια παιδιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου Σεν Λουί στο Παρίσι.

Το πρόγραμμά του Μακρόν την περασμένη εβδομάδα περιελάμβανε επίσης ένα ιδιωτικό δείπνο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, στη διάρκεια του οποίου του απένειμε τον Μεγάλο Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής. Είχε επίσης γεύμα με τους Ευρωπαίους ηγέτες Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Θεάθηκε επίσης να κάνει χειραψία με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Μέχρι στιγμής σε αυτοαπομόνωση έχουν τεθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι οδήγησε τη Δυτική Αττική σε αυστηρό lockdown – Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν