ΣΕ LOCKDOWN ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΙ ΜΑΝΔΡΑΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Τι οδήγησε τη Δυτική Αττική σε αυστηρό lockdown – Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν

Κορονοϊός: Τι οδήγησε τη Δυτική Αττική σε αυστηρό lockdown – Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν
ASSOCIATED PRESS

Σε γενικευμένο lockdown μπήκαν από σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, από τις 6 το πρωί και για επτά μέρες οι δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας της δυτικής Αττικής όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση από τη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη

Πρόκειται για μια απόφαση που... δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς οι λοιμωξιολόγοι είχαν βάλει εδώ και αρκετές μέρες στο στόχαστρό τους τις συγκεκριμένες περιοχές, βλέποντας μια αύξηση τόσο των κρουσμάτων, όσο και των λοιπών επιδημιολογικών φορτίων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά και ο κ. Χαρδαλιάς σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Έτσι από σήμερα αυστηροποιούνται τα μέτρα στους παραπάνω δήμους με την επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί, εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο για μετακινήσεις από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως και με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

Δεύτερον αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και με τη μέθοδο του Click away, των κομμωτηρίων των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

Αποφασίστηκε η αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης για ατομική προσευχή.

Επίσης αποφασίστηκε η μαζική εφαρμογή ελέγχου στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με Rapid test. Παράλληλα, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ποιες περιοχές ίσως ακολουθήσουν

Την ίδια στιγμή, σε αρκετές περιοχές της Βόρεια Ελλάδας τα κρούσματα παραμένουν υψηλά παρότι σχετική μείωση άρχισαν να παρουσιάζουν οι εισαγωγείς στα νοσοκομεία.

Στην Κοζάνη, που μπήκε πρώτη σε καθεστώς lockdown στα μέσα Οκτωβρίου, τα κρούσματα δεν δείχνουν να μειώνονται. Δύο από τις εστίες των τελευταίων ημερών στην Κοζάνη εντοπίστηκαν σε μία κλινική αλλά και έπειτα από ένα μνημόσυνο.

Παράλληλα άλλες εννέα περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» στη βόρεια Ελλάδα. Αυτές είναι οι εξής σύμφωνα με το Open:

  • Θεσσαλονίκη,
  • Ξάνθη,
  • Κιλκίς,
  • Πιερία,
  • Δράμα,
  • Ροδόπη,
  • Γρεβενά,
  • Πέλλα,
  • Λάρισα.

Τι θα ισχύσει για το ρεβεγιόν

Εντωμεταξύ μεγάλη συζήτηση προκλήθηκε την Πέμπτη μετά τη δήλωση του καθηγητή Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλου ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει προς τα κάτω το όριο των 9 ατόμων για το χριστουγεννιάτικο και το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

«Το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα από το Newsbomb.gr κινήθηκε σε διαφορετικό κλίμα καθώς απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται.

Συγκεκριμένα δήλωσε στο Newsbomb.gr ότι δεν θα αλλάξει το όριο των 9 ατόμων για τη συγκέντρωση σε σπίτια την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει τις ημέρες των εορτών να τηρηθούν τα μέτρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.