ΚΟΣΜΟΣ

Η φιλία Ερντογάν – Μέρκελ στα καλύτερά της: Το «ευχαριστώ» του Τούρκου προέδρου στην Καγκελάριο

Η φιλία Ερντογάν – Μέρκελ στα καλύτερά της: Το «ευχαριστώ» του Τούρκου προέδρου στην Καγκελάριο
AP Images

Με βιντεοκλήση επικοινώνησαν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να πει «ευχαριστώ» για τη συνεισφορά της υπέρ της Τουρκίας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά και την πιθανότητα διερευνητικών επαφών με την Αθήνα.

Την Παρασκευή (18.12) ο Τούρκος πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος είχαν τηλεδιάσκεψη και σε αυτή συζήτησαν για θέματα διμερούς συνεργασίας ενώ παράλληλα αξιολόγησαν τη σύνδεση Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας λόγο για μια νέα εποχή στην οποία μπορεί να μπει η σχέση των πλευρών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ακόμα μια φορά εξέφρασε την επιθυμία να ανοίξει ένας νέος κύκλος επαφών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Άνγκελα Μέρκελ για το γεγονός ότι βοήθησε τις προσπάθειες της Τουρκίας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, συνεισφέροντας με εποικοδομητικό τρόπο.

Παράλληλα, ο Ερντογάν ζήτησε να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα για να αποφέρει οφέλη και στις δυο πλευρές, ζητώντας να μην χαθεί κι αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγεται για την Τουρκία και την ΕΕ. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως η χώρα του είναι και πάλι έτοιμη για να αρχίσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, παρά τις δικαιολογίες της Αθήνας όπως σημείωσε. Βέβαια, δεν παρέλειψε για ακόμα μια φορά να φανεί προκλητικός λέγοντας πως το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έχει κάνει κινήσεις καλής θέλησης στην Ανατολική Μεσόγειο

Επιπλέον, ο Ερντογάν ανέφερε πως ένας «στενόμυαλος τρόπος σκέψης» ορισμένων κρατών - μελών την τελευταία διετία επηρέασε τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σημείωσε πως τον προσεχή Μάρτιο στη Νέα Σύνοδο Κορυφής, θα προκύψει θετική ατζέντα για την Άγκυρα…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη - Αυτά είναι τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ