Ξαφνική συνάντηση Ερντογάν-Ράμα στην Άγκυρα: Τα μηνύματα για «αδελφικά έθνη» και κοινούς εχθρούς

Χρήστος Γιαννούλης

AP Images

Μια εβδομάδα μετά την επισημοποίηση της επέκτασης της Ελλάδας στα 12 Ναυτικά Μίλια στο Ιόνιο, εξέλιξη που εκνεύρισε την Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε στη χώρα του τον Έντι Ράμα με τους δυο άνδρες να υπογράφουν νέα συμφωνία για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Τουρκίας και Αλβανίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα και προς την Ελλάδα…

Από τη στιγμή που ο Έντι Ράμα δέχθηκε «πυρά» από την αντιπολίτευση της Αλβανίας για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 Ναυτικά Μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, φαίνεται πως έψαξε σανίδα σωτηρίας στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την Άγκυρα την Τετάρτη (06.01), αν και η υποδοχή που του επιφύλαξε η τουρκική προεδρεία δείχνει το αντίθετο καθώς υπήρξε μεγαλοπρέπεια και τήρηση όλων των εθιμοτυπικών, με τον Ερντογάν να μην χάνει την ευκαιρία για να επιτεθεί ακόμα μια φορά σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς αντιπάλους.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας στην επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, αντιλαμβάνεται κανείς και τον συμβολισμό της επίσκεψης Ράμα στην Τουρκία. Ειδικότερα από τη στιγμή που και ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η επέκταση της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν αφορούσε την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δυο χωρών. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λοιπόν, υποδέχθηκε τον Έντι Ράμα στην Άγκυρα και σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι δυο άνδρες έκαναν λόγο για «αδελφικά έθνη» και για τους ιστορικούς δεσμούς των δυο χωρών, ανακοινώνοντας νέες συνεργασίες.

Με κάθε μεγαλοπρέπεια υποδέχθηκε τον Έντι Ράμα ο Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνAP Images

«Σκοπεύουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις σε υποδομές και τουρισμό στην Αλβανία. Θέλουμε να ανεβάσουμε την οικονομική μας συνεργασία σε μια νέα διάσταση», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου στην Αλβανία μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Σχολιάζοντας πως Αλβανία και Τουρκία είναι αδελφικά έθνη, ο Ερντογάν υπογράμμισε πως δεν θα επιτρέψει στην FETÖ, την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, να «δηλητηριάσει τις σχέσεις των δυο χωρών».

«Αυτό το βήμα που κάναμε θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε κάθε τομέα. Στις συναντήσεις μας με τον πρωθυπουργό, συζητήσαμε περιφερειακά και διμερή θέματα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη περίοδο σε όλα τα είδη πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών, πολιτιστικών τομέων. Ανταλλάξαμε ιδέες για έργα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν την προσεχή περίοδο», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος δείχνοντας τις προθέσεις του και τον στόχο της περαιτέρω συνεργασίας με την Αλβανία σε πολλά επίπεδα.

Συμμαχία επικίνδυνη για την Ελλάδα ανάμεσα σε Αλβανία και ΤουρκίαAP Images

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα, ευχαρίστησε την Τουρκία για τη βοήθεια που είχε προσφέρει στον μεγάλο σεισμό του 2019 που έπληξε την Αλβανία και υπογράμμισε πως και τα Τίρανα είχαν την πρόθεση να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Άγκυρα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι είδε «ισχυρή βούληση» να ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δύο εμβόλια στη «μάχη» με τον κορονοϊό στην Ευρώπη μετά το «πράσινο φως» για τη Moderna

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved