ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο καθαίρεσης του Τραμπ

ΗΠΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο καθαίρεσης του Τραμπ
AP Photo

Ουάσιγκτον - Όλες οι ειδήσεις: Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις μετά την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο. Τα πλάνα που έκαναν το γύρο του κόσμου, σόκαραν όλο τον πλανήτη.

Το κάλεσμα που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ στους οπαδούς του να συγκεντρωθούν στο Καπιτώλιο, οδήγησε σε μια εκρηκτική κατάσταση που ξέφυγε από κάθε έλεγχο.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ και πολλοί ζήτησαν από τον Αμερικανό πρόεδρο να προχωρήσει σε μια κίνηση για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Αυτό πάντως που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι υπάρχουν βουλευτές που ζητούν την καθαίρεση του Τραμπ, θεωρώντας πως η παραμονή του στην προεδρία των ΗΠΑ είναι επικίνδυνη και επιζήμια για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χρήζει επίσης ιδιαίτερης μνείας η πληροφορία που θέλει και τους Δημοκρατικούς να ζητούν την καθαίρεση Τραμπ για να μπει τέλος στο εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Πιέζουν τον Πενς

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς γίνεται αποδέκτης αιτημάτων για άμεση καθαίρεση του απερχόμενου προέδρου, στον οποίο αποδίδεται η ευθύνη για τα δραματικά γεγονότα.

Συγκεκριμένα ζητείται η άμεση απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ, με την ενεργοποίηση της 25ης τροποποίησης του Συντάγματος.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Περιφέρειας της Κολούμπια, Καρλ Ράσιν κάλεσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να επικαλεστεί την 25η τροποποίηση για την απομάκρυνση του Προέδρου Τραμπ από το αξίωμα.

«Είτε σας αρέσει ο Αντιπρόεδρος Πενς είτε όχι, το γεγονός είναι ότι είναι πιο κατάλληλος για το αξίωμα ... χρειαζόμαστε αρχηγό που θα εκπληρώσει τις συνταγματικές του ευθύνες», δήλωσε στο CNNi τα ξημερώματα της Πέμπτης.

«Θα ήθελα να καλέσω τον αντιπρόεδρο, παρακαλώ προχωρήστε στο επόμενο βήμα. Εκτελέστε το συνταγματικό σας καθήκον. Προστατέψτε την Αμερική, υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία και κάντε επίκληση στην 25η τροπολογία».

Αυτό απαιτεί από τον αντιπρόεδρο Πενς να συγκεντρώσει την πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου ή την πλειοψηφία του Κογκρέσου για να απομακρύνει αμέσως τον Πρόεδρο Τραμπ, «επειδή είναι σαφές ότι δεν είναι κατάλληλος για αξίωμα».

Το ίδιο αίτημα έχουν υποβάλλει πολιτικοί και επιχειρηματίες κάνοντας επίκληση στην 25η τροπολογία, η οποία προβλέπει την απομάκρυνση του προέδρου των ΗΠΑ στη βάση σοβαρής ψυχολογικής διαταραχής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καπιτώλιο - Μπάιντεν: Η Δημοκρατία δέχεται επίθεση - Δεν είναι διαδηλωτές, είναι εισβολείς