ΚΟΣΜΟΣ

Καπιτώλιο - Μπάιντεν: Η Δημοκρατία δέχεται επίθεση - Δεν είναι διαδηλωτές, είναι εισβολείς

Καπιτώλιο - Μπάιντεν: Η Δημοκρατία δέχεται επίθεση - Δεν είναι διαδηλωτές, είναι εισβολείς
AP Images

Διάγγελμα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν που έκανε λόγω για επίθεση στη δημοκρατία και κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να βγει σε εθνικό δίκτυο και να ζητήσει να σταματήσουν τώρα τα επεισόδια στο Καπιτώλιο

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για επίθεση στη Δημοκρατία των ΗΠΑ, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να πάρει θέση και να βάλει τέλος σε όσα δραματικά έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες στην Ουάσιγκτον. Μετά την εισβολή των οπαδών του απερχόμενου προέδρου στο Καπιτώλιο επικράτησε χάος, με τον Τζο Μπάιντεν να ζητά να σταματήσει άμεσα η βία στην πρωτεύουσα με παρέμβαση του Τραμπ.

«Αυτή την ώρα η δημοκρατία μας είναι κάτω από επίθεση, στο ίδιο το Καπιτώλιο. Μια επίθεση στους αντιπροσώπους του Έθνους και την αστυνομία που έχει κληθεί να τους προστατεύσει. Στους ανθρώπους που δουλεύουν στην καρδιά της πρωτεύουσας και της δημοκρατίας μας», είπε αρχικά ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε:

«Είναι μια επίθεση στις βασικές αρχές και αξίες της Αμερικής και οι σκηνές χάους που βλέπουμε στην Ουάσιγκτον δεν αντανακλούν αυτές τις αξίες. Ένας μικρός αριθμός ακραίων προκάλεσε χάος και χτυπάνε την τάξη. Πρέπει να σταματήσουν τώρα».

«Με έχετε ακούσει να λέω ότι τα λόγια ενός προέδρου έχουν σημασία. Καλώ τον πρόεδρο Τραμπ να βγει τώρα σε εθνικό δίκτυο και να εκπληρώσει όσα έχει ορκιστεί στο σύνταγμα των ΗΠΑ και να βάλει τέλος σε αυτό που βλέπουμε. Οι εικόνες που είδαμε με τις καταστροφές και την κατάληψη του Καπιτωλίου, δεν είναι διαδήλωση, είναι εισβολή. Είμαι σοκαρισμένος και λυπημένος για όσα συμβαίνουν στο έθνος μας», ανέφερε στη συνέχεια ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε στο διάγγελμά του πως «Έχουμε φτάσει σε μια σκοτεινή στιγμή για τη δημοκρατία μας. Η Αμερική έχει επιβιώσει από πολλά, θα κερδίσουμε για ακόμα μια φορά. Η δουλειά των επόμενων τεσσάρων χρόνων θα πρέπει να είναι η ανάσταση της δημοκρατίας, με τιμή και σεβασμό στο κράτος δικαίου. Ο ρόλος της πολιτικής είναι να λύνει προβλήματα, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον κι όχι να φτάνουμε σε σκηνές χάους. Σεβασμός στον διπλανό μας και ανοχή».

Επιπλέον, τόνισε: «Θα έπρεπε η ημέρα που ανακηρύσσεται ο νέος πρόεδρος από την ψήφο των εκλεκτόρων να είναι τυπική διαδικασία. Σήμερα, όμως, είναι μια λυπηρή υπενθύμιση πως η δημοκρατία είναι εύθραυστη και απαιτεί ηγέτες με καλή πρόθεση. Που δεν είναι αφοσιωμένοι στην αναζήτηση του δικού τους συμφέροντος αλλά στο κοινό καλό. Τι θα σκέφτονται τα παιδιά που είδαν όλα αυτά στην τηλεόραση; Σε μια δημοκρατία 250 χρόνων μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερα πράγματα».

Κλείνοντας παρέπεμψε σε λεγόμενα του Αβραάμ Λίνκολν, ενώ για ακόμα μια φορά κάλεσε να σταματήσουν τα φαινόμενα βίας απευθύνοντας νέο μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει και να πείσει τους υποστηρικτές του να απομακρυνθούν από το Καπιτώλιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χάος στην Ουάσιγκτον: Υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο