ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ προτείνει στον Μπάιντεν ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο για τις διατλαντικές σχέσεις

Η ΕΕ προτείνει στον Μπάιντεν ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο για τις διατλαντικές σχέσεις
AP Photo

Η Ευρώπη έχει «έναν φίλο» στον Λευκό Οίκο και προτείνει στον νέο αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «να οικοδομήσουμε μαζί ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο» για τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν σήμερα οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Θα ήθελα να απευθύνω επίσημα σήμερα, αυτή την ημέρα που αναλαμβάνει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν, μια έκκληση για να οικοδομήσουμε μαζί ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο για μια πιο ισχυρή Ευρώπη, για πιο ισχυρές Ηνωμένες Πολιτείες και για έναν καλύτερο κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Σήμερα είναι κάτι περισσότερο από μια μετάβαση. Σήμερα είναι μια ευκαιρία, για να ανανεώσουμε τη διατλαντική σχέση μας, η οποία υπέφερε πολύ τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Στα χρόνια αυτά, ο κόσμος έγινε πιο περίπλοκος, λιγότερο σταθερός και λιγότερο προβλέψιμος», δήλωσε ο Μισέλ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργασθούν πάνω σε πέντε προτεραιότητες - την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας, την καταπολέμηση της Covid-19, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οικονομική ανάκαμψη με ψηφιακό μετασχηματισμό και τις από κοινού προσπάθειες για την ασφάλεια και την ειρήνη.

Φον Ντερ Λάιεν: Η ορκωμοσία Μπάιντεν είναι μήνυμα επούλωσης για ένα διχασμένο έθνος

Η Ευρώπη «έχει έναν φίλο στον Λευκό Οίκο» έπειτα από τέσσερα χρόνια προεδρίας Τραμπ, υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το σοκ που προκάλεσε η επίθεση στο Καπιτώλιο τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ορκωμοσία του Τζον Μπάιντεν και την παρούσα πολιτική κατάσταση.

«Η σκοτεινιά της βίας δε θα επισκιάσει το φως της δημοκρατίας» σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ και υπογράμμισε ότι η αμερικανική δημοκρατία απέδειξε τη δύναμη και την ανθεκτικότητά της. «Ελπίζω ότι θα είναι ημέρα ειρηνικής μετάβασης», ανέφερε προσθέτοντας ότι θα είναι κάτι παραπάνω από μία μετάβαση, είναι ημέρα να αλλάξουν οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ-ΕΕ. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στα κοινά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ. Ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι δεν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας οι διαφορές που υπάρχουν, παρολαυτά αυτά που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με την ΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερα συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν «είναι μήνυμα επούλωσης για ένα διχασμένο έθνος» ενώ χαρακτήρισε «ιστορικό επίτευγμα» την ορκωμοσία της Καμάλα Χάρις ως πρώτης γυναίκας Αντιπροέδρου. Σχετικά με τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε το σοκ που υπέστησαν όλοι σημειώνοντας ότι η ρητορική μίσους και οι ψευδείς ειδήσεις είναι επικίνδυνες για τη δημοκρατία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό - Εστίαση: Πάει για Μάρτιο το άνοιγμα - Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη Σταϊκούρα - εστιατόρων