Χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις Ιράν- ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά

Newsbomb

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Μάλιστα, η ΙΑΕΑ εκφράζει τη λύπη της για τη μη εύρεση λύσης με το Ιράν μετά τις συνομιλίες για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.Συγκεκριμένα, η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την άρνηση της Τεχεράνης να επιτρέψει την πρόσβαση σε αποστολή της ΙΑΕΑ στο πυρηνικό εργοστάσιο του Παρσίν, που βρίσκεται σε στρατιωτική βάση. Το θέμα θα συζητηθεί στο συμβούλιο κυβερνητών της στις 5 Μαρτίου.

Το Ιράν επισκέφτηκε αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΙΑΕΑ στις 20 και 21 Φεβρουαρίου. Είχε προηγηθεί μια άλλη αποστολή σχεδόν ένα μήνα πριν. Επικεφαλής και των δύο αποστολών ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας και επικεφαλής των επιθεωρητών Χέρμαν Νάκερτς από το Βέλγιο.

O γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο τονίζει πως: «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το Ιράν δεν δέχτηκε το αίτημά μας να επισκεφτούμε το Παρσίν. Από την πλευρά μας υπάρχει ένα πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, αλλά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία», υπογράμμισε.

Ο ιρανός πρεσβευτής στην ΙΑΕΑ Αλι Ασγκάρ Σολτανιέ, που συμμετείχε στις συνομιλίες στην Τεχεράνη, τόνισε πως «οι διαπραγματεύσεις (με την ΙΑΕΑ) θα συνεχιστούν στο μέλλον».

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved