ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορονοϊού: Έτοιμη να κινηθεί νομικά η ΕΕ για τις καθυστερήσεις - Προειδοποίηση Σαρλ Μισέλ

Εμβόλιο κορονοϊού: Έτοιμη να κινηθεί νομικά η ΕΕ για τις καθυστερήσεις - Προειδοποίηση Σαρλ Μισέλ
AP Photo

«Η ΕΕ οφείλει να εξετάσει νομικά μέσα για να διασφαλίσει την τροφοδοσία της σε εμβόλια», δήλωσε ο πρέοδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εξετάσει νομικά μέσα για να διασφαλίσει την τροφοδοσία της σε εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία πρέπει να λάβει βάσει συμβολαίου, εάν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποτύχουν, δηλώνει σε επιστολή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος με τις εταιρείες μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ σε επιστολή του της 27ης Ιανουαρίου προς τους 27 ηγέτες της Ενωσης.

«Ωστόσο, εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές και να κάνουμε χρήση όλων των νομικών μέσων και των μέτρων επιβολής που έχουμε στην διάθεσή μας σύμφωνα με τις Συνθήκες», καταλήγει.

Στην καθυστέρηση παράδοσης δόσεων των εμβολίων αναφέρθηκε την Τετάρτη, κατά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων» από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια, αφήνοντας αιχμές.

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι: «Η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις όσον αφορά την παράδοση. Οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα συνδιαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η ΕΕ οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς.Οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των πολιτών. Τα κράτη – μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Υγείας είπε ότι το σχέδιο της Ελλάδας προσαρμόζεται ανάλογα με τα υπάρχοντα δεδομένα. «Νομίζω ότι ο ρυθμός εμβολιασμού με βάση τα εμβόλια που έχουμε είναι ικανοποιητικός. Υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με το ηλικιακό γκρουπ των 70+ θα εμβολιαστούν και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω νοσημάτων».

Astrazeneca: H «απολογία» του διευθύνοντος συμβούλου για τις καθυστερήσεις

Σε εξηγήσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της Astrazeneca προχώρησε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μετά τον «πόλεμο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Πασκάλ Σοριό, υποστήριξε ότι η εταιρεία του δεν έχει αδικήσει την ΕΕ, αλλά οι μονάδες παραγωγής των εμβολίων που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών έχουν για την ώρα «τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στο δίκτυο».

Αν και αναφέρθηκε σε «πολλά ζητήματα» που η AstraZeneca εργάζεται νυχθημερόν για να διορθώσει παραδέχθηκε ότι «βασικά είμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θα θέλαμε να είμαστε».

Σύμφωνα με τον ίδιο τα προβλήματα που οδήγησαν στις καθυστερήσεις των παραδόσεων εστιάζονται στην παρασκευή του εμβολίου στα δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο καθώς οι καλλιέργειες κυττάρων που αποτελούν το πρώτο στάδιο της παρασκευής δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση.

Όπως εξήγησε αντίστοιχα προβλήματα υπήρχαν και στην αρχή της παραγωγής των εμβολίων που προορίζονταν για τη Βρετανία «αλλά το συμβόλαιο με το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφηκε τρεις μήνες πριν από τη συμφωνία για το εμβόλιο με την ΕΕ».

«Άρα με το Ηνωμένο Βασίλειο είχαμε τρεις πρόσθετους μήνες για να διορθώσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε», εξήγησε ο κ. Σοριό προσθέτοντας ότι γι’ αυτό «ένα από τα εργοστάσια με την υψηλότερη απόδοση είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή άρχισε την παραγωγή νωρίτερα».

Απαντώντας, δε, στις απειλές της ΕΕ για προσφυγές στη δικαιοσύνη υποστήριξε ότι η AstraZeneca δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων που είχε αρχικά ανακοινώσει ότι θα ήταν σε θέση να παραδώσει.

Αντιθέτως, εξήγησε ο κ. Σοριό, η AstraZeneca έχει συμφωνήσει να καταβάλλει «τις καλύτερες προσπάθειες» για την κάλυψη των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, καθώς η ΕΕ ήθελε να προμηθευθεί τα εμβόλια την ίδια στιγμή με το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τη διαφορά των τριών μηνών στην υπογραφή των συμφωνιών.

Ο κ. Σοριό απέρριψε επίσης τις υπόνοιες από τις Βρυξέλλες, ότι ίσως εμβόλια που προορίζονταν για την ΕΕ κατέληξαν στη Βρετανία λόγω καταβολής υψηλότερου τιμήματος από το Λονδίνο.

«Ξέρετε, το κάνουμε αυτό χωρίς κέρδος», παρατήρησε αναφερόμενος στην απόφαση της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης να διατεθεί το εμβόλιο σε όλες τις χώρες σε τιμή κόστους.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca αποκάλυψε, τέλος, ότι έχει αρχίσει η εργασία με τους ερευνητές της Οξφόρδης για την παρασκευή εμβολίου, που θα στοχεύει τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Προς lockdown «ακορντεόν» - Προβληματίζουν οι κόκκινες περιοχές της Αττικής

Ροή Ειδήσεων