ΚΟΣΜΟΣ

Kορονοϊός: Η ΕΕ βάζει «φρένο» στις εξαγωγές εμβολίων

Kορονοϊός: Η ΕΕ βάζει «φρένο» στις εξαγωγές εμβολίων

Την επιβολή μηχανισμού ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος έως το τέλος Μαρτίου αποφάσισε η ΕΕ.

Το μέτρο αφορά τα συμβόλαια προπαραγγελίας που υπέγραψαν οι Βρυξέλλες με φαρμακοβιομηχανίες όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η απόφαση ήρθε μετά τις ανακοινώσεις της AstraZeneca ότι δεν θα μπορέσει να παραδώσει 100 εκ. δόσεις έως το τέλος Μαρτίου, όπως είχε δεσμευτεί με το συμβόλαιο, επικαλούμενη προβλήματα στην παραγωγή. Αντ’ αυτού η εταιρεία ενημέρωσε ότι θα παραδώσει μόλις 39 εκ. δόσεις.

Ενώ από την απόφαση εξαιρέθηκαν γειτονικές περιοχές όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, η ΕΕ προχώρησε στον περιορισμό των εξαγωγών προς τη Βόρεια Ιρλανδία, παρακάμπτοντας το Πρωτόκολλο για το Brexit, προκαλώντας την οργή του Λονδίνου και του Μπέλφαστ, που χαρακτήρισε την κίνηση ως «απίστευτα εχθρική πράξη».

Αργότερα οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει έναντι της Βόρειας Ιρλανδίας.

Χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε για χρήση στην ΕΕ το εμβόλιο της AstraZeneca για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Βρετανία: Η αστυνομία τους «χάλασε το τραπέζι»

Συνεχίζονται οι παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία παρά την χθεσινή αυστηροποίηση των προστίμων.

26 άτομα, που είχαν μαζευτεί σε διαμέρισμα για να παίξουν πόκα εντόπισαν οι αστυνομικοί στο Μπέρμιγχαμ και επέβαλαν σε όλους πρόστιμα 800 λιρών. Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται σε άτομα που συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις άνω των 15 ατόμων ενώ για όσους συλλαμβάνονται να παραβιάζουν τα μέτρα και στη συνέχεια, το πρόστιμο σταδιακά ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει έως και τις 6.400 λίρες.

Καμπάνια με την οποία υπενθυμίζουν στους Βρετανούς ότι τα ταξίδια για λόγους αναψυχής απαγορεύονται από χθες, ξεκίνησε το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας με αφίσες με το μήνυμα: «Μείνετε στο σπίτι, σώστε ζωές».

Γαλλία: Απαγόρευση ταξιδίων από και προς τρίτες χώρες

Από αύριο και η Γαλλία θα απαγορεύει την είσοδο και την έξοδο στη χώρα από τρίτες χώρες με εξαίρεση τα απολύτως απαραίτητα ταξίδια λόγω των ανησυχιών για την εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Γερμανία: Καραντίνα για ταξιδιώτες από χώρες υψηλού ρίσκου

10ημερη καραντίνα και αρνητικό τεστ 48 ωρών πριν το ταξίδι για ταξιδιώτες από ώρες υψηλού ρίσκου, όπως Βρετανία, Βραζιλία, Πορτογαλία και Νότια Αφρική επιβάλλει από σήμερα η γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Βερολίνο σκέφτεται ακόμη και να σταματήσει όλα τα αεροπορικά ταξίδια υπό το φόβο της εξάπλωσης των μεταλλάξεων.

Δείτε το ρεπορτάζ του Mega:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Στα δύο η χώρα - Νέα μέτρα και περιορισμοί - Τι ισχύει από σήμερα στις «κόκκινες» περιοχές