ΚΟΣΜΟΣ

Βάζει «μπουρλότο» ο Τσαβούσογλου στην Ανατολική Μεσόγειο – Έριξε «δίχτυα» στην Αίγυπτο για ΑΟΖ

Βάζει «μπουρλότο» ο Τσαβούσογλου στην Ανατολική Μεσόγειο – Έριξε «δίχτυα» στην Αίγυπτο για ΑΟΖ
AP Images

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με δηλώσεις του την Τετάρτη (03.03) έριξε… δίχτυα προς την πλευρά της Αιγύπτου για την πιθανή συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας να «τορπιλίσει» την ήδη υπάρχουσα συμφωνία που έχουν Αθήνα και Κάιρο.

Φαίνεται πως στην Τουρκία ο φόβος της διεθνούς απομόνωσης είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχουν ήδη εκτιμήσει εγχώριοι και ξένοι αναλυτές. Η Άγκυρα κάνει προσπάθειες να βρει συμμάχους και να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με χώρες που της έχουν γυρίσει την πλάτη και την έχουν θέσει στο περιθώριο. Τρανό παράδειγμα η Αίγυπτος, η οποία από το 2013 έχει διαταραγμένες σχέσεις με την Άγκυρα και το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θυμίζουμε πως η ανάληψη της ηγεσίας από τον Αλ Σίσι, ο οποίος έχει ιδεολογικές διαφορές με τον Ερντογάν και είναι αντίθετος στα επεκτατικά σχέδια του σουλτάνου που φιλοδοξεί να δει τον εαυτό του ως ηγέτη του Ισλαμικού κόσμου σε όλη την ευρύτερη περιοχή, έφερε πάγωμα σχέσεων των δυο χωρών αλλά και μεγάλων οικονομικών συμφωνιών που ήδη «έτρεχαν» από τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό είχε συμβάλει η διακυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ένας από τους κορυφαίους συμμάχους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ένα από τα «επεισόδια» στις σχέσεις Άγκυρας και Κάιρου, ήταν η σύναψη της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Ελλάδα και η αντίστοιχη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Μια συμφωνία που θα ήθελε να έχει υπογράψει και η Άγκυρα με το Κάιρο, πλην όμως οι τεταμένες σχέσεις των δυο χωρών ήταν αποτρεπτικές για κάτι τέτοιο. Όλα αυτά, μέχρι τη νέα ανακοίνωση από πλευράς Αιγύπτου για έναν νέο γύρο προσφοράς για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 24 θαλάσσια τεμάχια, κάποια εξ αυτών και στην επίμαχη περιοχή της Μεσογείου.

Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν υπάρχουν ακόμα επαφές σε πολιτικό επίπεδο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φρόντισε να βάλει «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας πως μια συμφωνία για ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο θα ήταν πιθανή. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας του και… έριξε τη «βόμβα». «Μπορούμε να διαπραγματευτούμε το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μια συμφωνία μεταξύ μας στο μέλλον, με βάση την πορεία των σχέσεών μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκους ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, υποστήριξε πως η Αίγυπτος στις πρόσφατες συμφωνίες που έχει συνάψει, όπως αυτή με την Ελλάδα για την οποία η Άγκυρα είχε ενοχληθεί σφόδρα και είχε εξαπολύσει πλήθος απειλών, σεβάστηκε τα νότια σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως η ίδια τα έχει ανακοινώσει μονομερώς στον ΟΗΕ. «Αυτό το δείχνουν και οι σεισμικές έρευνες εντός της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να υπεισέρχεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, και οι αδειοδοτήσεις τις οποίες παρέχει. Αυτό δείχνει ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας και αυτό το καλωσορίζουμε θετικά», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, ο Τσαβούσογλου έσπευσε να σταθεί αλληλέγγυος προς την Ελλάδα καθώς επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια έτσι ώστε να τον ενημερώσει πως η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για να στηρίξει τη χώρα μας στην αντιμετώπιση του σεισμού που έπληξε την Ελασσόνα. Αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει στάση και προσωπείο ο ηγέτης του τουρκικού καθεστώτος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν προκαλεί έκπληξη και η διπρόσωπη στάση του υπουργού του μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν – Μέχρι πότε θα ισχύουν