ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για «ψυχρό πόλεμο» στην Αρκτική: Αυξημένη ρωσική και κινεζική παρουσία αναφέρει το ΝΑΤΟ

Φόβοι για «ψυχρό πόλεμο» στην Αρκτική: Αυξημένη ρωσική και κινεζική παρουσία αναφέρει το ΝΑΤΟ
AP

Με την Κίνα και τη Ρωσία να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Αρκτική, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε στη Deutsche Welle πως το λιώσιμο των πάγων θα μπορούσε να αυξήσει τις γεωπολιτικές εντάσεις και να δείξει στον κόσμο τις «επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια».

«Έχουμε δει την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας» είπε ο Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς περί προβληματισμών για έναν νέο «ψυχρό πόλεμο» στην Αρκτική. «Θέτουν σε λειτουργία σοβιετικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αρκτική» πρόσθεσε.

«Επίσης βλέπουμε αυξημένη κινεζική παρουσία» είπε ο Στόλτενμπεργκ. Το 2018 η Κίνα είχε αυτοανακηρυχθεί «χώρα πλησίον της Αρκτικής». Ο γγ του ΝΑΤΟ πρόσθεσε πως το λιώσιμο των πάγων ήδη αλλάζει το περιβάλλον ασφαλείας.

«Για εμένα, αυτό επιδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια» δήλωσε. «Ταυτόχρονα, η άνοδος της Κίνας δημιουργεί κάποιες σοβαρές προκλήσεις».

Ως προς την Κίνα, είπε ότι, αν και το ΝΑΤΟ δεν έχει κάποια ενιαία στρατηγική, τα μέλη του αναπτύσσουν μια όλο και πιο κοινή θέση ως προς την αντιμετώπιση της Λαϊκής Δημοκρατίας. «Η Κίνα είναι μια ανερχόμενη δύναμη…μια δύναμη που δεν μοιράζεται τις αξίες μας. Μπορείτε να το δείτε αυτό στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται στο Χονγκ Κονγκ, το πώς καταστέλλουν τους αντιφρονούντες στη χώρα τους, μα και τον τρόπο με τον οποίο υπονομεύουν τη βασιζόμενη σε κανόνες τάξη».

«Η Κίνα έρχεται πιο κοντά μας, επενδύοντας στις κρίσιμες υποδομές μας» είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τις συνέπειες ασφαλείας για την περιφερειακή μας συμμαχία από την άνοδο της Κίνας και την αλλαγή της παγκόσμιας ισορροπίας ισχύος».

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη για πρώτη φορά από τότε που κηρύχθηκε η πανδημία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 206 ιδιώτες γιατροί στη «μάχη» με τον ιό - «Λεκές στο ιατρικό σώμα η επίταξη»