ΚΟΣΜΟΣ

Έρχεται ανασχηματισμός στην Τουρκία εν μέσω της «θύελλας» στη λίρα

Έρχεται ανασχηματισμός στην Τουρκία εν μέσω της «θύελλας» στη λίρα
AP

Αλλαγές ενδεχομένως να λάβουν χώρα στο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Μαχίρ Ουνάλ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, την Τρίτη.

Όπως μετέδωσε η Daily Sabah, ο Ουνάλ, μιλώντας στο NTV, είπε πως στο συνέδριο του ΑΚΡ την Τετάρτη θα υπογραμμιστούν οι αρχές εμπιστοσύνης και σταθερότητας για την Τουρκία, προσθέτοντας πως οι αξιωματούχοι που θα εκλεγούν στο συνέδριο θα εργαστούν για το όραμα και τους στόχους της χώρας για το 2023.

Όσον αφορά στις πιθανές αλλαγές στην οργάνωση του κόμματος και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα προβεί σε τροποποιήσεις με βάση τους στόχους για το 2023. «Όταν συζητούνται οι αλλαγές, υπάρχει αναπόφευκτα μια δυναμικότητα στο όλο σύστημα. Θα υπάρχει μια νέα διευθέτηση για το 2023, όχι μόνο για το κόμμα, μα και για την ομάδα του προέδρου. Θα το δούμε αυτό τις επόμενες ημέρες».

Ο Ερντογάν έχει εκφράσει την πεποίθησή του για νίκη στις εκλογές του 2023- επετειακό έτος για τη σύγχρονη Τουρκία, καθώς σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Το ΑΚΡ συμμάχησε με το εθνικιστικό ΜΗΡ στις εκλογές του 2018, αποκτώντας την πλειοψηφία στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ενώ στις προεδρικές εκλογές ο Ερντογάν εξελέγη με 52,6% των ψήφων. Το ΑΚΡ έχει επανειλημμένα διαψεύσει τις φημολογίες περί πρόωρων εκλογών. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές της Τουρκίας αναμένονται τον Ιούνιο του 2023.

Στο μεταξύ, σε «θύελλα» φαίνεται να εισέρχεται η τουρκική οικονομία: Οι τουρκικές μετοχές καταποντίζονταν και πάλι την Τρίτη, και η λίρα σημείωσε μια σύντομη «βουτιά», καθώς επενδυτές, τράπεζες και εγχώριοι καταθέτες προσπαθούσαν να προβλέψουν εάν η κεντρική τράπεζα βρίσκεται κοντά στο να ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων μετά την αλλαγή στην ηγεσία της το σαββατοκύριακο.

Η λίρα σημείωσε πτώση μέχρι και 15% τη Δευτέρα μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον διαδέχτηκε ένας επικριτής της πιο «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής, η οποία περιλαμβάνει επιτόκιο 19%.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την κίνηση της απομάκρυνσης του Νάτζι Αγκμπάλ επικίνδυνη, υποστηρίζοντας πως προκαλεί σύγχυση, καθώς ο Αγκμπάλ είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών ως «μαχητής» κατά του πληθωρισμού μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα (κάτω των πέντε μηνών) που βρισκόταν στη θέση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στον «αέρα» του ΣΚΑΪ - Λουράντος: «Ντροπή σας, φύγετε τώρα από το φαρμακείο μου»