ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνεχίζεται η «θύελλα» στην οικονομία μετά την αλλαγή διοίκησης στην κεντρική τράπεζα

Τουρκία: Συνεχίζεται η «θύελλα» στην οικονομία μετά την αλλαγή διοίκησης στην κεντρική τράπεζα
AP

Οι τουρκικές μετοχές καταποντίζονταν και πάλι την Τρίτη, και η λίρα σημείωσε μια σύντομη «βουτιά», καθώς επενδυτές, τράπεζες και εγχώριοι καταθέτες προσπαθούσαν να προβλέψουν εάν η κεντρική τράπεζα βρίσκεται κοντά στο να ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων μετά την αλλαγή στην ηγεσία της το σαββατοκύριακο.

Η λίρα σημείωσε πτώση μέχρι και 15% τη Δευτέρα μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον διαδέχτηκε ένας επικριτής της πιο «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής, η οποία περιλαμβάνει επιτόκιο 19%.

Όπως αναφέρει το Reuters, πολιτικοί της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την κίνηση της απομάκρυνσης του Νάτζι Αγκμπάλ επικίνδυνη, υποστηρίζοντας πως προκαλεί σύγχυση, καθώς ο Αγκμπάλ είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών ως «μαχητής» κατά του πληθωρισμού μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα (κάτω των πέντε μηνών) που βρισκόταν στη θέση.

«Τα εξωφρενικά βήματα που κάνετε, οι άνθρωποι χωρίς προσόντα που διορίζετε δεν φτάνουν» είπε η Μεράλ Ακσενέρ, πρόεδρος του «Καλού Κόμματος» στο κοινοβούλιο. «Κάθε λάθος στο οποίο επιμένετε μας βυθίζει βαθύτερα στα προβλήματα…είμαστε στα πρόθυρα μιας κρίσης πληρωμών».

Η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου ήταν στο 7,81 το πρωί, μετά από πτώση 1% νωρίτερα. Τη Δευτέρα έφτασε στο 8,485, κοντά σε χαμηλό ρεκόρ. Οι συναλλαγές διακόπηκαν δύο φορές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπου ο βασικός δείκτης είχε πτώση 7%. Μια ημέρα νωρίτερα είχε πέσει κατά 10%, στο μεγαλύτερο selloff από τα μέσα του 2013.

Οι τραπεζικές μετοχές «πρωταγωνίστησαν» στον «πυρετό» των πωλήσεων, ενώ μια εκτόξευση των αποδόσεων των τουρκικών κυβερνητικών ομολόγων αντανακλούσε την αβεβαιότητα σχετικά με τη στάση του νέου διοικητή της τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλου.

Ο Καβτσίογλου επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα την Κυριακή σε επικοινωνία του με ηγεσίες τραπεζών, όπου είπε πως δεν θα υπάρξουν σύντομα αλλαγές πολιτικής. Ωστόσο ένας τραπεζίτης είπε πως τα στελέχη δεν πείστηκαν.

Οίκοι αξιολόγησης εκτιμούσαν πως οι κίνδυνοι φαίνονται αυξημένοι επειδή ο Καβτσίογλου, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) συμμερίζεται την ανορθόδοξη άποψη του Ερντογάν πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

«Η έλλειψη πληροφόρησης από τον νέο διοικητή μέχρι τώρα και αυτά που έγραφε μέχρι και μια εβδομάδα πριν, νομίζω πως αποτελούν λόγο για να είναι όλοι πολύ προσεκτικοί» είπε ο Μπλέιζ Αντίν, ερευνητής της TCW στο Λος Άντζελες. «Το νόμισμα είναι ακόμα πολύ ευάλωτο και σίγουρα ευμετάβλητο μέχρι να υπάρξει ξεκάθαρη καθοδήγηση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στον «αέρα» του ΣΚΑΪ - Λουράντος: «Ντροπή σας, φύγετε τώρα από το φαρμακείο μου»