ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον: «Καπιταλισμός και απληστία» πίσω από την επιτυχία των εμβολιασμών στη Βρετανία

Τζόνσον: «Καπιταλισμός και απληστία» πίσω από την επιτυχία των εμβολιασμών στη Βρετανία
AP

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε σε συνάντηση βουλευτών των Τόρις (Συντηρητικών) πως η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλεται στον «καπιταλισμό» και στην «απληστία».

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το BBC, πηγές ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός απέσυρε πολύ γρήγορα τα σχόλιά του, αμέσως αφού τα έκανε, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Zoom. Τα σχόλια αυτά δεν σχετίζονταν με την αντιπαράθεση που είναι σε εξέλιξη με την ΕΕ για τις προμήθειες των εμβολίων, όπως διευκρινίστηκε.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφερόταν στο κίνητρο του κέρδους που ωθεί τις εταιρείες να αναπτύξουν νέα προϊόντα. Επίσης ο Τζόνσον επαίνεσε τη δουλειά των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών κατά την πανδημία.

Το πλήρες σχόλιο του Βρετανού πρωθυπουργού, όπως εμφανίστηκε στην εφημερίδα The Sun, ήταν «ο λόγος που έχουμε την επιτυχία στα εμβόλια είναι ο καπιταλισμός, η απληστία, φίλοι μου».

Περίπου 28,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο – πάνω από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού- έχουν πάρει τουλάχιστον μια πρώτη δόση είτε του εμβολίου της Οξφόρδης/ AstraZeneca, είτε της Pfizer. Οι επιδόσεις στην ΕΕ κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τις τελευταίες ημέρες ο Τζόνσον έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια πιθανή απαγόρευση εξαγωγών του εμβολίου της Οξφόρδης/ AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη σύνοδο της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τη The Sun, ο λόγος της συνάντησης ήταν να διασφαλιστεί η υποστήριξη των βουλευτών των Τόρις στην άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα, ο Τζόσον είπε μετά «βασικά μετανιώνω πως το είπα αυτό» και ζήτησε επανειλημμένα από τους βουλευτές να «ξεχάσουν ότι το είπε αυτό».

(με πληροφορίες από The Sun, BBC, Reuters)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Γιαμαρέλλου στο Newsbomb.gr: Τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται – Πώς θα κάνουμε Πάσχα