ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος εμβολίων: Η Mέρκελ στηρίζει το «μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων

Πόλεμος εμβολίων: Η Mέρκελ στηρίζει το «μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την προειδοποίησή της να εμποδίσει την εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca που παράγονται στην Ε.Ε, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

«Υποστηρίζω την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έχουμε πρόβλημα με την AstraZeneca», δήλωσε η Μέρκελ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (ΑFP).

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι που o φαρμακευτικός κολοσσός μπόρεσε να εκπληρώσει στο ακέραιο τους όρους του συμβολαίου με τη Βρετανίας, παραδίδοντας όλα τα συμφωνημένα εμβόλια, τη στιγμή που αθέτησε τις υποχρεώσεις του προς την ΕΕ.

Στην αυστηρή προειδοποίησή της προς την αγγλο-σουηδική εταιρεία το περασμένο Σάββατο, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε: «Αυτό είναι το μήνυμά μας προς την AstraZeneca: Θα πρέπει να εκπληρώσετε πρώτα το συμβόλαιό σας με την Ευρώπη πριν αρχίσετε να παραδίδετε εμβόλια σε άλλες χώρες».


Η προειδοποίηση σημειώνεται την ώρα που οι «27» κάνουν αγώνα δρόμου για να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού , ενώ πολλά κράτη μέλη, αντιμέτωπα με ένα ένα τρίτο κύμα κορονοϊού, ανανεώνουν τα lockdown.


H Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η AstraZeneca είχε χορηγήσει μόνο το 30 % από το σύνολο των 90 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου που είχε υποσχεθεί για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι Βρυξέλλες είναι φανερά απογοητευμένες από το γεγονός ότι οι προμήθειες δόθηκαν κανονικά στη Βρετανία, όπου η εκστρατεία εμβολιασμού έχει προχωρήσει με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό και όπου η AstraZeneca διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις παραγωγής.


Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το Λονδίνο ότι επέτρεψε μια de facto απαγόρευση εξαγωγών για να πετύχει το πρόγραμμα ανοσοποίησης, καταγγελία την οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.


Η Βρετανία με τη σειρά της εξέφρασε ανησυχία για την απειλή της Ε.Ε να σταματήσει την προμήθεια εμβολίων της AstraZeneca. Η Μέρκελ είπε ότι τόσο η ίδια όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησαν με τον Τζόνσον για το θέμα, με το οποίο θα ασχοληθεί και ότι η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 206 ιδιώτες γιατροί στη «μάχη» με τον ιό - «Λεκές στο ιατρικό σώμα η επίταξη»