ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Έφαγε»και το νο.2 της κεντρικής τράπεζας - Εκλιπαρεί τους πολίτες για χρυσό στις τράπεζες

Ερντογάν: «Έφαγε»και το νο.2 της κεντρικής τράπεζας - Εκλιπαρεί τους πολίτες για χρυσό στις τράπεζες

Αποφασισμένος να ανακατέψει την τράπουλα σε όλα τα επίπεδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μία ακόμη αποκαθήλωση, απομακρύνοντας έναν ισχυρό άνδρα της τουρκικής οικονομίας, με τη λίρα να δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς. Δέκα ημέρες μετά την καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νάτζι Αμπάλ, ήρθε η σειρά του υποδιοικητή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. 

Παρελθόν απο την κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ειναι πλέον και Mουράτ Τσετινκάγια, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul), ο οποίος υπηρετούσε ως υποδιοικητής στην τράπεζα από τον Αύγουστο του 2019.

Ένας πρώην τραπεζίτης της Morgan Stanley, νέος υποδιοικητής στην κεντρική τράπεζα


Θα τον αντικαταστήσει ο Μουσταφά Ντουμάν , πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Morgan Stanley στην Τουρκία, ο οποίος διορίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας. Ο Ντουμάν θα είναι ένα από τα επτά μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, η οποία αποφασίζει για την πορεία των επιτοκίων στην Τουρκία. Ο Νάτζι Αμπάλ αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτσίογλου τον τέταρτο διοικητή της κεντρικής τράπεζας σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Έκκληση Έρντογάν στους πολίτες: Φέρτε χρυσό και συνάλλαγμα

Την ώρα που οι αποφάσεις του σοκάρουν τους επενδυτές και πλήττουν την τουρκική λίρα, ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να στηρίξουν τις τράπεζες.


Ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να κατάθεσουν χρυσό και συνάλλαγμα στην τράπεζα προκειμένου όπως υποστήριξε, να κερδίσουν τόσο αυτοί από τα επιτόκια που θα λάβουν όσο και οι τράπεζες από τις καταθέσεις για να κινηθεί η τουρκική οικονομία.
Λόγω της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην τουρκική οικονομία σημειωτέον, πολλοί Τούρκοι πολίτες συνηθίζουν να αποθηκεύουν στα σπίτια τους χρυσό και χρήματα.

«Στηρίξτε τη λίρα μας»

Στο πρόσφατο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο Τούρκος πρόεδρος είχε καλέσει για μία ακόμη φορά τους πολίτες να πουλήσουν χρυσό ή ξένα νομίσματα για να σταματήσει η απότομη κατάρρευση της αξίας της τουρκικής λίρας. Κάλεσε επίσης τις εταιρείες να επαναπατρίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από το εξωτερικό για τον ίδιο λόγο.

«Ζητώ από τους πολίτες να επενδύσουν τα ξένα νομίσματά τους και το χρυσό τους σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να φέρουν [αυτά τα περιουσιακά στοιχεία] στην οικονομία και την παραγωγή» είχε πεί χαρακτηριστικά.
«Μην πιστεύετε εκείνους που λένε ότι είμαστε τελειωμένοι, αδύναμοι, βυθισμένοι. Θα παραμείνουμε ισχυροί ενάντια στα κύματα σοκ », είχε προσθέσει.

Η πανδημία ένας ακόμη «εφιάλτης» για την τουρκική οικονομία

Οι επενδυτές εκφράζουν φόβους ότι η Τουρκία μπορεί να επιστρέψει σε ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ελέγχων κεφαλαίου για την προστασία του νομίσματός της. Η τουρκική οικονομία παραπαίει την ώρα που αυξάνονται οι επικρίσεις για τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης ενάντια στην πανδημία.


Στο στόχαστρο και τα πολυπληθή κομματικά συνέδρια του Ερντογάν , λόγω της παραμέλησης των μέτρων κατά της πανδημίας, όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση.
Στο 7ο συνέδριο του ΑΚΡ,ο Ερντογάν είχε ζητήσει συγγνώμη από το ακροατήριό του , επειδή αναγκάστηκε να περικόψει την προγραμματισμένη ομιλία του. Είχε μιλήσει «μόλις» δύο ώρες και αυτό για να προστατεύσει όπως είπε την υγεία των συνέδρων και των πολιτών εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Μικρή λεπτομέρεια ότι μιλούσε σε ένα πλήθος 15.000 ανθρώπων -πολλοί εκ των οποίων δε φορούσαν μάσκες- σε ένα κατάμεστο στάδιο της Άγκυρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή Θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η σύλληψη στο γαλακτοπωλείο, η σειρά της ΕΡΤ και οι πιθανοί συνεργοί