ΚΟΣΜΟΣ

SpaceX: Σε συντριβή κατέληξε η τέταρτη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου Starship

SpaceX: Σε συντριβή κατέληξε η τέταρτη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου Starship
SpaceX

Πρωτότυπο του πυραύλου Starship της SpaceX του Έλον Μασκ καταστράφηκε κατά τη διάρκεια απόπειρας προσγείωσης μετά από μια «καθαρή» κατά τα άλλα εκτόξευση την Τρίτη.

Το livestream της δοκιμής «πάγωσε» καθώς ο πύραυλος πλησίαζε για να προσγειωθεί, και πυκνή ομίχλη γύρω από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στο Τέξας εμπόδισε να φανεί καθαρά τι συνέβη.

Το SN11 (Serial Number 11) έφτασε σε ύψος 10 χλμ, όπως είχε προγραμματιστεί. Ο Μασκ έγραψε περίπου μισή ώρα μετά τη δοκιμή πως «τουλάχιστον ο κρατήρας είναι στο σωστό σημείο!».

«Κάτι σοβαρό συνέβη λίγο αφού άρχισε η διαδικασία προσγείωσης. Λογικά θα γνωρίζουμε τι ήταν όταν εξετάσουμε αργότερα τα κομμάτια».

Η SpaceX έχει εκτοξεύσει τέσσερα πρωτότυπα του Starship σε δοκιμές μεγάλου υψομέτρου, αρχίζοντας με τον SN8 τον Δεκέμβριο, μετά συνεχίζοντας με τον SN9 τον Φεβρουάριο και αργότερα τον SN10 και τον SN11. Ωστόσο αν και οι εκτοξεύσεις σε μεγάλο βαθμό εξελίσσονται σωστά, οι απόπειρες προσγείωσης ως τώρα καταλήγουν σε καταστροφικά φινάλε.

Ο στόχος είναι το Starship να είναι πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο σαν αεροπλάνο- να εκτοξεύεται ξανά, με περιορισμένες διαδικασίες συντήρησης και ανεφοδιασμό με καύσιμο ανάμεσα στις πτήσεις. Σημειώνεται πως ο SN10 είχε καταφέρει να προσγειωθεί επιτυχώς, ωστόσο εξερράγη λίγα λεπτά αργότερα.

Ο Μασκ είπε πως το επόμενο πρωτότυπο, SN15, θα είναι στην εξέδρα μέσα σε λίγες ημέρες.

H εκτόξευση έγινε από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μπόκα Τσίκα, στο Τέξας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Ραφήνα: Μητέρα και κόρη πέθαναν από κορονοϊό με διαφορά λίγων ημερών